Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

vineri, 4 martie 2016

Ofiterul protestatar cere sprijin presei locale





Un numar de 70 de jurnalisti timisoreni se afla in fata unei inedite provocari profesionale, veritabil concurs de productie jurnalistica. Un rezervist din Timisoara al Serviciului Roman de Informatii – SRI - isi pune la bataie o jumatate din pensia lui pentru a-l recompensa pe autorul celui mai bun articol privind situatia sa locativa, ajunsa de poveste in mediul virtual in ultimii ani.

Cine este Saul Beloia?
Colonelul Saul Beloia a devenit cunoscut in acest an dupa ce in ziua de Boboteaza a organizat un insolit “protest jubiliar” prin care a “comemorat” un deceniu de la retrocedarea locuintei sale de catre Primaria Timisoara. 
Ajungerea sa in atentia strazii, in calitate de homeless a condus  la descoperirea unui pachet apreciabil de articole postate pe blogul sau personal, prin care fapte inexplicabile petrecute vreme de 10 ani in administratia locala si judeteana in legatura cu situatia sa locativa l-au adus in situatia de a iesi in strada si de a protesta.
Prin provocarea adusa in fata presei locale, concitadinul nostru – la randul sau master in jurnalism potrivit diplomei UVT postata pe wall-ul sau, invita reprezentantii mass media timisorene sa se documenteze pe blogul sau. Apoi, sintetizand dezvaluirile ce privesc dosarul acelei retrocedari, presarii sunt invitati sa redacteze si sa publice cate un material tematic, care urmeaza a fi premiat cu o suma reprezentand jumatate din actuala sa pensie militara de stat.

O poveste cronicizata
In anul 2006, sefii administratiei locale retrocedasera catre o persoana decedata un imobil situat pe strada Ion Ghica, cladirea fiind mostenita ulterior de catre un ONG din Bucuresti. Inexplicabil este faptul ca nici macar dupa trecerea  a 10 ani, pe locatar nu il deranjeaza nimeni nici ca sa ii ceara chirie, nici ca sa il evacueze pentru neplata. 
In schimb, desi ofiterul s-a aflat la zi cu plata utilitatilor, locuinta lui a fost debransata de la reteaua de apa si de la cea de curent electric de catre unul din reprezentantii respectivei organizatii neguvernamentale, traiul sau acolo devenind practic imposibil din acel moment.

Al doilea protest in strada
Incurajat de ecoul mediatic al protestului sau derulat in ziua de Boboteaza, Saul Beloia iese din nou in strada luni, 7 martie 2016, cu speranta ca fundatia ajunsa proprietara a locuintei sale il va chema in judecata pentru evacuare. 
“Daca ar fi incasat de la mine in fiecare luna o chirie de minim 100 de euro, fundatia ar fi agonisit in acest ultim deceniu suma de 12.000 euro. Reprezentantii fundatiei insa si-au refuzat aceste venituri, din motive pe care nu le-au divulgat niciodata, desi eu i-am contactat de nenumarate ori”, spune ofiterul, subliniind faptul ca protestele sale in strada constituie dovada esuarii tuturor demersurilor intreprinse pentru de el pentru a inchega o legatura comerciala cu proprietarul. 
La randul sau insa, nici el nu divulga numele persoanelor care se afla in spatele fundatiei, cazul capatand astfel anumite note de mister, specifice serviciilor secrete.

“Vreau sa fiu evacuat legal”
Dupa 10 ani de la retrocedare, el vrea din nou sa atraga atentia asupra absurdului situatiei ce a luat nastere in anul 2006. “Eu nu contest retrocedarea, desi toata lumea a inteles ca actul a a fost unul cel putin abuziv daca nu chiar ilegal”, afirma acesta. 
Prin protestele sale el cere doar sa fie evacuat, asetfel, inarmat cu o sentinta de evacuare, sa poata aplica pentru o alta locuinta, ceea ce ar semnifica un minim respect fata de dreptul sau elementar de a cere de la statul roman un acoperis deasupra capului. 
“Protestele mele survin la capatul unui lung sir de demersuri – legale si legitime - facute fara niciun rezultat concret insa in directia ONG-ului respective si a institutiilor ce au concurat la actul din 2006 ”, precizeaza Saul Beloia. 
“Primaria a iesit din cauza imediat dupa retrocedare si a devenit un tert fara nicio calitate procesuala. Prefectura a fost cea care mai putea supune cenzurii justitiei dispozitia de retrocedare catre beneficiarul decedat, dar in mod cu totul si cu totul de neinteles, s-a abtinut”, mai spune ofiterul.

Mistere din cariera trecuta
“Inca pe durata ultimului an de activitate, ofiter activ fiind la SRI Timis, am devenit homeless, dar nimanui nu i-a pasat de asta, ba chiar parea ca asta se si doreste! Eu aveam dreptul la protectia specializata a structurii de profil, dar aceasta nu mi-a fost acordata potrivit normelor de securitate interna. Dimpotriva, mi-a fost retrasa!” afirma ofiterul. 
El da de inteles ca situatia sa actuala este una din consecintele rolului pe care l-a jucat la Timisoara in ultimii 3 ani de existenta a Securitatii. 
De asemenea, aflandu-se la locul nepotrivit in momentul nepotrivit, el spune ca trage ponoase de pe urma  rolului avut in primii ani dupa 1990 chiar in interiorul acelei structuri locale de protectie interna a SRI, unde facandu-si datoria, a transat, din nou la Timisoara, un conflict de putere dintre seful de atunci al statului si directorul din acea vreme al SRI, in favoarea celui din urma.

Regulament de concurs
Chestionat cu privire la motivul pentru care doreste sa farmece mass media locale, rezervistul raspunde ca o atare implicare ar denota cu brio un gen de atitudine civica a presei, civismul fiind dintotdeauna unul dintre fundamentele jurnalismului.
Intrebat de procedura prin care va fi desemnat castigatorul ineditului concurs de jurnalism pe care il lanseaza si daca el va fi cel ce il va desemna pe castigator, Saul Beloia spune ca ziaristii participanti isi vor vota reciproc articolele, castigatorul urmand sa fie ales de catre ei insisi sub girul autoritatii profesionale a decanului de varsta din bransa.
De asemenea, chestionat cu privire la suma de bani pusa in joc, ofiterul si-a aratat cuponul de pensie si a precizat ca rata sa lunara de la banca de 1300 de lei (face credite sucesive din trei in trei ani pentru a-si putea cumpara, peste 10-15 ani o locuinta), nu il va impiedica sa recompensese cel mai bun articol cu jumatate din totalul drepturilor primita conform talonului de plata al bancii.  
Concursul va fi valid daca jumatate din cei 70 de jurnalisti ofertati vor aborda subiectul, vor realiza si vor publica o sinteza tematica pana la jumatatea lunii aprilie 2016, cand suma de bani va fi inmanata personei recunoscuta de catre toti ceilalti participanti - drept castigatoare.
Blogul sau este intitulat “Blog de intelligence”, sectiunea - Instrumente de cautare, tara - Romania.

.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu