Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

Follow by Email

sâmbătă, 4 februarie 2017

O Europa prea micaSaul Beloia
De-o vreme, lumea sare dintr-un eveniment in altul. Care mai de care mai important, vestind unul dupa altul marile schimbari ale mileniului ce a debutat in urma cu nici doua decenii.

Dupa investirea lui Donald Trump la Casa Alba si in siajul acestui act, Marea Britanie va declansa in luna martie procedurile de parasire a Comunitatii Europene, va semna un acord de liber schimb cu americanii si va parea ca pune bariera la capatul englez al Tunelului Manecii.

La celalalt capat al tunelului, Franta se va confrunta in aprilie cu alegeri prezidentiale ce vor ridica substantial miza jocului european, cu toate ca foarte multa lume se asteapta ca dupa victoria republicanilor de peste ocean si probabil cu sprijinul acestora, performanta sa fie reeditata si in Pentagon.

Desi indepartate de lumea occidentala, alegerile prezidentiale din luna mai din Iran se afla si ele incercuite cu rosu pe agenda agentiilor de stiri de pe mapamond, datorita impactului ce il va avea rezultatul acestora pana departe dincoace de Bosfor.

Ca sa fie lumea pe deplin atenta, iata ca prin referendumul din luna iunie, lui Recep Erdogan i se iveste ocazia de a egala performanta presedintilor americani, devenind presedinte executive prin preluarea conducerii atata  a statului turc cat si a guvernului.

In mijlocul Europei, alegerile generale din Germania vor da masura increderii  germanilor in Angela Merkel, care le va cere votul pentru al patrulea mandat de cancelar.
Sigur, in asteptarea acestor veritabile derby-uri, Moscova strange legaturile cu mai vechiul aliat ungar, provocand fiori reci nu doar politicienilor patrioti de la Bucuresti, dar si celor de la Belgrad, Kiev si Bratislava ce se confrunta cu exacerbarea tezelor revizionismului austro-ungar, adica celor ce le pasa din toate acele state pe al caror teritoriu traiesc populatii de origine fino-ungrica.

Faptul ca lucrarile asa-zisei Conferinte economice ungaro-ruse de la Budapesta se desfasoara in acelasi timp cu o alta asa-zisa conferinta informala a liderilor UE privind emigratia, pare o simpla intamplare, o suprapunere intamplatoare a doua evenimente cam sterse. Dar nu este deloc asa. Si evolutiile viitoare o vor confirma, aratand cat este Europa de mica pentru evolutii atat de mari. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu