Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

vineri, 12 august 2016

Dom colonel, cine e mai tare, dom-le, NATO sau Rusia?



Domnul Tanase este sofer pe masina de paine cu care brutaria „Charlie” din Berzasca distribuie paine locuitorilor din satucurile situate de-a lungul prapaditului Drum Judetean 571/A - Padina Matei-Garnic-Carsie. De trei ori pe saptamana, el aduce in casele oamenilor cate 180-200 de paini, ceea ce este convenabil si pentru producator si pentru beneficiarii rurali. A lucrat in structurile militare romanesti, are pensie diminuata si mai castiga un salariu conducand duba cu paine. Comunitatea de cariera militara ne-a apropiat si ne aratam o reciproca simpatie ori de cate ori, aflandu-ma la casa mamei mele de la tara, ies la poarta sa cumpar paine.

Eu zic, dom colonel ca Rusia este mai operativa, ca ea are comanda unica, pe cand astia din NATO, pana se anunta, pana se reunesc, pana discuta, pana se pun de acord, rusii au si masat trupe unde au interes sau au apasat pe buton. Nu zic bine? Se vorbeste ca ati lucrat fi in spionaj si desigur ca stiti mai multe, de aceea va intreb.

In satele insirate de-a lungul Clisurii Dunarii, atitudinea generala probabil ca este nefavorabila, potrivnica sau poate chiar ostila organizatiei nord-atlantice, motivat de prezenta etnica sarbeasca din zona, care solidara cu tintele de dincolo de fluviu, vizate de atacurile aeriene ale NATO din anul 1999, a inoculat si populatiei romanesti o atitudine in consecinta.

Analizele mele, desi au abordat pe alocuri subiectul est-vest, nu si-au propus niciodata sa abordeze situatia echilibrului militar est-vest, dar constat ca oamenii de rand discuta si dezbat problema. Ei deja au pariurile facute pentru cazul unei confruntari americano-ruse. Ei stiu ca americanii dorind o tara islamica in sud-estul continentului, au dezmembrat federatia iugoslava.

Dupa razboaiele din sudul Dunarii, ei au simtit ca disparuse acea oarecare bunastare adusa pe ambele maluri ale fluviului de catre veniturile inregistrate in urma micului trafic prin vama cu Iugoslavia. Pentru unii locuitori de la aceasta margine a tarii uitata de stapanirile de la Bucuresti, trecerea prin vama cu sacosa cu marfuri ce aveau cautare la sarbi si intoarcerea cu marfuri sarbesti ce se cautau dincoace, era o optiune ce le aducea un leu. Acum, ei vad ca ridicarea gardurilor metalice intre Romania si Serbia a oprit acea sursa de venit, care chiar modesta, s-a dovedit a fi imposibil de suplinit de pachetul trimestrial cu alimente venit de la guvern.

De aceea, cautand-l pe cel responsabil de aceasta stare de lucruri, le-a fost la indemana sa o indice pe NATO si mai concret, pe SUA.

Fiind un segment atat de mic si de neinsemat de populatie, atata timp cat aici nu se ard steaguri americane, nu se produc amenintari asimetrice, nimeni nu le acorda nicio atentie. Iar ei continua sa se mentina in aceeiasi parametri de atitudine favorabila Federatiei Ruse.

**

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu