.
Cooperarea BND cu servicii străine similare
SPANIA: centrul BND din localitatea LA MANCHA pentru interceptarea comunicaţiilor intercontinentale este exploatat în colaborare cu CESID (Serviciul de informaţii spaniol). Denumirea de acoperire: „Centrul de Studii pentru Transmisiuni Electronice”.
SUA: Misiuni organizate în cooperare în domeniul spionajului militar.
CHINA: Operaţiunea „LANTZE" - în cooperare cu serviciile speciale chineze, BND supraveghează Extremul Orient Rus.
Controlul parlamentar asupra BND este apreciat ca superficial şi ineficient.
Conform Legii G-10, adoptată în 1994, BND poate supraveghea traficul internaţional de telecomunicaţii cu ajutorul listelor de ucuvinte cheie", chiar dacă nu există o suspiciune concretă privind comiterea unei infracţiuni. Astfel de competenţe se înscriu în aşa-numita "supraveghere strategică" în vederea prevenirii atentatelor teroriste din străinătate, a neproliferării armelor de nimicire in masa, a traficului de materiale relevante din punctul de vedere al securităţii, a falsificării şi spălării banilor şi a contrabandei cu substante interzise.
Anterior adoptarii acestei legi, era permisă supravegherea numai în vederea împiedicării unui război de agresiune impotriva statului german.
În cadrul supravegherii legăturilor de telecomunicaţii din străinătate BND poate culege date referitoare la persoane numai dacă poate fi exclusă posibilitatea ca legăturile de telecomunicaţii supravegheate să aparţină unor cetăţeni germani sau unor firme cu capital majoritar german. Datele culese sunt transmise altor autorităţi, în cazul în care se referă la anumite infracţiuni grave.
Supravegherea traficului de telecomunicaţii este apreciată ca o activitate ce are o contribuţie importantă la promovarea de către Germania a unei politici externe şi de securitate eficiente. In acest sens, se mentionează rolul BND în împiedicarea unor firme germane de a se implica în programul nuclear pakistanez şi în programul iranian privind construirea de rachete.
Se apreciază că în prezent BND interceptează zilnic cca. 85.000 de legături de telecomunicaţii. Dintre acestea, cca. 7000 sunt predate zilnic sistemului bazat pe "cuvinte-cheie", urmând a fi decodate, astfel că la sfârşitul zilei doar 50 dintre acestea sunt catalogate ca fiind importante din punct de vedere penal.
Se preconizează că acest sistem de supraveghere să fie extins, în cazul alocării de noi sume de la buget, extindere care în prima fază a inclus sistemul de posta electronica.
Marea interceptare se face însă de sus, via satelit, direct pe orbită. An de an, BND ascultă şi citeşte comunicările a zeci de mii de cetăţeni federali şi milioane de oameni din întreaga lume, fără ca măcar unul să aibă habar de aceasta.
Computere de mare performanţă compară informaţiile din eter cu banca de date care conţine peste 30.000 de nume şi noţiuni, precum şi coduri cifrate, aşa-numita listă HIT-WORD. Cine primeşte vreo comunicaţie din exterior, în cuprinsul căreia se află cuvinte ca plutoniu, heroină sau drog, trebuie să aibă în vedere că cei care îl ascultă din cadrul BND îl vor suspecta că se află în legătură cu traficanţii de droguri, de arme sau grupări teroriste.
Super-interceptarea telecomunicaţiilor şi a corespondenţei este apreciată ca "un instrument de bază al politicii germane externe şi de securitate, la care nu se poate renunţa. Dacă ni de va interzice acest lucru, vom fi parţiali orbi", a afirmat recent AUGUST HANNING, fost director BND.
Germania se află pe locul patru între ţările occidentale care sondează eterul în căutarea informaţiilor ce pot fi utilizate în domeniul politic, economic şi militar. Doar SUA, care utilizează în comun cu Germania o staţie la Bad Aibling, Marea Britanie şi Israelul, sunt considerate mai performante.
2500 de specialişti din Departamentul II al BND lucrează în prezent în domeniul informaţiilor electronice. Serviciul dispune de 10 staţii pe teritoriul federal, antenele fiind plasate între GROSSENBRODE şi vârful HOGEN BOGEN din Pădurea Bavareză. Tehnica şi întreţinerea posturilor exterioare costă circa 70 de milioane de euro anual.
Spre deosebire de supravegherea telefonică internă, aprobată de procuror, ascultarea sau citirea comunicaţiilor din străinătate nu este supusă nici unui control. Computerele filtrează zilnic zeci de mii de comunicari din fluxul de date. "Prada" este transmisă de la posturile de interceptare pe canale de mare securitate în Centrală, cercetarea radio fiind inima serviciului secret.
BND supraveghează la MONSCHAU «cârtiţele diplomatice străine" de pe unde scurte, inclusiv telefoanele cifrate ale tuturor ambasadelor din Bonn.
Cei de la PULLACH sunt meticuloşi în ceea ce priveşte circulatia datelor obtinute din eter. Nici chiar Cancelaria nu primeşte materialele originale. BND indică destinatarilor, prin marcaje colorate, gradul de sensibilitate al materialelor, astfel: o linie galbenă pe margine înseamnă telefoane, faxuri şi telexuri interceptate, în timp ce linia roşie marchează poşta radio interceptată, iar o linie verde – pe cea electronica.
În faţa scandalurilor dezbătute de mass-media germană în ultimul timp prin care Legea G-10 din 1994 este caracterizată ca fiind anticonstituţională, judecătorii Curţii Constituţionale vor trebui să decidă ce este mai presus: practica de spionare, consfinţită prin lege, sau dreptul cetăţenilor la protecţia vieţii lor private?
.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu