Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 7 decembrie 2016

Noul triunghi al Bermudelor: SUA, Germania, Rusia



Saul Beloia, Timisoara

Daca familia lui George Friedman ar fi decis imediat dupa razboi sa ramana in Budapesta, cu siguranta ca la aceasta ora Ungaria ar fi avut un alt nivel al intelligence-ului militar.

Vechiul spirit revansard
Daca George Friedman ar fi crescut in tara sa de bastina, unde s-a nascut la doi ani dupa semnarea Tratatului de pace de la Paris din 1947, cu siguranta ca in zilele noastre, gratie contributiilor sale, Ungaria ar fi avut si o cu totul alta abordare fata de teritoriile de primprejur. Luate in stapanire si asuprite samavolnic vreme de 52 de ani prin compromisul dintre monarhia habsburgica si burghezia ungara, compromis ce avea sa poarte numele de imperiu austro-ungar - Osztrak Birodalom es Magyar Kiralysag, in Slovacia actuala, in Ucraina Subcarpatica, Transilvania si Voivodina se resimte si astazi, de cateva decenii bune, spiritual revansard ungar.

Temnita Popoarelor
Asa cum toate imperiile s-au prabusit gratie subrezeniei ideologiilor sclavagiste si feudale pe care se intemeiasera, asa s-a intamplat si cu aceasta strutocamila bicefala. Straniu insa, desi imperiul a murit, ideologia sa avea sa lase mostenire viitorimii schelete care in pofida mersului general al istoriei, aveau sa invie si sa dea viata actualelor doctrine revizioniste si revansarde.
Urmare a suferintelor celor peste 8 milioane de romani, sarbi, cehi, bosniaci, croati, evrei, italieni, polonezi, slovaci, sloveni, tigani si ucraineni ce populau vremelnicul imperiu impotriva vointei lor, entitatea austro-ungara avea sa fie pecetluita in mentalul estic si central european cu denumirea de Temnita a Popoarelor.

Departe de Europa dezlantuita
Lasand evenimentele sa curga de la sine si speriata de vitregiile holocaustului, familia Friedman a preferat insa sa interpuna oceanul intre membrii sai si ideile ce aveau sa ii supravietuiasca lui Adolf Hitler, mai ales dupa ce in anul 1944 mai mult de 460.000 de evrei fusesera  deportati din Ungaria si arsi in crematorii. Familia viitorului ilustru analist de strategie militara si-a lasat vatra in urma fara sa ii pese nici macar de spusele lui Winston Churchill, potrivit caruia aceea a fost „crima cea mai abjectă din istoria omenirii”. Ea s-a pus la adapost asa cum oricine ar fi facut-o.
Astazi, americanul George Friedman priveste adesea inspre regiunea est europeana, dar se abtine sa faca profetii despre tara sa de origine.

Noul triunghi
Aflat la originea infiintarii celei mai importante agentii private de intelligence - Starfor - George Friedman produce insa si livreaza intregului mapamond teorii ce anticipeaza noul model planetar, iar ceea ce vad observatorii  este faptul ca in mod straniu, lumea se modeleaza potrivit spuselor sale.

In cei 20 de ani de activitate, Stratfor a anticipat unificarea si divizarea continentului european si a statelor sale, intrarea si iesirea lor din razboaie locale, iar cea mai recenta prognozare a sa – Brexit-ul abia ce s-a infaptuit. Analizele sale reci, facute fara nici un sentiment, dar urmate de  multe resentimente, au anuntat ca SUA se va afla la originea acestor razboaie. Ca americanii nu doresc sa cucereasca state europe, ci doar sa le tina la un anume nivel de dezvoltare. Ca prin scuturile antiracheta, SUA va diviza Europa doar ca sa o separe de Rusia si pentru asta va intregi cordonul militar dntre Germania si Rusia, prelungindi-l din tarile baltice prin Polonia si Romania pana in Ucraina. Ca desi dezmembrarea Uniunii Sovietice s-a realizat deja prin Perestroika lui Gorbaciov, totusi Rusia actuala nu trebuie distrusa potrivit planului lasat de polonezul Josef Pilsudski. Rusia trebuie doar ranita, asa cum s-a intamplat cu Japonia, Vietnamul, Iraqul si Afganistanul. Scopul acestui plan este acela ca  Rusia sa devina o piata de desfacere a produselor nemtesti si doar atat. Capitalul si prodeusele rusesti nu au ce cauta in statele europene, acolo se vor face alte intelegeri. Ca SUA vor face tot ce trebuie astfel incat tehnologia si capitalul nemtesc sa nu fuzioneze cu resursele si capacitatile rusesti. Ca nicio tara nu poate trai in pace atat cat si-ar dori. Ca razboaiele din Europa vor fi locale, nu vor numara morti cu milioanele, ci doar cu cifre mai mici, fiind asemenatoare cu cele petrecute in Yugoslavia si Ucraina…

(va urma)
***

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu