Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

vineri, 4 mai 2012

Telefonul mobil, redutabilul 007 al ultimilor ani. 3



Masuri de precautie

In primul rand, nimeni nu trebuie sa aiba acces la telefonul nostru. Daca nu suntem siguri de acest lucru, trebuie sa codam telefonul. Cine nu stie acel cod nu va reusi sa afle codul IMEI si nici sa instaleze softul. Cand primim cadou un telefon nou, prima aplicatie trebuie sa fie Hard Reset -  o procedura prin care telefonul isi rescrie tot softul de operare cu cel original, cel implementat de operator (atentie, a nu se confunda cu optiunea de revenire la setarile din fabrica). Putem executa aceasta aplicatie ori de cate ori avem suspiciuni asupra spionarii propriului telefon - este cea mai simpla, mai sigura si mai la indemana procedura de a anihila un soft spy. Atentie insa sa facem si un backup inainte, sa nu pierdem toate datele. Cei care folosesc iPhone pot sta putin mai linistiti, deoarece pentru a instala un astfel de soft trebuie facut mai intai un jailbreak, lucru care se poate depista foarte repede ulterior.

Exista firme specializate in depistarea unor astfel de programe care pot oferi informatii complete despre cine si cum ne spioneaza prin intemediul softurilor spy. Costurile sunt in medie cam 1.000 de dolari. In Romania, nu merita acest efort pentru ca la celalalt capat, cel care ne spioneaza o va face prin intermediul unei cartele prepay sau o adresa de email de pe un IP neidentificabil. Dar daca vrem sa-l acuzam oficial pe angajatorul nostru, avem nevoie de o astfel de expertiza tehnica.

In concluzie, mare grija la companionul nostru cel de toate zilele, prietenosul si din ce in ce mai sofisticatul telefon, mai nou numit smartphone. Folosite in scopul pentru care au fost create, sunt o minune a tehnicii. Folosite insa in scopuri obscure, devin o arma redutabila in mana celui care o foloseste. Daca atributiile lui James Bond au fost transferate unui smartphone impersonal, ar fi bine sa echilibram balanta nu transformandu-ne in mici agenti 007, ci recurgand la strategii vechi de cand lumea, cum ar fi putina atentie si puterea de a lasa telefonul deoparte cand vrem intr-adevar sa fim siguri ca ochi sau urechi ascunse nu sunt impreuna cu noi. (va urma)
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu