Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

marți, 17 ianuarie 2017

Coldea, du-te la film! Se joaca "Adio, arme!"

Saul Beloia
Eu despre Florian Coldea am auzit in 2005, dupa ce, recomandat de familia lui Gheorghe Falca inrudita cu Traian Basescu, acesta fusese plasat sub protectie prezidentiala si numit mana dreapta a directorului Radu Timofte. 
Pentru cei care vazusera in acest eveniment si altceva decat parea sa fie, fusese clar inca de pe atunci ca palaria de prim adjunct avea sa fie prea mare pentru neexperimentatul ofiter de antiterorism. 
Unii dintre acei privitori estimau ca Florian Coldea vine pe valul ridicat peste ocean de atacul asupra turnurilor gemene, iar acuzele potrivit carora acestea fusesera detonate cu stirea autoritatilor americane se potriveau cu dezvaluirile din Romania ce indicau faptul ca cei trei jurnalisti fusesera rapiti cu stirea celor romanesti.

Circula stirea ca promovarea fulminanta a lui Coldea la varful SRI de la nivelul unui tanar seralist rural ramas repetent se datora unei trasaturi pe care el si doar el o detinea, si ca doar el ar putea pune in opera planurile din portofoliul lui Traian Basescu. 
Ca rapirea jurnalistilor, de fapt salvarea lor nu era decat un act menit sa suplimenteze bugetele structurii antiteroriste romanesti, sa ii creeze imagine protectorului sau. Ca descinderea spectaculoasa din avion a lui Coldea, cu cagula pe fata si cu pistolul mitraliera sprijinit pe umar, intruchipand un Rambo mioritic, era doar o mica recompensa pentru orgoliul sau ce trebuia hranit periodic.

Dupa ce cortina cazuse peste scena de prost gust jucata pe pista aeroportului si transmisa in direct la televizor, veritabila premiera prin care se aruncau la cos toate manualele de interventie antiterorista si solutionare discreta a unei crize cu ostateci, telespectatorii au dormit linistiti si au visat frumos ca se afla pe maini bune. Vigilenta le fusese adormita pentru un intreg deceniu. 
Dar destinul unora dintre ei avea sa se mai intalneasca cu tanarul Rambo.

La vremea caderii acelei cortine nu am dat nici un credit opiniei potrivit careia se asteapta distribuirea lui Florian Coldea si in alte roluri. Privitori mai atenti decat mine estimasera insa ca acel tanar, dupa succesul inregistat la marele public, avea sa loveasca din nou. De fapt, avea sa fie pus sa mai loveasca. Ceea ce s-a si intamplat!

Confirmarea avea sa vina la nici un an de zile distanta, in 2006, cand eu insumi, alaturi de cateva sute de ofiteri SRI din toata tara ce aveam o specializare comuna, aveam sa devenim tinta colectiva a lui Florian Coldea. Sau, ma rog, tinta planului prin care Traian Basescu, cel cu rude la Arad si cu conexiuni la Anvers, Cluj Napoca si Tusnad, dorind sa isi apropie votantii lui Tokes Laszlo, i-a promis acestuia ca ii va satisface cererea lui cea mai arzatoare: anume, ca va desfiinta Diviziunea de Antiiredentism din SRI si ca ii va arunca pe ofiterii acesteia pe drumuri. Se intalnisera doi insi dornici de razbunare. iar unul dintre ei il avea in maneca pe Florian Coldea.

Nu ma gandeam la vremea caderii acelei cortine nici ca, dupa doar 5-6 ani, timp in care si-a supus rezervistii unei adevarate prigoane materializata in fel si chip, Florian Coldea ii va lua din nou la tinta (de fapt doar pe cei cu cariera incompleta, trecuti in rezerva in 2006) si taindu-le pensiile de cate trei-patru ori consecutiv ii va ademeni in tribunale, unde erau asteptati de ofiteri ai Directiei Juridice din SRI si de judecatori cu sentintele gata scrise.

Dupa afisarea generica a acestor ganduri, constat cu tristete ca ma bucura postura actuala a lui Florian Coldea. A ajuns si el rezervist ca si mine. Rezervist de pe-o zi pe alta, ca si mine. Ieri la varf, astazi la podea. Isi merita soarta! 
Poate va intelege si el ce inseamna sa fii trecut in rezerva in doar 24 de ore, dupa ce in 2006 el insusi a trecut in rezerva sute de ofiteri, de asemenea in 24 de ore. Poate va intelege ca a fost epurat de un sistem de intelligence ce nu a mai putut suporta agresivitatea impusa de el atat inauntru cat si in afara SRI. 
Poate va reusi in final sa inteleaga faptul ca serviciile de informatii traiesc din folosirea inteligenta a resurselor personalului, nu din refulari, razbunari si cruzimi. Poate isi aduce aminte ca la incadrarea in SRI, relatiile din institutie erau umane, oamenii aveau grija unii de altii, iar SRI ii ingrijea pe toti. Ca la plecarea lui din SRI, oamenii se simt abandonati, rataciti si neprotejati. 
Ca toate astea nu mai puteau continua!


De aceea, ii zic lui Florian Coldea sa se duca la cinema. Se joaca „Adio, arme!”  

***

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu