Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 7 decembrie 2016

Ofiterul roman si problemele sale



La Timisoara traieste un roman ce are probleme. Ca multi altii, si el are probleme. Aparent, problemele par sa ii vina de la numele sau biblic – cel al imparatului prigonitor si apoi slujitor devotat al lui Iisus, deci unii ar spune ca problemele sale sunt probleme de dosar, mai ales ca romanul acesta a fost ofiter. 
In era digitalizarii, dosarele sunt omniprezente. Si omnipotente. Doua-trei fisiere salvate intr-un folder si e gata dosarul! Fara coperti, fara sine, fara semnaturi si aprobari, de multe ori fara discernamant.

Problemele acestui ofiter - Saul pe numele lui - vin din istoria stramosilor lui, romani banateni din sudul Dunarii izgoniti dincoace de fluviu de nationalistii sarbi, pe la inceputul secolului trecut.
Dupa ce acei stramosi au luptat in razboiul de independenta, apoi in ambele razboaie mondiale, el s-a nascut pe cand in Romania triumfa socialismul. 
Inaintea nasterii lui, bunicul patern ii fusese declarat chiabur de catre primaria din comuna Sichevita, dar a fost sters de pe lista dupa doi ani de catre raionala de partid de la Moldova Noua, constatandu-se ca se facuse o greseala, al apartinand de fapt categoriei de tarani mijlocasi si saraci.
Din acest motiv, tatal lui Saul, fiu de chiabur, asadar descendent de dusman al poporului, nu a putut niciodata sa urmeze vreo facultate, intrucat bunicul chiaburesc nu fusese sters din evidentele securitatii.

In anii 80, ca si cum socialismul ar fi acordat compensatii, Saul a fost chemat sa lucreze in Securitate! A fost instruit vreme de trei ani la Scoala de la Baneasa intr-un batalion de limbi straine, inaltat in grad si apoi trimis la Timisoara! Pentru prima oara, un roman din familia sa, parea sa nu aiba probleme, desi cei doi ascendenti ai sai priveau cu neincredere la aceasta schimbare.
Tanarul ofiter a fost pus sa isi inceapa cariera intr-un sediu acoperit al Securitatii din Timisoara, iar in 1986 a fost scos la vedere si folosit pentru umflarea a ceea ce avea sa devina pentru unii scanteia revolutiei, iar pentru altii – din ce in ce mai multi - nimic altceva decat semnalul loviturii de stat din Romania.

Vorbind despre inceputurile sale profesionale, romanul nostru zice acum ca nu stia nimic despre rolul ingrate in care fusese distribuit.  Pare sa fie sincer, caci era doar un tanar locotenent la momentul 1989. Oricum, se putea spune ca problemele luasera sfarsit pentru cei din neamul lui.
Nu era chiar asa, caci structurile nou aparute, populate ca si el chiar cu exponenti ai regimului abia inlaturat, i-au rezervat tanarului ofiter si parintilor lui nesfarsite siruri de probleme. 

Iar acestea au aparut, rand pe rand. Ca sa nu o lungesc mai mult decat trebuie, le enumar:

-          - Chirias la Primaria Timisoara de prin anul 2000, in anul 2006 locuinta sa sociala este retrocedata, cu acordul verbal al comandantului sau, unei persoane decedate, la mijloc fiind suspectate manevre imobiliare specifice administratiei taraniste. Dupa 10 ani de la retrocedare, nici persoana decedata si nici ONG-ul finantat de George Soros ce s-a intabulat ca si proprietar dupa o stranie dezbatere succesorala, inca nu l-au chemat in judecata pentru evacuare, iar in lipsa unei sentinte de evacuare, el nu poate aplica la primarie pentru o noua locuinta sociala.
-          - Dupa 10 ani de batalii cu Primaria Timisoara, in 2016 a trecut la actiuni publice de protest, fara a obtine nici cea mai mica reactie de la institutiile implicate. Initial interesata la maximum de primul lui protest, in mod bizar presa il abandoneaza la al doilea si il pune sub obroc. Romanului ii mai ramane sa refuleze pe propriuel sale bloguri, unde cateva zeci de articole bine documentate descriu intreaga tarasenie, cu lux de amanunte. Asta da problema a unui roman!
-          - La cinci ani dupa 1989, licenta sa in drept, luata la Babes-Bolyai in 1995, nu este recunoscuta de catre comandantii din SRI si el este trimis din nou la scoala de la Baneasa, care functiona sub egida Universitatii Bucuresti, scoala pe care o mai absolvise odata in 1986, sa sustina din nou examenul de licenta in drept. Astfel, mai obtine o noua diploma de licenta, devenind astfel singurul roman cu o posesie absolut stranie: posesor a doua licente in drept – una la universitatea clujeana si a doua la cea bucuresteana! Si asta este o problema, nu?
-          - Divortat de cativa ani, in 1998 decide sa isi reface viata, dar asupra sa si a colegii de serviciu cu care voia sa se casatoreasca  se fac presiuni explicite de catre aceiasi comandanti, sa nu incheie casatoria, si la adresa sa sunt lansate intoxicari potrivit carora divortul sau din urma cu cativa ani ar fi fost unul fictiv, el urmand sa revina la fosta sotie! Neobisnuita problema!
-          - Prin 1995, cand dosarul de informator al lui Virgil Magureanu a fost scos din arhiva SRI Timis si pus la indemana grupului de presa fidel lui Ion Iliescu, acest Saul, cooptat in structura specializata a SRI, gaseste dosarul si il aduce la loc, salvandu-si directorul de actul demisiei sau demiterii. Nemaiuzita problema!
-          - Prin 2005, cand arhivele secrete au fost trimise la CNSAS, desi era interzis sa se desconspire si dosare instrumentate in Securitate de catre ofiteri ce inca erau activi in SRI, unul dintre dosarele sale, cu criptonimul “Tordeanu” potrivit sitului CNSAS,  a fost facut scapat ca din greseala inspre desconspirare, cu scopul evident ca titularul lui sa fie chemat in judecata si astfel sa i se inchida cariera.  Asta pare o problema de protectie dar si de gandire combinativa.  
-          - Fiindca a tot scris pe blogul sau despre aceste probleme, ofiterului roman si parintilor sai i s-au inscenat felurite actiuni judiciare. In baza unui document grosolan si vadit falsificat, prin ruperea unei parti, parintii sai au fost urmariti penal si probabil si informativ, intr-un dosar al parchetului din orasul Modova Noua. Astalalta pare o problema de interpunere a surselor din procuratura. Problema de protectie contrainformativa a ofiterului.
-          - Impotriva parintilor sai septuagenari din Caras Severin au fost intreprinse actiuni concertate vadit abuzive, fiind indepartati si deposedati de proprietatile lor tabulare de catre grupuri de vecini, au fost amenintati cu moartea in repetate randuri si chiar incendiati, fara ca parchetul respectiv sa catadicseasca a cerceta faptele descrise in aproape zece plangeri succesive. Si in zeci de articole pe bloguri. Problema juridica in toata regula!

      La final, trebuie sa mai spun doar doua lucruri:
-         -  Ofiterul si-a desfasurat intreaga sa cariera in domeniul apararii unitatii si integritatii teritoriale a Romaniei pe zona Ardealului si a Banatului. A facut asta si inainte de 1989 si dupa aceea, motiv probabil pentru care in 2006 a fost trecut in rezerva odata cu alte  cateva sute de ofiteri din acelasi profil, specializati odata cu el in scoala de la Baneasa in anii 80-90.
-         -  La ora asta, ofiterul detine un loc de veci si o placa de marmura pe care a inscriptionat: “Aici odihneste un ofiter al Securitatii Romane si al Serviciului  Roman de Informatii. El a dat totul tarii sale, iar tara sa i-a luat totul.” Langa acest text sade fotografia unui tanar ce poarta uniforma cu frunza argintie de stejar la rever. 


***

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu