Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

luni, 18 iulie 2016

La Ankara - ca la Kiev!




Daca turcii o tin pe-a lor cum ca americanii mai intai l-au decorat pe Ozturk si apoi l-au pus in fruntea pucistilor, si mai scot la iveala si dovezi, din productia proprie sau a altor servicii de informatii (!), Uniunea Europeana va deveni virala si se va radicaliza pe tema pedepsei cu moartea in regiunea stramtorii. 
Asta le va transforma pe cele cateva mii de persoane arestate in tot atatea tinte ale Amnesty International, in a caror aparare se va ridica o Europa intreaga! Poate cu exceptia gruparilor extremiste ce militateaza fara jena in strada pentru izgonirea musulmanilor de pe continent.
In timp ce civilii vor face galagie in strada pe tema respectarii drepturilor omului in Turcia, cateva servicii europene isi vor desanta in cele mai mari orase turcesti plutoanele de lunetisti ce inca nu au sters fisierele cu luptatorii Spetsnaz luati in colimator la Kiev, sperand ca de data asta sa fie primii ajunsi in piata, inaintea formatiunilor antiteroriste trimise in Siria de catre Vladimir Putin inca din toamna lui 2015.
Dar americanii? Dincolo de jocul periculos al incercarii de a temporiza, prin declaratii prudente, evenimentele din noaptea puciului, dar mai ales dupa pierderea initiativei diplomatice prin presiunile timpurii de extradare a imamului Gulen, Washington-ul se mai vede acum aratat in mod explicit cu degetul de la Istambul si inca nu poate pune la picior o minge a naibii de alunecoasa. 
Cel mai rau pare a fi faptul ca in acest moment nu exista un arbitru care sa fluiere oprirea jocului intr-un moment in care mingea refuza sa se aseze pe gazon.
Cei aproape 2000 de americani claustrati in baza militara anti ISIS complica infinit situatia si indeamna la prudenta, timp in care Erdogan marcheaza punct dupa punct, arestandu-si adversarii cu miile. Iar in acest moment pare ca tot ce este amic cu America este inamic cu Turcia, caci in opinia populara, Erdogan Victoriosul este sinonim cu Turcia, asa cum candva Baiazid Fulgerul, modelul sau, era sinonim cu Imperiul Otoman.
Dar rusii? Sa isi fi dat ei ok-ul pentru inlaturarea celui ce se drapa din ce in ce mai vizibil in culorile unui nou  lider al Semilunei? Sau rusii s-au opus, i-au lasat singuri pe americani si dupa plecarea lui John Kerry de la Moscova, l-au scos pe Erdogan din statiunea luata in colimatorul lansatoarelor aer-sol, l-au asezat la sol si l-au securizat in palatul prezidential, dandu-i mana libera sa faca curat pe Dardanele?
La urma urmei toata lumea stie ca cei doi mari adversari se consulta de fiecare data cand doresc sa mute pe tabla de sah peste care stau aplecati in meciul de revansa. In logica acestei partide de sah, dupa ce Putin a debarcat in Crimeea, iar statele europene si NATO l-au izgonit pe Ianukovici de la Kiev, la Istanbul ar fi urmat sa mute rusii. Iar aparentele sunt ca mutarea de vineri noaptea lor le-a apartinut. Asta, daca nu cumva, dupa ce, aflati la mutare in primavara, americanii au aprins lumina la Deveselu pentru ca Moscova sa dea sah Uniunii Europene si generand Brexit-ul, sa atinga un deziderat comun, o uniune europeana slabita placand in egala masura si dincolo si dincoace de ocean.
Fiind posibil ca dinamitarea UE sa fi fost o mutare care nu se pune”, dupa miscarea americana cu scutul antiracheta, sa fi fost intr-adevar randul rusilor la mutare si turnura surpriza a evenimentelor de la Ankara sa li se fi datorat in exclusivitate! Asa cum stau acum lucrurile la marginea Levantului, este evident ca pe podul aerian redeschis pentru turisti si comert intre cele doua tari vor fi vehiculate si transporturi speciale.  

Asta, in timp ce Washingtonul isi calculeaza urmatoarea mutare. 
***

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu