ACTIVITATE INFORMATIVĂ → proces complex de acţiuni şi activităţi destinate identificării şi culegerii în secret, dintr-un mediu adeseori ostil şi netransparent, a datelor, faptelor şi materialelor destinate elaborării informaţiilor finite necesare luării unei decizii cu relevanţă în planul securităţii naţionale.
Activitatea de informaţii nu înseamnă simpla cunoaştere a unor date sau ansambluri de date, nici formularea de ipoteze sau supoziţii, ci cunoaşterea rezultată dintr-un riguros proces analitic realizat pe baza datelor culese, adunate şi furnizate celui care are nevoie de ele, pentru a-i fundamenta opţiunile care răspunde cel mai bine interesului national.
ACTIVITATEA DE INFORMAŢII → constă din ansamblul măsurilor, acţiunilor şi operaţiunilor desfăşurate de către autorităţile informative, pentru planificarea, culegerea, verificarea, prelucrarea analitică şi valorificarea datelor şi informaţiilor cu relevanţă pentru securitatea naţională şi informarea factorilor de decizie, investiţi legal cu competenţă de realizare a securităţii naţionale ori de aplicare a legii.
În doctrina americană, dacă avem în vedere definiţiile FBI-lui, se operează cu următoarele concepte:
Activitatea de Informaţii („domestic intelligence”)
(1) Constă în obţinerea de date privind activităţi care au drept scop răstumarea, distrugerea sau subminarea guvernului şi a oricăreia dintre structurile sale politice, prin mijloace ilegale (expres prohibite de lege) şi/sau împiedicarea exercitării neîngrădite a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.
Activitatea de Contrainformaţii („counter intelligence”)
(1) Constă în protejarea informaţiilor obţinute de organele de specialitate, a mijloacelor şi metodelor de culegere a lor, precum şi a procesului de decizie politică, împotriva divulgărilor neautorizate şi a acţiunilor spionajului străin, apărarea instituţiilor, proprietăţilor, activităţilor guvernului şi a persoanelor oficiale faţă de actele de sabotaj şi terorism desfăşurate de către sau în numele unor puteri, organizaţii sau persoane străine ori a unei grupări teroriste naţionale sau internationale.
ACTIVITATEA DE CONTRAINFORMAŢII → constă din ansamblul acţiunilor, operaţiunilor şi procedeelor desfăşurate de către autorităţile informative în scopul protejării procesului de decizie politico-statal, apărării instituţiilor statului faţă de activitaţile de sabotaj, terorism, subminare şi alte acte subversive, contracarării acţiunilor de spionaj, crimei organizate, precum şi a mijloacelor şi metodelor utilizate.
În cadrul activitaţii de contrainformaţii sunt incluse contraspionajul şi metodologia operativă defensivă.
(1) Contraspionajul este componenta specializată a activitaţii contra informative prin care se identifică planurile şi obiectivele spionajului şi se asigură prevenirea, contracararea sau neutralizarea acţiunilor acestuia.
(2) Metodologia operativă defensivă se bazează pe studiul organizării, metodelor, capacitaţilor şi caracteristicilor mijloacelor părţii adverse, urmate de prevenire şi contracarare, combinate cu măsuri specifice de securitate; când acţiunea ostilă este iminent periculoasă se aplică măsurile prevăzute de lege.
ACTIVITATEA DE DEZINFORMARE → desemnează o acţiune intermitentă sau continuă, prin folosirea oricărui mijloc, ce constă în inducerea în eroare a unui adversar sau favorizarea subversiunii în rândurile acestuia, cu scopul de a-l slăbi.
ACTIVITATEA DE SECURITATE → constă din ansamblul măsurilor de apărare, materiale şi procedurale, desfăşurate de către autorităţile informative în scopul protecţiei personalului şi a informaţiilor clasificate, protecţiei fizice a persoanelor şi pazei obiectivelor şi valorilor din sfera de competenţă, precum şi controlul acestor măsuri.
ACTIVITATEA SPECIALĂ → defineşte preocupările unei persoane, organizaţii, instituţie, firmă etc., care, în baza preocupărilor oficiale şi deschise, desfăşoară o muncă organizată pe linia culegerii de informaţii, rezolvă alte sarcini trasate de organele de specialitate, asigurând la nevoie şi acoperirea unor cadre sau agenţi de informaţii.
.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu