Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

Follow by Email

sâmbătă, 4 februarie 2017

Europa de langa lant


Saul Beloia
Ca sa ma intorc la fluxul declaratiilor lui George Friedman, el este un privitor intelept, intrucat  stiind ca intregul mapamond a numarat fiecare focos imbarcat pe navele de razboi americane, el nu are decat sa faca publica cifra oricum stiuta. Si George Friedman, asa cum eu recunosc ca astazi am cumparat mere, el recunoaste ca America este singura entitate militara ce controleaza toate marile si ocenele lumii. Se mandreste cu faptul ca americanii sunt singurii care controland intinderile de apa, devin singurii ce nu pot fi atacati pe apa. Fiind singurii care controleaza spatiul astral, ei nu pot fi atacati din cosmos.

Totusi, acolo unde se impune, el spune ca interventia militara trebuie sa aiba caracter limitat, chiar daca americanii nu au nevoie sa cucereasca teritorii, fiind suficient sa destabilizeze actori locali sau regionali, sa ii stimuleze sa se bata unii cu altii, conform modelului pus in opera de catre Coroana Britanica in India. Asa cum Imperiul Roman de Apus nu a cucerit toate teritoriile pe care si le dorea, dar a instalat regi apropiati Romei in intreaga Europa vestica, asa cum englezii si-au incadrat ofiteri in armata indiana, tot asa si SUA decoreaza si isi apropie trupe ucrainene sau romane.

Imperiile ce au cucerit alte tari si au incercat sa domneasca acolo, au esuat, iar Reichul german este un bun exemplu, pe care SUA trebuie sa il evite si cu siguranta il vor evita. Popoarele au o mare dorinta de a trai libere, cu care nu te poti confrunta si decat sa ramai acolo cu pusca la picior, mai bine pleci, dar le controlezi in mod diplomatic liderii.    

Vorbind despre situatia inghetata din Ucraina, analistul predicteaza ca daca rusii vor masa din nou forte in aceasta tara, cei care vor trebui sa ii opreasca vor fi americanii. Acesta este de fapt si scopul lantului de rachete ce se intinde din Bulgaria pana in tarile baltice. Daca trupele rusesti vor porni din nou in marsul spre vest, atunci lantul isi va dovedi eficienta defensiva.


Fata de toate acestea, ramane un mister ce atitudini adopta statele relevante din Uniunea Europeana fata de cordonul american de rachete, declarativ instalat in fata potentialelor linii ofensive asiatice. Doar declarativ instalat in fata acelora. Privit din perspectiva unora din capitalele europene relevante, cordonul apare in egala masura instalat si in spate. In spatele propriilor linii. Caci, taind Europa in doua, lantul de rachete creaza doua zone distincte. Una la rasarit si una la apus. 

De aceea zic, inca este un mister ce gandesc la aceasta ora stale europene situate la rasarit de lant si ce gandesc statele europene din partea cealalta. Greu de spus, intrucat George Friedman nu scoate o vorba despre asta. Iar acele capitale, cu atat mai putin!

***

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu