Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

vineri, 18 ianuarie 2013

Matrapazlâcurile unui fost viceprimar ţărănist, candidat ARD la deputăţie



Matrapazlâcurile unui fost viceprimar ţărănist, candidat ARD la deputăţie
.
Categorie:   DIN LUME  Autor:  Saul BELOIA  Data:  6.12.2012  Ora:  09:43  Citiri:  986
Preluare www.ftr.ro
.

Voteaza articolul:

1
2
3
4
5

Nota 5/5 (19 voturi)
In perioada sa de glorie, fostul viceprimar taranist al Timisoarei, Adrian Orza, s-a laudat frecvent in fata presei ca a rezolvat dosare sociale de natura locativa folosind un imobil situat pe strada Ion Ghica a municipiului, la numarul 1.
Cazuri locative sociale de fatada, in asteptarea Legii 10/2001Intr-adevar, avand cladirea in administrare, Primaria Timisoara a folosit-o pentru a adaposti diverse familii cu probleme locative grave. Ar fi fost frumos, chiar emotionant, daca lucrurile ar fi continuat tot asa, sau cel putin daca s-ar fi oprit in aceasta etapa! Dar cum primaria nu s-a putut opri, lucrurile nu s-au oprit nici ele si au evoluat intr-o directie asociata coruptiei imobiliare, scriindu-se astfel o piesa noua la dosarul caracatitei hranite la Timisoara mai bine de un deceniu de catre conducerea taranista a administratiei publice.


Retrocedare in premiera catre o persoana decedata
Inchirierile catre familii nevoiase fusesera in mod vizibil o solutie temporara si de fatada, adoptata in asteptarea celui care da mai mult, astfel ca in anul 2006, renuntand sa se mai formalizeze, primarul Gheorghe Ciuhandu, sprijinit de mana sa dreapta Adrian Orza, in prezent fost candidat la postul de primar trantit de alegatori si actual candidat ARD pentru Camera Deputatilor, a procedat la o retrocedare administrativa nemaiintalnita in anale, a unui numar de patru apartamente din acel imobil, catre o doamna din Bucuresti, decedata! In cele patru apartamente locuiau 12 persoane.
Respectandu-se regula jocului  facut de primarie, unde lucrurile s-au petrecut cu mare usurinta, beneficiara a fost intabulata bine-mersi, destul de repejor, cu ajutorul unei doamne sosite din Republica Sud-Africana anume pentru a ajuta comisiile tehnice din mai multe primarii din Romania sa aplice prevederile Legii 10 din 2001 privind retrocedarea unor imobile.
Dupa ce si la cartea funciara lucrurile au mers de asemenea ca unse, locatarii acelor apartamente au cerut contracte legale de inchiriere potrivit Ordonantei 40 din 1999, ceea ce a stopat intregul joc, anul fiind 2007. Cand a fost sa angajeze relatii contractuale cu chiriasii primiti plocon odata cu acele locuinte, niciuna din cele doua doamne nu a putut-o face, din motive lesne de inteles – una era decedata si cealalta - disparuta!
Lasa-le incolo de ipoteci! Lasa-i incolo de chiriasi!
Prin dispozitia de retrocedare, cuplul Ciuhandu-Orza isi lua mana nu doar de pe cei doisprezece chiriasi, pe care ii lasa astfel la cheremul unor numerosi amatori ce aveau sa vina rand pe rand la usile lor – romi de matase, medici, avocati, ba chiar si un ONG.
Prin dispozitia de retrocedare, Ciuhandu si Orza lasau in bataia vantului inclusiv notarile in cartea funciara prin care era intabulat dreptul de ipoteca al statului asupra apartamentelor retrocedate.
Cum sa le pese de cele douasprezece suflete, cand cei doi administratori ai statului renuntau la drepturi ipotecare de cateva milioane de lei? Si mai ales, cum sa le pese de cei doisprezece, in conditiile in care, speriati de consecinte si ca sa puna batista pe tambal, ei au trebuit sa il dea afara atat pe seful de cabinet al primarului cat si pe directorul de directie unde se intocmise dosarul de retrocedare?
Prin indepartarea celor doi, clanul taranist stergea urmele, eliminandu-si fara nicio remuscare chiar membrii complici.
Cine sunt chiriasii? Cum au ajuns ei sa fie vecini?
Mai intai, a primit repartitie si s-a instalat intr-un apartament din imobil o familie de romani cu doi copii minori, persecutata la sud de Dunare si refugiata in Romania in anul 1947, aflata pe lista comisiei tehnice de aplicare a prevederilor Legii 9/1998.
Mai tarziu, in anul 2001, o alta familie cu probleme locative, de asemenea cu doi copii minori, ce locuia intr-un cort pe malul Begai, a primit contract pe o jumatate dintr-un alt apartament din cladire, in baza unei repartitii acordate Inspectoratului de Stat pentru Persoanele cu Handicap Timisoara.
Dupa alti doi ani, in 2003, o noua familie, cu trei copii, a primit cealalta jumatate de apartament, fiind introdusa de catre executorul judecatoresc dupa evacuarea unor ocupanti abuzivi, domiciliati in Italia(!). Pentru cei cinci, evenimentul la care participau alaturi de executor marca sfarsitul a aproape cinci ani de procese, castigate mai intai impotriva abuzivilor si mai apoi impotriva Primariei Timisoara! Asta, pentru ca, schimbandu-se macazul de la sefii din primarie, juristii acesteia incercasera sa anuleze repartitia facuta Serviciului Roman de Informatii in anul 1998, odata cu contractul de inchiriere semnat in 2000 cu cei doi soti, ofiteri SRI.
Acea tentativa nereusita a primariei fusese primul indiciu ce arata faptul ca Ciuhandu si Orza au transformat imobilul de pe Ion Ghica nr. 1 dintr-un obiectiv locativ, intr-unul imobiliar. Abia aparuse Legea 10/2001 si obiectivele sociale ale Primariei Timisoara, aruncate la cos, fusesera inlocuite cu obiectivele imobiliare ale celor doi.
Despre ceea ce s-a intamplat in 2006 mai trebuie spuse doua lucruri: mai intai, acela ca toate cele trei familii aveau contracte de inchiriere valabile pana in anul 2009. Mai apoi, acela ca la sapte ani de la retrocedare, niciunul dintre apartamentele retrocedate nu este locuit.
Care e soarta lor acum/ Familia de refugiati
Familia refugiata din Bulgaria a fost evacuata prin sentinta judecatoreasca, in anul 2007, la cererea unei persoane din Bucuresti, reprezentata in instanta de catre, cine altul decat fostul sef de cabinet al lui Ciuhandu, devenit avocat dupa plecarea din primarie. Acelasi proaspat avocat, reprezentandu-l pe reclamant, i-a ajutat in acelasi timp si pe parati sa primeasca o alta locuinta de la primarie. Acestia par sa fie multumiti, caci dupa niste ani de convietuire pe Ion Ghica, acum beneficiaza de incalzire centrala, gaz si apa calda curenta.
Familia cu doi copii
Familia ce locuise intr-o jumatate de apartament a plecat in anul 2010 din locuinta, inhibata de teama consecintelor juridice cu care fusese amenintata. Membrii ei s-au dispersat si locuiesc care pe unde. Le este greu, fara indoiala.
Despre ei mai trebuie spus un lucru important: unul dintre membrii familiei, fost elev de gimnaziu la vremea cand din cortul incropit pe malul Begai, familia sa a intrat intr-o locuinta cu geamuri si usi, a fost admis cu media 10 la un liceu de vaza din municipiu. Si-a luat bacalaureatul de asemenea cu nota 10, cazul sau fiind mediatizat, spre mandria parintilor si a profesorilor lui. A intrat la Universitate, si-a luat licenta in stiinte economice cu media 9.70 si apoi s-a specializat in domeniu printr-un master. Acum sade in gazda impreuna cu fratele sau, isi cauta un al doilea job ca sa isi ajute parintii si periodic merge la tara, undeva pa langa Ciacova, unde acestia traiesc. In anul 2009, in numele unei fundatii a unor romani de peste hotare, cineva il amenintase ca daca nu paraseste locuinta, va avea de suferit consecintele unui proces si va plati zeci de milioane de lei cheltuieli de judecata. Si el si ceilalti din familie au cedat si au preferat sa plece decat sa aibe probleme cu justitie.
Familia de ofiteri SRI
Si aici lucrurile au fost planuite sa evolueze similar cazurilor de mai sus. Doar planuite insa, pentru ca avand de-a face cu doi juristi, autorii planului au avut indelungi ezitari cand a fost sa il puna in aplicare, iar cand au incercat, au esuat, cel putin pana la aceasta data. Familia de cadre SRI a avut o soarta cumva mai blanda, in sensul ca incepand din 2006, anul retrocedarii, nu a mai platit chirie nici primariei, dar nici doamnei din Republica Sud-Africana, care incercase sa ii incaseze chiar si fara un contract de inchiriere, dupa care a renuntat si a disparut.
La sapte ani dupa retrocedare, familia inca detine inca acea jumatate de locuinta si desi componentii ei s-au mutat in chirie, o parte din lucruri le-au ramas pe loc. Ei astrapta ca cineva sa informeze vreun factor decizional sau vreo institutie sa se sesizeze. Sau, poate ca asteapta sa ii dea cineva in judecata si sa obtina un titlu executoriu de evacuare, astfel incat, similar familiei din Bulgaria, ei sa poata depune un nou dosar locativ la primarie, la fel ca si in 1998.  Potrivit vecinilor cu care am discutat, sloganul celor doi ofiteri este: “Am intrat in casa cu executorul si nu  vom iesi fara acesta. Traim din doar solda militara, doar cu legea sub perna si stim ce drepturi avem in tara asta”.
Pare insa ca nimeni nu este dornic sa intre in arena si sa deschida o actiune civila de evacuare ca sa ii arunce in strada!


Fostul primar Ciuhandu este invizibil
Un deceniu intreg a fost acuzat ca a tinut la san caracatita ce prinsese primaria in tentacule, aratat cu degetul si indicat ca fiind principalul responsabil pentru ceea ce a devenea municipiul in timpul mandatelor sale. Acum, avand un urias deficit de imagine, se spune ca pana si propria oglinda refuza sa i-o reflecte. Fusese primarul timisorenilor doar formal, lucrurile statusera de fapt cu totul altcumva. Scindarea grupurilor de interese care l-au teleghidat timp de zece ani l-a lasat fara nicio sustinere, acestea sperand sa il poata inlocui si astfel sa isi extinda afacerile dincolo de borna timisoreana. Succesorul sau insa, ales dintre fiii de politruci, este firav si nu va reusi sa le satisfaca.
Fostul vice Orza nu mai este fata mare!
Avand o experienta de mai multi ani in imobiliare, stafeta si binecuvantarea primita de la Ciuhandu, diverse grupuri economice ce il imping de la spate si probabil altele care il trag spre capitala, fostul viceprimar trantit de electori la alegerile locale ar dori sa se odihneasca anii urmatori intr-un fotoliu de deputat.
Prinsese un moment prielnic la inceputul carierei locale si acum doreste sa o poata continua printr-o realizare de proportii. Reproducand cateva slogane propagandistice invatate pe de rost, se imbata zadarnic cu speranta ca va convinge alegatorii. Fiu de aviator militar, nu s-a putut ridica la inaltimea eroicului gest final al parintelui sau. A ales sa invete principiile propagandei si inca toceste la ele.
Pentru ca s-a dedat la josnicii, se teme ca nu va putea ajunge pe dealul parlamentului. Si ca va avea probleme de credibilitate cu cei care il contesta, unii chiar din interiorul ARD.

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu