Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

luni, 24 august 2015

Partidul Puterii Umaniste social-liberal – origini doctrinare





Partidul Puterii Umaniste social-liberal – origini doctrinare

S. Beloia

Definitii date Umanismului

(În sens larg) Orice doctrină care are în centru bunăstarea și demnitatea omului, încrederea în rațiunea umană, fără un ajutor exterior; mod de acțiune care decurge din această concepție și care militează pentru dezvoltarea liberă a personalității umane.

(În sens restrâns) Mișcare intelectuală europeană din epoca Renașterii (sec. XIV-XVII), care a promovat studiul literaturii clasice, entuziasmul față de om și natură, celebrarea plăcerilor vieții presupuse ca si uitate în Evul mediu. 

Precursori ai Umanismului

Marile culturi europene timpurii, scapate de oprelistile Evului Mediu, au tratat Umanismul cu predilectie si au lasat posteritatii dovezi elocvente ale valorilor sale.
Umanismul a fost strălucit ilustrat în Italia in creatiile poetilor Francesco Petrarca si Giovanni Boccaccio, ale filozofului Pico della Mirandola, ale universalistului Leonardo da Vinci si teologului Giordano Bruno.
In Franța, promotori straluciti ai Umanismului au fost poetul Francois Rabelais si scriitorul renascentist Michel de Montaigne.
Dincolo de Canalul Manecii - avocatul Thomas Morus si dramaturgul William Shakespeare.
In Tarile de jos - Erasmus de Rotterdam, precursor si al reformei religioase.
In Tarile Romane – primul istoriograf roman Nicolaus Olahus, stolnicul Constantin Cantacuzino si domnitorul Dimitrie Cantemir.

Dan Voiculescu - fondator al doctrinei umaniste in Romania


"Partidul Puterii Umaniste preia doctrina umanista, fondata de mine in 1992 care recunoaste demnitatea, valoarea si posibilitatile de desavarsire a fiintei umane. Doctrina umanista a fost rezultatul analizei sistemului capitalist si socialist care a avut drept concluzie faptul ca ambele au o mare carenta: nu tin cont de natura umana", a scris Dan Voiculescu pe blog la 8 iunie 2015.

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu