Proiectul de lege privind pensiile militare de stat a fost introdus astazi pe agenda sedintei Guvernului, acesta fiind aprobat de Executiv, conform unui comunicat de presa al Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Proiectul va fi transmis Parlamentului, unde va intra in procedura de dezbatere si adoptare.

"La propunerea viceprim-ministrului pentru securitate nationala, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, Ministerul Afacerilor Interne si Ministerul Apararii Nationale au inaintat Guvernului proiectul de lege privind pensiile militare de stat. Documentul a fost aprobat astazi in sedinta de Guvern, urmand sa fie inaintat spre adoptare Parlamentului", scrie in anunt.

In principal, prin intermediul proiectului de lege se vrea reconfirmarea sistemului pensiilor militare de stat, in considerarea statutului special al militarilor, al soldatilor si gradatilor profesionisti, al politistilor si al celorlalti angajati din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala.
Concret, noile reguli aprobate de Guvern fac posibila revenirea la situatia de dinaintea intrarii in vigoare a Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, act normativ care a abrogat la 1 ianuarie 2011 Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat. Prin urmare, sistemul pensiilor militare de stat va include pensia de serviciupensia de invaliditate si pensia de urmas.

"Proiectul de lege privind pensiile militare de stat instituie reglementari prin care se revine, in principal, la regulile care caracterizeaza sistemul pensiilor ocupationale. Categoriile de pensii care vor compune sistemul pensiilor militare de stat vor include pensia de serviciu, pensia de invaliditate si pensia de urmas. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca militarii, politistii si functionarii cu statut special, pentru a beneficia de pensie militara de serviciu, sunt cele legate de varsta si vechime in serviciu. Varsta de pensionare este prevazuta de legislatia actuala si va creste gradual la 60 de ani, pana in anul 2030", este explicat in comunicatul MAI.

De asemenea, prevederile proiectului fac posibila reducerea varstei de pensionare, in functie de conditiile de munca, cel mult pana la varsta de 45 de ani.
"Au dreptul la pensie de serviciu anticipata militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, in activitate, care au o vechime efectiva de 20 de ani, dintre care cel putin zece ani vechime in serviciu si care sunt trecuti in rezerva ori au incetat raporturile de serviciu ca urmare a reorganizarii unor unitati si a reducerii unor functii din statele de organizare, ori ca urmare a clasarii ca inapt sau apt limitat pentru serviciu de catre comisiile de expertiza medico-militare", mai arata reprezentantii MAI.

Referitor la baza de calcul a pensiei, dispozitiile proiectului de lege stabilesc ca pentru aceasta a fost propusa folosirea mediei soldelor functiei de baza, respectiv salariilor functiei de baza corespunzatoare functiilor indeplinite in sase luni consecutive, dinultimii cinci ani de activitate, actualizate la data deschiderii dreptului la pensie, la alegerea beneficiarilor. La media obtinuta astfel se va adauga solda de grad/salariul gradului profesional avut la data trecerii in rezerva/incetarii raporturilor de serviciu.

Conform MAI, in cazul in care pensiile vor fi recalculate si noul cuantum va fi mai mic decat cel actual, beneficiarii isi vor pastra cuantumul pe care-l primesc deja: "Principiul acestui proiect de lege sustinut de catre vicepremierul Gabriel Oprea este acela ca niciun pensionar al sistemului de aparare, ordine publica si securitate nationala sa nu-si piarda drepturile. Tocmai de aceea, in caz de recalculare, pensiile aflate in plata isi vor pastra cuantumul, daca acesta este superior celui rezultat prin aplicarea noii legi".

De asemenea, intr-un comunicat de presa al Guvernului este subliniat ca pensiile aflate in plata -- care au fost stabilite in baza Legii nr. 263/2010 -- pentru cadrele militare trecute in rezerva intre 1 ianuarie 2011 si data intrarii in vigoare a legii propuse vor firecalculate.
Prim-ministrul Victor Ponta apreciaza ca proiectul aprobat astazi de Executiv va indrepta greselile facute in trecut si va stabili un sistem folosit deja in toate tarile NATO si in cele europene.

"(...) Indreptam greselile care s-au facut in trecut. Si cred ca era necesar acest lucru. Am mai indreptat pentru o parte dintre militari. Stabilim un sistem foarte clar, care este un sistem aplicat in toate tarile NATO si in toate tarile europene si care stabileste o predictibilitate pentru cei care isi desfasoara activitatea in serviciul militar al unei tari intr-o tara NATO, asa cum este Romania. In mod special am vrut sa legam adoptarea proiectului si trimiterea spre parlament. Maine este Sfantul Gheorghe, Ziua Fortelor Terestre. Vreau sa le urez tuturor militarilor romani toate cele bune si sa le multumesc pentru ce fac pentru tara si cred ca acest proiect de lege e un moment simbolic potrivit sa-l trimitem catre parlament, spre adoptare si dezbatere", a declarat astazi Ponta la inceputul sedintei de Guvern.


Nota: In alta ordine de idei, in Parlament exista deja in momentul de fata o alta propunere legislativa privind pensiile militare de stat. Aceasta este inregistrata la Senat pentru dezbatere.

.