.
CAMERELE ACUSTICE („camerele surde”) → fac parte din categoria procedeelor de protecţie acustică ce urmăresc ca discuţiile sa nu poată fi captate de microfonul dispozitivului de interceptare, cu sau fără fir.
Camerele acustice se construiesc cu pereţi dubli, umpluţi cu vată de sticlă iar în exterior se plachează cu un strat subţire de plumb.
Pentru evitarea trepidaţiilor, pe lângă faptul că acestea se plasează la subsoluri, se montează întreaga cameră pe rondele de cauciuc.
În jargon se foloseşte sintagma „submarinul galben”, care se referă la o cameră complet securizată împotriva eventualelor interceptări a discuţiilor de interes strategic, existentă în dotarea fiecărei rezidenţe informativ-operative ce fiinţează sub acoperire diplomatică.
CAMUFLAJUL → acţiunea de sustragere sau ascundere a obiectelor, instalaţiilor etc., prin care adversarul este împiedicat să le recunoască sau să se informeze asupra lor. Ca metode sunt folosite: camuflajul optic, termic, sonor, camuflajul radar şi în infraroşu.
Termenul este folosit şi în unele acţiuni operative în teren, de intervenţie sau supraveghere, operaţiuni desfăşurate deghizat, care să nu conducă la deconspirarea identităţii şi calităţii celor ce acţionează.
CANAL DE COMUNICAŢIE → ansamblul tehnic format din linia de comunicaţie şi aparatura terminală prin care se realizează o comunicare între doi corespondenţi.
CAPABILITATE → parte a componentei operaţionale care se referă la dezvoltarea de capacităţi adecvate pentru îndeplinirea situaţiilor.. informativ-operative specifice unui serviciu de informaţii.
CAPACITATE PERSUASIVĂ → capacitate a unei persoane de a influenţa alte persoane să îşi însuşească un punct de vedere, o atitudine, un mijloc de acţiune, un scop sau chiar o anumită reacţie afectivă în raport cu o situaţie de mediu prin folosirea mijloacelor de convingere verbale sau scrise, prin informaţii reale sau false.
CARACTERISTICI ALE VORBIRII → parametrii relativ neschimbători ai vorbirii aparţinând unui grup sau unui singur vorbitor.
În această categorie se înscriu: stilul limbii neliterare şi stilul limbii literare, particularităţile fonetice (accentul, intonaţia, deprinderea de a prescurta anumite cuvinte şi modul propriu de a pronunţa cuvintele străine), defecţiuni de pronunţie (în loc de /noroc/ se pronunţă /nooc/), particularităţi gramaticale (morfologice şi sintactice).
CASE OFFICER („ofiţer de caz”) → cel ce este răspunzător de o anumită acţiune informativ-operativă.
.
miercuri, 21 martie 2012
DICTIONAR EXPLICATIV SPECIFIC SERVICIILOR DE INFORMAŢII ŞI DE SECURITATE
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu