Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

Follow by Email

vineri, 29 august 2014

Noile matrapazlacuri ale unui fost viceprimar al Timisorii


Saul Beloia
.
Un fost viceprimar la Timisorii ajuns consilier local – despre taranistul Adrian Orza aducem vorba din nou, este suparat ca dreapta de la care se revendica nu se mai intareste odata si nu reuseste sa intre in linie dreapta cu proiectul  atragerii simpatizantilor “in jurul unui proiect, intr-o lucrare comuna”.
Cu toate ca in vara lui 2012 Adrian Orza pierduse sansa de a deveni primar, iar sase luni mai tarziu a ratat si intrarea in parlament, acum visurile sale de marire reincep, acesta anuntandu-si candidatura la alegerile locale din 2016 - unde credeti – din nou la postul de primar al capitalei Banatului!

Debutul in presa!

Dovedind – pentru a cata oara - ca dupa cele doua esecuri de talie locala inca nu a inteles ce reprezinta numele sau pentru timisoreni, sau poate pentru a da impresia ca in acest fel pune umarul si in ce priveste coagularea, fostul viceprimar s-a gandit sa scrie un articol la un site recent creat – www.banatulmeu.ro. Aparitie de altfel laudabila in acest capat de tara, aplaudata de fosti si actuali oameni de presa banateni si nu numai!
Zis si facut! L-a scris si cineva i l-a postat. Toate bune si frumoase pana aici, nimic iesit din comun! Asta se petrece zilnic de sute de ori in mediul on-line.

Privind mai atent textul, registrul in care este redactat, nivelul lexical, dispersia lingvistica, dar mai ales puzderia de greseli de ortografie si nenumaratele scapari de logica, am dedus imediat ca ne aflam in fata unui debut jurnalistic. S-au mai vazut debuturi in precampanii electorale, deci din nou – nimic deosebit. Pentru a fi siguri ca deductia este corecta, am cercetat prin dosarele de arhiva ale presei locale si, asa cum ne-am si asteptat, nu am gasit nimic care sa combata ipoteza debutului.
Aveam asadar, in fata, primul articol de presa semnat de catre Adrian Orza!
Dar ce articol a scris Adrian Orza! Nici mai mult nici mai putin decat un editorial!

Debutul cu editorial!

Asadar, ce articol a scris Adrian Orza? Un editorial, spuneam!
Nimic rau nici pana aici, desi mai rar au fost vazute debuturi jurnalistice in coloana editoriala! Am pus acest gest pe seama refularilor sale nascute in siajul esecurilor electorale din anul 2012 si am incercat sa descifram ce idee doreste autorul sa transmita cititorilor. Adica sa deslusim ce constructie edifica, ce proiect aduce in dezbatere, ce trend lanseaza si sustine! Sa studiem noul formator de opinie, sa ii anticipam viitoarele evolutii pe piata de idei, sa ii relevam calitatile si sa i le apreciem sau sa i le criticam.
In ultima instanta, sa prognozam politica editoriala a noului site!
Editorialul, dupa cum se stie in breasla, da tonul publicatiei in care apare, exprima atitudinea acesteia fata de o anume realitate, argumentand logic si coerent in vederea convingerii cititorilor sai cu privire la un aspect concret si pentru crearea unei anume convingeri in constiinta acestora. Editorialul in general este scris de catre conducatorul ziarului, cel mai adesea om cu experienta indelungata in jurnalismul general si in special in cel de opinie, dotat cu capacitati de analiza, sinteza si interpretare a actului politic.
Ceea ce nu a fost cazul lui Adrian Orza, el nefiind nici macar ziarist! Sub sloganul “Administratie, nu politica!”, el ani in sir facuse afaceri imobiliare. Afaceri pe care presa timisoreana le-a criticat vreme indelungata si pe care justitia timisoreana a declarat din cand in cand ca le cerceteaza!
De aceea, dupa doi ani de la decaderea din calitatea de om de afaceri, noua sa preocupare si scriitura sa sunt grele incercari pentru cei ce incearca sa se regaseasca in presa de dreapta si nu fac cinste nimanui. Poate doar autorului insusi! Textul sau face sa creasca de bucurie inima celor ce urasc poporul roman!

Big Bang-ul

Facand o paranteza, trebuie sa precizam ca Adrian Orza este preocupat de subiectul coagularii dreptei, ceea ce este necesar dupa puternica, poate prea puternica ofensiva a stangii din ultimii ani. Dovada acestei preocupari sade intr-o recenta declaratie a sa pe aceasta tema, facuta recent probabil de pe terenul de fotbal, pe care am descoperit-o cautand prin dosarele de presa din arhiva. Cu riscul sa ne indepartam – doar putin - de la ideea editorialului sau, o citam, ea fiind definitorie pentru mai multe lucruri: “După cum se poate observa fără prea mari eforturi, există o tensiune foarte prezentă între liderii de dreapta. Aceste tensiuni de la vârf se transmit la nivelul simpatizanţilor. Simpatizaţii acestor partide nu au niciun fel de simpatie faţă de oamenii care îi simpatizează pe ceilalţi. Dacă unii îl simpatizează pe X şi alţii pe Z, simpatizaţii  lor nu sunt convergenţi deloc” (http://www.pressalert.ro).

Cum e si cum nu e cu simpatiile si cu simpatizantii, cine-i X, cine-i Z si unde-i Y, nu este treaba noastra! Nu e treaba noastra nici macar sa aflam de ce a dorit Adrian Orza sa debuteze tocmai in jurnalismul de opinie, iar de acolo sa bifeze tocmai casuta editoriala! El putea sa scrie cu egal succes un text stiintific – vreun eseu ori vreun comentariu, sau un text de informare – o stire, reportaj sau o relatare de la fata locului. Putea sa scrie un text pentru circuitul intern al dreptei – o luare de pozitie sau un buletin informativ, ori putea sa redacteze chiar un e-mail destinat membrilor organizatiei pe care o infiereaza.   
Si intr-un atare caz, demersul lui ar fi trecut neobservat sau nu ar fi capatat semnificatia de acum!

Caracatita imobiliara a flamanzit

Din cate il cunoastem noi, Adrian Orza este un ins caruia i s-a redeschis apetitul pentru afacerile imobiliare puse la cale si infaptuite vreme de doua-trei mandate la adapostul executivului administratiei publice locale din Timisoara, mai precis, sub pulpana hainei primarului Gheorghe Ciuhandu si a unui grup de interese financiare. Caracatita imobiliara bine hranita timp de ani de zile de catre conducerea taranista a primariei a flamanzit dupa alungarea taranistilor din primarie in 2012 si acum plescaie pofticioasa, asteptand noi afaceri cu case si terenuri intravilane din mana lui Adrian Orza.
Pentru a ajunge din nou sa coordoneze Directia Patrimoniu din Primaria Timisoara, adevarat corn al abundentei pentru gasca oplosita sub streasina ei, Adrian Orza pozeaza acum in jurnalistul ce abordeaza teme grave de pe agenda politica a natiunii, incearca sa atraga atentia, face promisiuni in stanga si in dreapta, doar-doar acolo sus este remarcat si readus de pe linia moarta! Doar – doar revine si reface vechile fratii! Poate-poate isi readuce recent ejectatul unchi in scaunul de director al Directiei Patrimoniu! Poate se smulge din incomoda si obidita opozitie si ajunge din nou in dezirabila, profitabila si dulcea putere!

Insultarea gramaticii limbii romane, insultarea alegatorilor, insultarea tuturor

Ce articol a scris Adrian Orza! Ce afirmatii!  Ce supozitii!  Ce premise!  Ce concluzii!
Autorul refuleaza deplin si debordeaza din plin. Poporul roman este o hoarda dominata de instincte ancestrale, ce ar fura pana si nu stiu ce copertina doar sa isi acopere orataniile din curtea proprie (!)! La noi paznicii trebuie paziti ca sa nu fure ei insisi obiectul pazit! Spre deosebire de alte natii, romanii ar fi o gramada de incapabili si de puturosi ce-si vand aurul pentru ca le este lene sa scormoneasca dupa el! Ce-si taie padurile. Natia romana emana strigate viscerale si se aduna doar cand aude strigatul “Jos cutare!”. Ea nu construieste nimic, dar distruge tot! Carpatii nu sunt decat o “mandreata” ce o ia la vale odata cu viiturile dezgheturilor de primavara si pe care poporul nu o pretuieste (!).
Toate acestea, descrise in antiteza cu spiritul de initiativa, de sacrificiu, de disciplina, pe care locuitorii unui satuc din Tara galilor l-au manifestat din dorinta de a avea in comuna un munte – nu doar un deal (!) si pentru asta, au carat cu spatele pamant pe acel deal, doar ca sa fie inclus in categoria muntilor!

In anul dens electoral 2012, Adrian Orza savarsise gafa de a se fi declarat nemultumit de numarul mic de voturi primite la alegerile locale, care nu i-au mai permis sa intre in executivul local. Apoi, a fost din nou nemultumit de cele doar cateva sute de voturi primite la alegerile generale, ratand astfel umbrela imunitatii parlamentare. In timp, opinia publica a inregistrat alte si alte nemultumiri ale sale fata de diverse probleme se se rezolvau prin vot popular in contra dorintelor si opiniilor sale. Greseli grave din partea cuiva care se doreste din nou persoana publica de prima linie – chiar locala - si care pentru asta cere voturi de la concitadini. 
Infrant in alegeri in 2012, Adrian Orza nu a stiut sa valorifice esecul salutandu-si adversarii victoriosi. Mai rau, el si-a criticat sustinatorii fie pentru ca nu au iesit din case in ziua votarii, fie pentru ca l-ar fi tradat si ar fi votat cu altcineva. Ceea ce le-a dat acestora prilejul sa realizeze ce fel de persoana au in fata si astfel sa decida cum sa il sanctioneze cand le va veni din nou randul la vot.

Intre linii

Din acel an 2012, nestiind daca i se va cere sau nu socoteala pentru afacerile cu case si terenuri intravilane, pe care le-a girat ani de zile din scaunul de viceprimar, Adrian Orza a trait emotii puternice, mai ales dupa ce a ratat intrarea in parlament si astfel, obtinerea mult doritei imunitati parlamentare. Zilele sale in consiliul local au fost mai grele ca plumbul si a stat ghemuit pe randul din spate al salii, pana in clipa cand a primit confirmarea ca este pus la adapost si mana justitiei nu i se va aseza, grea, pe umar. De atunci este relaxat, a inceput jocul de picioare si datul din coate, cautandu-si un loc in primul rand.
Balmajeala de fata, postata in mediul virtual, face parte din loviturile sale cu coatele. Nu conteaza eventualele lui scuze, cum ca nu se referea la poporul roman in ansamblu, ci doar la exponentii decizionali ai dreptei, care nu ii recunosc opera si eforturile puse in serviciul cauzei. Nu conteaza ca amestecatura sa de cuvinte abunda de greseli gramaticale si de constructii lingvistice nepermise. Nu ii voi corecta lucrarea de control, intrucat din punctul meu de vedere Adrian Orza a mai cazut un examen – cel al civismului, fapt care, alaturat celor doua corigente din 2012, il pune acum pe lista repetentilor.
Este problema colegilor sai daca il trec clasa ori il lasa intre linii sa mediteze la semnificatia ridicarii si caderii in politica, cu atat mai mult cu cat acea parte a esichierului politic, e drept destul de pestrita, grupeaza si oameni stiutori de carte.  
In final, este problema locuitorilor din satul galez Ffynnom Garw daca il sanctioneaza sau nu pe Adrian Orza – si cum anume - pentru faptul ca poceste cu insistenta numele localitatii lor.

Problema noastra este sa dezvaluim in continuare mecanismul prin care, in derularea afacerilor sale imobiliare, fostul viceprimar Adrian Orza si prietenii lui au incalcat un drept elementar – cel al acoperisului de deasupra capului si eventual sa gasim si motivul pentru care s-au dedat la indelungate si repetate abuzuri impotriva familiei unui locuitor al municipiului si impotriva colocatarilor acestuia care il sustineau.

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu