· Agent de acţiune – este în general un militar ieşit dintr-o unitate care aparţine unui corp de elită, extrem de bine instruit în comparaţie cu ceilalţi militari, în mod deosebit pentru operaţiuni militare clandestine. Poate participa la distrugerea ţintelor materiale sau la eliminarea fizică a indivizilor . Adesea, pentru îndeplinirea unor astfel de misiuni, poate fi luat cineva dintr-o unitate şi instruit intensiv. O dată îndeplinită misiunea, se reîntoarce la unitate.
· Agent contractual – e vorba de un agent angajat prin contract temporar. Contractul poate fi reziliat înainte de termen, dacă misiunea a fost îndeplinită înainte de termen şi deci ştearsă din planul lor de către angajatori. Nu se pune problema să se mai apeleze la el în viitor.
· Agent de investigaţii – sursa umană care acţionează în secret, într-un sistem de lucru organizat, urmăreşte adâncirea, completarea, verificarea sau căutarea de informaţii ce interesează securitatea apărării naţionale.
· Agenţii de sprijin – (1) nu au acces la informaţii secrete, dar pot realiza sarcini de o deosebită importanţă, cum ar fi: cumpără sau închiriază case şi autoturisme, procură bani de pe piaţa neagră. Ei pot fi curieri sau pot deservi posturile de ascultare şi observare, mergându-se până la întrebuinţarea lor în acţiuni de filaj. Uneori, asemenea agenţi pot fi constituiţi în echipe, nefiind obligatoriu ca toţi componenţii să cunoască faptul că desfăşoară activităţi informative ofensive.
(2) Agentul de sprijiin sau gazda întâlnirilor conspirate, care sprijină activitatea informativ-operativă prin punerea la dispoziţie, în interesul acestei activităţi, de spaţii, procura materiale de documentare sau sunt utilizaţi pentru colaborări de specialitate, expertize şi consultaţii.
· Agent recrutor – (1) are sarcina de a detecta „informatorii” sau posibili „agenţi”. În prealabil, el se informează, în special, asupra vulnerabilităţilor persoanei – ţintă (situaţia financiară sau personală etc.). El este acela care contactează ţinta şi care tratează cu ea. Ulterior, informatorul este încredinţat unui ofiţer de legătură.
(2) Persoana care are posibilităţi conspirative de a se întâlni cu candidatul la recrutare. El urmăreşte individul dat în urmărire de observator, leagă o prietenie stânsă cu el şi, sub această mască, speculându-i slăbiciunea, îl angajează, treptat, pe nesimţite, în agenţia pentru care lucrează şi cu care nu întodeauna va fi în legătură.
· Agent de acces – termen folosit în interiorul CIA pentru a desemna pe cineva care, dintr-un motiv sau altul acceptă să favorizeze intrarea sau apropierea „agentului de caz” în anturajul ţintei indicate.
· Agentul de influenţă – (1) un agent care, în general, nu ignoră manipularea al cărei obiect este şi jocul pe care îl joacă. E vorba despre un agent care nu e catalogat potrivit ideilor sale politice şi care, în această calitate, este utilizat pentru a influenţa opinia anumitor categorii sociale sau profesionale.
(2) Persoana folosită de către un serviciu de informaţii care profită de statutul social şi poziţia profesională pentru a influenţa opinia publică sau factorii de decizie din anumite domenii, în aşa fel încât să faciliteze şi să promoveze obiectivele ţării pentru care lucrează respectivul organ de informaţii.
(3) Persoana care, folosindu-se de autoritatea poziţiei (funcţiei) sale ori a prestigiului şi ascendentului personal deosebit, acţionează sub această acoperire pentru susţinerea unor idei, crearea şi dirijarea unor curente de opinie sau influenţarea unor decizii în conformitate cu sarcinile primite, cu scopul de a obţine efecte determinate în zona acţiunii adversarului, în funcţie de interesele structurii informative care la angajat, ale propriei ţări sau ale aceluia care la implicat în acţiunea respectivă.
(4) Un informator, de obicei situat într-o importantă poziţie guvernamentală, politică sau de afaceri, al cărui rol primar este influenţarea politicii şi nu colectarea informaţiilor.
Cazul lui Pierre Charles Pathé (alias Charles Morand) este reprezentativ. Acest cripto-comunist a editat cu fonduri date de URSS o revistă bilunară în care politica de apărare a NATO era aspru criticată şi în care erau avansate teze referitoare la nealiniere. Revista era citită cu deosebire de deputaţi, senatori, jurnalişti, ambasadori, adică de înalţi responsabili politici şi din media. Între 1976, anul apariţiei acestei reviste, şi 1979, anul dispariţiei, au fost publicate 70 de numere. La 23 mai 1980, Curtea Siguranţei de Stat l-a condamnat pe Charles Morand la 5 ani de închisoare.
· Agent controlor – are misiunea să supraveghezee activitatea agenţilor care nu se bucură de toată încrederea organizaţiei centrale.
· Agent în conservare (aţipit, adormit) – (1) implantat sau recrutat într-o ţară în care activitatea ilegală de culegere a informaţiilor este oprită pentru o perioadă, variind de la câteva luni la câţiva ani. Este activat în caz de nevoie sau atunci când situaţia operativă permite acest lucru, uneori după mulţi ani de la implantare sau recrutare, de obicei cu sarcini pe linie de spionaj sau alte operaţiuni speciale.
Perioada de conservare este specifică şi agenţilor ilegali („cârtiţe”), în faza de început, necesară legalizării şi integrării lor depline în viaţa social-economică şi spirituală din ţara ţintă.
(2) Un agent foarte periculos, pentru că poate fi implantat într-o ţară (sau întreprindere) de mult timp, nu a atras niciodată în trecut atenţia asupra lui şi se mulţumeşte să ducă o viaţă obişnuită. Acest bărbat sau această femeie poate fi oricare dintre vecini şi chiar o persoană din anturajul dumneavoastră. Vă puteţi încrucişa zilnic cu el, fără a cunoaşte pericolul potenţial pe care îl reprezintă. Să precizăm că acest agent a fost instruit să îndeplinească, la ordinul Centralei, o misiune precisă: sabotaj, înlocuirea ofiţerului din fruntea unei reţele clandestine în caz de rupere a relaţiilor diplomatice etc.
(3) Agent plantat într-o ţară străină, având ordinul de a duce o viaţă normală şi de a nu efectua operaţiuni de spionaj până când nu i se comandă să o facă, de obicei în cazul unor ostilităţi.
Uneori, el aşteaptă toată viaţa un ordin care nu va veni niciodată. Nu acesta a fost, din nefericire, cazul unui ceasornicar german, instalat în SUA în 1920. În timpul celui de-al doilea război mondial, acest cetăţean german a transmis unui submarin german poziţia cuirasatului Royal Oak. Torpilarea acestei nave a făcut 833 de victime.
.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu