Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

joi, 3 mai 2012

DICTIONAR EXPLICATIV SPECIFIC SERVICIILOR DE INFORMAŢII ŞI DE SECURITATE




CICLU INFORMATIV → un proces ciclic la sfârşitul căruia nevoia de informaţii a beneficiarilor (factori de decizie în stat) este acoperită. Procesul ciclic impune ca, informaţia obţinută să determine alte nevoi în materie de căutare de noi informaţii, pe de o parte, iar pe de altă parte, informarea însăşi să fie în permanenţă reevaluată, funcţie de evoluţia situaţiei operative.
Procesul, în sine, cuprinde mai multe etape, astfel:
         Planificare şi coordonare - etapa în care în urma determinării necesităţilor informative se planifică activitatea de căutare şi colectare a informaţiilor, se emit ordine şi directive de investigare şi cercetare şi se exercită controlul asupra activităţii specifice prestate;
         Colectare - căutarea informaţiilor prin sursele şi mijloacele specifice muncii de informaţii, funcţie de planificarea efectuată şi difuzarea informaţiilor culese, în interiorul sistemului, către factorii interesaţi şi abilitaţi;
         Exploatarea - etapă în cursul căreia informaţii culese devin date certe, trecând prin stadiul propriu de evaluare, colaţionare, analiză, sinteză şi interpretare;
         Valorificarea - etapă în care informaţiile certe ies din sistemul intern al serviciului de informaţii şi sunt transmise sub forme adaptate (scrise, grafice, audio-vizuale sau orale) organelor beneficiare abilitate.
Analiştii CIA-lui au conceput respectivul ciclu de informaţii în cinci faze, etapa exploatării fiind divizată în colaţionare şi analiză.

CIFRU → denumirea generică a tuturor activităţilor de cifrare şi criptografiere. Prin extindere, desemnează serviciile responsabile cu astfel de activităţi.
A cifra, reprezintă acţiunea de a redacta un text care să nu poată fi înţeles de persoane neautorizate. Operaţiunea este specifică procesului de menţinere a legăturii impersonale între cadru-agent, între doi agenţi sau între Centrală şi agenţii aflaţi în misiune informativ-operativă, situaţii în care se folosesc sisteme cunoscute sub forma: cifrului poştalcifrului de informaţii sau cifrului de operaţii.
Textul scris cu caractere secrete - cifrat - poartă denumirea decriptogramă.

CIFRU DIPLOMATIC → ansamblu de caractere convenţionale folosite pentru transmiterea corespondenţei diplomatice. Dreptul misiunilor diplomatice de a folosi un cifru este unanim recunoscut pe plan internaţional.

CIFRAREA INFORMAŢIILOR → activitatea de aplicare a unor transformări specifice unui sistem de cifrare, asupra unor informaţii „neacoperite” pentru a obţine informaţii „acoperite”.

CLANDESTIN → activitate desfăşurată ascuns, acoperit, în secret, fără a fi cunoscută de persoane neautorizate. Clandestinătate semnifică caracterul tuturor activităţilor derulate în mod clandestin.

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu