Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 21 iunie 2017

Fruncea si pragul de sus


Saul Beloia
Nu e straniu faptul ca brusc, PSD decide sa il arunce peste bord pe Grindeanu, daca asa a vrut, asa a facut! Nu e straniu nici faptul ca politicienii din cele doua judete de granita in care Grindeanu s-a consacrat l-au aplaudat furtunos in subita lui fronda, daca asa au vrut, asa au facut. Nu e straniu nici faptul ca jurnalisti de la marginea banateana a tarii se duc in capitala pentru a-i face galerie la antena, este inca o dovada ca presa e libera?

Straniu, de-a dreptul straniu, mi se pare altceva: ca dupa ce bilele au cazut cum au cazut in urna parlamentara, in loc sa se poarte asa cum marea parte a societatii se astepta, Grindeanu fuge ca partii, aruncand sageti peste umar. Iar dupa el, fug si arunca sageti ca partii si sustinatorii sai de la marginea tarii. Oare fac ei asta intelegand in ce licoare au fost inmuiate varfurile acelor sageti?

Multi considera ca onoarea ar fi trebuit sa ii dicteze premierului o cu totul alta atitudine dupa votarea motiunii, dar acestia constata ca el a dat tonul unei conduite revansarde si tafnoase, pe care sprijinitorii lui banateni au adoptat-o instant si o propaga in continuare. 
Sa fie aceasta conduita o simpla inertie, ce va incetini la frecarea cu realitatea politica de pe malul Dambovitei, disparand intr-un sfarsit de pe naclaita agenda publica pentru a face loc altor subiecte mai vioaie?
Sau ea, aceasta conduita, are atasat un motoras ce o vreme toarce in ralanti dar care asteapta sa fie turat ca sa o impinga spre un anume deznodamant? 
Maine-poimaine, atitudinea sustinatorilor lui Grindeanu va fi discutata in forurile de partid si amendata prin masuri greu de anticipat in aceasta seara.

Ce va fi? Isi va permite Dragnea, ca dupa ce la alegerile din decembrie 2016 a obtinut o remarcabila victorie pesedista in cele doua judete banatene, acum sa ii dea cu piciorul acelei performante, aruncand peste bord intregul grup in frunte cu insusi Ion Mocioalca? Si sa permita astfel o noua coagulare si o prima iesire la vedere a unei mase critice cu un periculos potential autonomist ce oricum exista in Banat inca dinainte de 1989?

Va risca Dragnea ca sa il transpuna pe Grindeanu din postura din lider al contestatilor din Piata Victoriei bucurestene in cea de lider al contestatarilor din Piata Victoriei timisorene?

Potentialul autonomist al Banatului rezida in istoria sa zbuciumata, cel din urma tuseu de aceasta natura manifestandu-se nu demult, in urma cu doar 27 de ani. 
Nu intamplator, inainte si imediat dupa votarea motiunii de cenzura, mass media a debordat de opinii contrare secesiunii. Nu degeaba, tocmai din Occident, Iohannis a a dat tonul respingerii ideii de readucere a tezelor revizioniste pe agenda publica.
Pe fata, toata lumea pare a fi de acord cu aceasta atitudine. Dar daca?

Banatenii, care considera ca primul lor prim-ministru trebuia lasat in frunce unde fusese pus, ar putea sa gandeasca la oportunitatea unui gest radical, care lor sa le aduca lor satisfactie, lui Sabin Gherman sa ii dea o idee, uniunii maghiare de la cluj – nesperata apa la moara si – mai departe, in Belgia – sa dea stimulente germanilor valoni, in Italia - germanilor din Tirolul de sud, francezilor din Valea Aostului si slovenilor din Friuli Venetia Giulia, in Danemarca - feroezilor insulari, in Finlanda – suedezilor din insulele Aland, in Moldova – gagauzilor, in Marea Britanie – scotienilor, galezilor, irlandezilor si francezilor insulari, in Serbia – romanilor, maghiarilor, slovacilor si croatilor voivodini, in Spania – bascilor, catalanilor, galicienilor si catalanilor valencieni, in Ucraina – rusilor si tatarilor si asa mai departe.

Asadar, un mare musuroi sta sa se reverse sau doar ameninta cu asta. Cat de intelept va fi Dragnea? Cat vor fi de intelepti consilierii sai din umbra, cei fara repros pana la aceasta data? 

Dar cat de intelept va fi Grindeanu? Dar consilierii sai din umbra, ce par la acest moment manati de dorinta de razbunare? 

Banatenii vor dori din nou sa fie in frunce si se vor lasa din nou manipulati si scosi in strada? Vor vedea ei pragul de sus apropiindu-se de fruncea lor?

Cum ziceam, nu afli raspunsurile daca nu pui intrebarile!

******


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu