Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 18 iunie 2017

Washington vs Istambul, via Bucuresti




De Saul Beloia
Nu e tocmai greu sa pui cap la cap spusele despre subiectul zilei, sa le gandesti, sa le regandesti, sa elimini manipularea, intoxicarea si apoi cernand informatia ramasa, sa construiesti un text inteligibil si in acelasi timp inteligent. Nu e greu, mai ales daca iti amintesti cele scrise in vechile manuale de analiza. Caci - se stie ca dintotdeauna cartile din carti s-au scris, fapt de atatea ori cu brio demonstrat in vremea marilor scandaluri ale plagiatelor.

Te confrunti insa cu dificultati cand este sa monitorizezi abundenta de surse de pe piata de idei, o faza incipienta ce te ameninta cu anumite dificultati in cazul in care nu dispui de segmentul de culegere primara.  Dar – deh, nimeni si nimic nu e perfect, nu? Nici macar notele de analiza ce rezulta, mai ales daca acestea, facute din placere, asadar fara niciun alt interes, nu isi mai propun sa formeze opinii si sa determine sau sa influenteze decizii. Doar sa dea semn ca neuronii nu mor cu una cu doua, mai ales daca le dai de lucru.

O prima regula veche este ca raspunsurile se afla punand intrebarile. Asadar, Dragnea l-a propus Cotrocenilor pe Grindeanu la cererea lui Coldea? Probabil. Nu ar fi nici primul si nici ultimul gest prin care SRI dovedeste ca unora le bareaza accesul la demnitati in functie de ceea ce detine in bazele sale documentare, iar altora le face partie pentru a promova politicile de securitate aprobate in CSAT. Optiuni pe care SRI le alege in deplin temei legal, fiind unica autoritate in materie.

Intelegerea Coldea-Dragnea a fost pentru durata unui mandat de jumatate de an la guvernare, cu un program de guvernare resetat dupa aceeasi jumatate de an? E posibil sa fie asa mai intai pentru ca cele scrise in program, de totala noutate, par sa puna capat  situatiei de dupa intalnirea de la Malta si sa deschida calea relansarii reale a tarii pe fondul ezitarilor inregistrate de procesul globalizarii . Mai apoi, e posibil sa se fi batut palma intre cei doi pentru doar o jumatate de an pentru ca un semestru pare a fi momentul cel mai propice pentru regandirea si recalibrarea efortului guvernamental si renuntarea la acele masuri initial luate dar dovedite mai apoi drept contraproductive.

Si-atunci – unde s-a blocat mecanismul intelegerii dintre cei doi? Cu siguranta la momentul plecarii lui Coldea de la cabinetul numarul doi si inlocuirea lui cu cineva ce fie nu a aflat detaliile pactului verbal, fie nu a primit acces la fisierele cu pricina. Cu certitudine, in deceniul petrecut la varful SRI, Coldea nu doar a condus sistemul informativ, dar l-a si modelat dupa chipul si asemanarea sa, principiu peren in activitatea serviciilor secrete. Nu doar a condus structuri si agenturi de informatii, ci mai intai le-a si creat si educat. Dupa chipul si asemanarea sa cu siguranta, fapt pentru care si-a atras de la adversari repetate sodomizari iar de la aliati – timide aprecieri.  Desi din motivele deja stiute l-am ironizat pe Coldea imediat dupa demitere, nu i-am devenit adversar precum altii mai informati decat mine, desi cativa fripturisti insarcinati cu protectia sa s-au speriat si calcand in strachinile profesionale in cel mai jenant mod, au reusit sa isi rastoarne pe ei galetile pline cu lapte.

Ce anume a putut favoriza anomalia politica la care asistam in acest moment al depunerii motiunii de cenzura in parlament? Ce forte, despre care toate sursele de comunicare publica si toti formatorii de opinie profesionisti evita sa scoata vreo vorba, sunt implicate in ceea ce pare o premiera politica daca nu mondiala, cel putin una romaneasca, asta in conditiile in care pana si presedintele, adversar politic declarat in urma cu cinci luni, iesit in strada alaturi de contestatarii lui Grindeanu, adopta acum fata de evenimente o pozitie de-a dreptul angelica?

Sa isi fi schimbat Iohannis intr-un atat de scurt rastimp opiniile cu privire la mijloacele luptei politice pe malurile Dambovitei? Hmmm, in iarna prea ii pareau implicate umorile personale, ca sa fie asa. De unde sa ii fi venit directiva corectitudinii bruste? De la parintii sai? Greu de crezut, intrucat a plecat sa ii viziteze dupa declansarea evenimentelor si dupa ce a facut declaratiile de abtinere.

Atunci - de la Washington, unde a efectuat o recenta vizita? Pare probabil, cu toate ca Trump este mai mult om de afaceri decat om politic si gandind politica pe principii de bussines, nu pare sa isi fi propus sa faca educatie tocmai unui profesor de fizica din Carpati. Dar, sa nu uitam, afacerist de o viata, Trump vede lucrarile politicii in cheia corectitudinii din afaceri, fapt pentru care, potrivit unei surse ce a preferat sa isi pastreze anonimatul, ar fi afirmat pe durata vizitei lui Iohannis ca doreste sa aiba o intalnire si cu liderul puterii din Romania, prin asta el plasandu-l pe presedintele nostru in fruntea opozitiei politice din tara. Adica, Trump ar fi spus ca doreste relatii cinstite cu singurul partener ramas de nadejde la frontiera estica a NATO, acum, dupa ce Turcia  o intoarce cand pe o parte, cand pe alta. Prin relatii cinstite el intelegand, probabil potrivit dictionarului in afaceri, dupa un dialog cu liderul opozitiei de la Bucuresti, unul similar si cu cel al puterii. 

Cerere care fara indoiala , daca a fost formulata, va fi de indata indeplinita. Problema mare care se pune este spinoasa rau: dupa ce in biroul oval a adastat cel ce este asimilat cu calitatea de sef al opozitiei, cine va reprezenta in acelasi loc – puterea? Grindeanu spune ca el. Dragnea este de o alta parere – absolut contrara. Este vadit ca cei doi, ce de mana au mers la investirea lui Trump, ce de mana s-au intors la Bucuresti, ce de mana au pus pe picioare programul de guvernare, nu isi mai strang mainile dupa intoarcerea de la Washington. Din ce motiv?


Din traditie, fireste! Mai stie cineva cati domni romani si-au dat viata in incercarea de a pupa papucul sultanilor de peste Bosfor si de a le castiga protectia? Destui! In epoca post Vespucci, batalia pentru o audienta la cel mai puternic om al planetei nu se mai lasa cu pierderi de capete, ci cu crize politice.

***

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu