Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

luni, 20 februarie 2012

Cuvant necesar


.


Prin amabilitatea domnilor Gheorghe Dragu, Liviu Gaitan si Traian Stambert, producatori de inalta specialitate ai lucrarii “Limbajul serviciilor secrete”, aparuta in anul 2010 la Editura PACO, aducem in format virtual, spre universala abordare, prima contributie romaneasca la decodarea terminologiei serviciilor speciale.

Un atare periplu, intreprins cu atentia, gratia, discretia dar si cu prudenta ceruta de uzantele in materie, printre servicii de informatii, securitate si spionaj, poate parea multora fie o intreprindere curajoasa si necesara, fie una de invingere a fricii - deci inutila, fie una de actualitate si deci de utilitate publica.

Caci, daca intr-o perioada in care regii se demitizeaza mergand la meci in bermude si slapi, este de crezut ca marile cortine se vor ridica din ce in ce mai multe, mai des si mai mult, lasand la vedere mistere pana nu demult de nepatruns. Socotind ca acestea au nevoie de o minima mediere inspre constiinta privitorului, chiar daca ele lasa la vedere doar partea de jos a gleznei, procedam in consecinta.

De la caz la caz, atitudinea fata de un atare demers va fi generata mai intai de unghiul din care este privita si receptata notiunea de institutie ce lucreaza altfel decat la vedere, cu un instrumentar format din mijloace si metode necunoscute marelui public, in general nevazute si nestiute.

Credem ca vor exista atitudini neutre, de cetateni care chiar daca prioritizeaza alte comandamente decat cele dezbatute aici, dorm noaptea linistiti, fara sa se teama de ceea ce nu inteleg. Nu s-au temut de fulgere si traznete, nu se tem nici de serviciile speciale. Ca vor fi atitudini bazate pe informatie, cunoastere si decizie, reci si impersonale, ce vor aduce de dincolo de cuvinte - atitudini rationale. Ca vor mai fi, in sfarsit, atitudini atotcunoscatoare si critice, dar de fapt alarmiste, panicate si pline de teama, asa zis analitico- interpretativo- comentative. Din cauza acestora chiar este posibil sa nu ploua maine!

Multumind merituosilor autori, salutam cu egal respect oricare navigator in aceasta laguna informativa, colectoare de date cu caracter in general restrictionat. O facem, convinsi ca fiecare click va constitui un acord cu faptul ca marelui public i se cuvin din ce in ce mai multe, chiar daca mileniul al treilea, aflat abia la inceput, anunta din ce in ce mai putine.

Saul Beloia


.

2 comentarii:

  1. Domnule,
    N-ar strica sa fiti mai riguros in
    "agrementarea" termenilor.Vezi "va constitui un agrement al (...)".
    In rest,s-auzim de bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru lectura pana la final! In terminologia acreditata la tema, "agrement" a fost folosit cu sensul de "acord". Voi fi mult mai atent data viitoare, fara indoiala. Sa ne si vedem cu bine!

      Ștergere