Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

Follow by Email

sâmbătă, 16 iulie 2016

Europa, de la Londra la Ankara

Primele reactii. Ieri - artificii pe cerul Londrei, astazi trasoare pe cerul Ankarei. Maine ce vom viziona? Probabil alt spectacol de sunet si lumina la vreo alta margine a Europei.
Televiziunile romanesti titreaza obsesiv: “lovitura de stat in Turcia”. Or fi oare si televiziuni de aiurea ce titreaza “Revolutie in Turcia?”. Caci prea seamana imaginile de astazi cu cele din 1989.
Ceausescu: Tovarasi, sedeti cuminti!
Iliescu: Iesiti si aparati revolutia!
Erdogan: Iesiti si aparati regimul!
Iohannis: Au trebuit sa moara oameni…!
Erdogan: Tentativa este mana cereasca!
La 10 ore dupa operatiune, ambasadorul turc la Bucuresti anunta calm cate mandate de arestare au fost emise de procurorii turci. El stie deja cine sunt cei ce au incercat sa rastoarne regimul de la Ankara. Probabil ca are in buzunar lista pucistilor.
Pucistii isi merita soarta. Ei nu au invatat nimic din loviturile de stat date la Bucuresti, pe care le-au avut in control de fiecare data. In loc sa inceapa cu atacarea portilor palatului, cum au inceput pana si rusii la atacand Palatul de iarna, ofiterimea turca a anuntat lovitura de stat incendiind niste chioscuri de ziare de la metrou.
Euroscepticii se bucura: dupa ce Grecia a ezitat, Moldova a fost prima ce a facut pasul inapoi, apoi Marea Britanie a sarit peste canal, iar acum ei estimeaza ca si Turcia va trece dincolo de Bosfor, atrasa de polii economico-financiari asiatici.
Staff-ul UE, desi l-ar arunca bucurosi pe Erdogan de pe Dardanele, anunta un sprijin de o politete rece, stiind ca acesta oricand, doar deschizand portile taberelor de refugiati, le poate da oricand un sah dureros, ce i-ar obliga sa isi sacrifice cea mai valoroasa piesa de pe tabla – piata muncii.
De peste ocean, Obama da tonul informatiei de continuitate. Londra se abtine, preocupata de formarea noului cabinet, Moscova pare ca se afla in concediu, desi… hm, chiar erau militari turci autentici pucistii, sau doar turisti rusi veniti cu avioanele la plaja?
Dar in ce moment are loc puciul? Pai, ar spune unii, de indata ce Victor Ponta, creindu-si o nisa diplomatica privata, a reusit sa medieze, ca si consilier al presedintelui turc, intre Putin si Erdogan ca sa se redeschida toate podurile aeriene dintre cele doua tari, in uvertura deschiderii noului drum al matasii.
As, vor spune altii! Lovitura este initiata dupa ce ministrul Stenmeier a lasat sa transpire la Berlin documentul ce prevede desfiintarea armatelor statelor UE, in contextul concentrarii la Bruxelles a tuturor prerogativelor statalitatilor europene.
Nici vorba, in opinia altora grupurile militariste au reactionat in acest fel intrucat Revolutia transcender ajunsese deja la hotarele tarii, punand in pericol o traditie otomana fundamentala.

Un alt curent de opinie, serios de data asta, indica evenimentul drept indicator al implinirii unui an de cand statele BRICS au denuntat toate intelegerile cu Foncul Monetar Intrenational si au infiintat Noua Bnaca de Dezvoltare, o tanara institutie financiara ce zambeste promitator din spatele iasmacului. 

**

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu