Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

Follow by Email

luni, 9 octombrie 2017

Tudose - Grindeanu doi

Doi pe un balansoar
de Saul Beloia
Era de asteptat ca dupa anuntarea rezultatelor alegerilor din Franta si Germania, lideri ai  statelor lumii vor face mutari conforme. Este treaba acelor lideri si, vorba lui Klaus Iohannis, a popoarelor lor. Ca, intr-o lume abia iesita din criza, polul de putere astfel creat va polariza in consecinta. Ca nici un lider, daca va dori sa ramana lider, nu se va pune in contra noului curent. 

Si, ca sa o spunem pe aia dreapta, cine si-ar putea inchipui sa poate opri locomotiva franco-germana aflata in plina viteza? Iata ca in Romania un lider de partid iese din rand si da cu sapca de pamant, incercand sa treaca pe o linie paralele. Acesta este Dragnea, cel care de mai multa vreme se bate in declaratii si in masuri cu presedintele neamt.

Iata ca in focul luptei, Iohannis il aduce in fata pe premierul Tudose, care stiind ca are in spate o suta de mii de sindicalisti gata sa dea si ei cu sapca, zice ca nu accepta programul de guvernare al sefului sau de partid. Fata in fata cu Gadea, el confirma la toate intrebarile puse cu abilitate dar si cu mare prudenta, caci antenuta face un joc periculos dupa iesirea din puscarie a patronului.  

Premierul vorbeste despre predictibilitatea si stabilitatea Romaniei, sugerand ca ar fi mare pacat ca aceste doua calitati, prezente in Romania, numai si numai in Romania, si sa fie facute praf prin demisia sa. Ori prin demiterea lui prin motiune de cenzura. Printr-o noua motiune de cenzura. Vorbeste mult despre subiectul predictibilitatii si stabilitatii Romaniei si repeta acesti lucru, convins ca analistii de la partid sunt mai grei de cap si pricep greu. Ceea ce ar putea fi real, caci Tudose provine din partid si cunoaste structurile analitice ale formatiunii.

De la problemele grave ivite intre partid/coalitie si guvern, premierul introduce in scena un aliat. Ba nu, doi! Ba chiar trei! Trei mari tenismeni, unul fost pe vremuri numar unu la barbati, unul actual numar unu la fete, iar al treilea, actual numar unu in afaceri cu masini de lux nemtesti. Faptul ca s-a pozat cu cei trei, arata clar ca prim-ministrul incearca sa imprumute din brandul lor. Adica din puterea lor. Caci, in urma cu doar un an, in vreme ce el era un ilustru anonim, ceilalti dominau mentalul colectiv. Se vede de la o posta cine de la cine se hraneste in acea poza.

Deh! Un premier ce a pornit pe partea stanga si a sfarsit pe dreapta am mai vazut pe malul Dambovitei. Ba chiar doi vazuram. Avand roata dreapta fata mai moale, ii trage volanul intr-acolo.
Dar un miliardar care porneste de pe stanga si ajunge si el tot pe dreapta, asta nu am mai vazut!  Caci, nici una nici doua, dupa ce premierul face disidenta pe fata la adresa sefului sau, aduce in cadru o poza cu Tiriac, Nastase si foarte tanara Simona Halep, anuntand astfel ca cel putin unul dintre acestia este in acelasi timp si prietenul sau si omul lui Iohannis si adversar al stangii din coalitie. Adica aliatul sau personal.

Pozandu-se alaturi de Tiriac, Tudose incearca sa impuste mai multi iepuri: mai intai, ii arata lui Dragnea pisica miliardara cu buna intrare prin Poarta Brandenburg. Mai apoi, atrage pisica inspre tabara sa, promitandu-i sprijin guvernamental in mai vechea disputa cu banca centrala pe tema catorva hectare de teren din centru Bucurestiului – asa zisele Arene BNR. Iar in final, ca sa dinamiteze relatia lui Dragnea cu primarita generala, Tudose incearca sa o mituiasca pe aceasta din urma si sa o atraga in fronda impotriva sefului lor de la partid promitandu-i in direct la televizor acele terenuri de tenis.


Oare analistii din Kiseleff ce gandesc la ora asta?

*********

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu