.
CASELE DE ÎNTÂLNIRI → spaţii (oficiale sau particulare) puse la dispoziţie în secret de persoane fizice ce detin acces curent la ele (agenţi de sprijin, relaţii operative) în scopul folosirii lor temporare de catre ofiterul de informatii pentru realizarea intalnirilor cu agentura din legatura proprie.
CASELE DE LUCRU (casă conspirativă) → (1) spaţii deţinute în mod acoperit de serviciile de informaţii, destinate exclusiv necesităţilor informativ-operative şi tehnico-operative ale respectivului organ de specialitate.
(2) Locul care serveşte la întâlnirea dintre rezident şi curier. De regulă, casele conspirative se schimbă foarte des, pentru evitarea atragerii atentiei si a pericolului deconspirarii.
CĂSUŢĂ POŞTALĂ IMPERSONALĂ (CPI) → (1) termen care semnifică un loc discret, folosit pentru depunerea/ridicarea unor mesaje sau obiecte pe timpul efectuării legăturii impersonale între cadrul şi agentul aceluiaşi serviciu de informaţii.
(2) Căsuţă tainică - loc ales sau amenajat special, destinat şi folosit pentru depunerea şi prelucrarea materialelor informative sau a mijloacelor destinate desfăşurării activităţii de informaţii.
(3) Ascunzătoare - loc natural ori special amenajat într-un spaţiu închis sau deschis, destinat ascunderii unor materiale compromiţătoare pentru un agent sau cadru de informaţii (chei false, speracluri, substante corozive, harti, documente)
Creată natural (scorburi, nişe în zidurile unei clădiri, etc.) sau artificial (mici containere magnetice, găuri în bucăţi de cărămidă sau trunchiurile copacilor, etc.) CPI are menirea de a asigura legătura bidirecţională, fără realizarea contactului fizic direct între cele două persoane.
Alegerea sau amplasarea unei casute poştale impersonale trebuie făcută în aşa fel încât să poată fi localizată uşor şi pe timp de noapte, să nu fie identificată de alte persoane, nici chiar din întâmplare, şi să asigure condiţii optime de păstrare a materialului depus împotriva intemperiilor naturale.
Semnele convenţionale prestabilite între părţi, pe traseele de depunere şi ridicare, la o distanţă de cca. 10-15 minute de mers pe jos până la locul CPI-ului, au menirea de a indica din timp părţilor implicate în acţiune, dacă s-a făcut sau nu operaţiunea de ridicare/depunere.
O CPI activă, folosită o anumită perioadă înseamnă că este vie, în timp ce alta, abandonată sau aleasă pentru acţiuni ulterioare, în jargonul de specialitate este cunoscută ca fiind căsuţă poştală moartă.
.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu