Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 4 noiembrie 2018

Eveniment: g-ral AUREL ROGOJAN astazi la microfonul Radio Romania Cultural




In aceasta seara de 4 noiembrie 2018, de la ora 22.00 pana noaptea tarziu, Radio România Cultural ne propune o noua întâlnire cu domnul general SRI in rezerva AUREL ROGOJAN.
Punctul de plecare al dialogului il constiuie Conferința cu titlul ”Eroi anonimi pe frontul secret al reîntregirii neamului”, sustinută recent la București.



Prezenta domnului general la microfonul emisiunii se inscrie in ciclul de emisiuni dedicate aniversarii Centenarului Romaniei, Domnia sa urmand sa abordeze problematicile majore politico-militare, economice si sociale ce au caracterizat etapa premergatoare actului Marii Uniri.
Printre altele, vom primi raspunsuri la o serie de intrebari, dintre care mentionam doar cateva:

- A existat și un front secret al războiului pentru România Mare? Care au fost dimensiunile și actorii acestui front?
- Ce a presupus confruntarea dintre serviciile secrete? Au existat adversități ori alianțe ale serviciilor secrete care au acționat în România în urmă cu un secol?
- Care au fost susținătorii sau din contră, adversarii reîntregirii neamului? Cum pot fi explicate aceste opțiuni politice și care a fost impactul lor asupra acțiunilor militare și politice din perioada respectivă?
- Care a fost rolul presei în pregătirea evenimentelor anilor 1916-1918?
- Ce limitări au existat în exprimarea opiniilor, cine le-a exercitat, cum anume și în ce scop?
- Care a fost rolul ”misiunii Lucaciu” în USA? Cine au fost membrii grupului care au transmis mesajul poporului român oficilităților americane?
 - Cât de importantă și ce impact a avut activitatea diplomatului român Vasile Stoica asupra presei americane?
– De ce a fost atât de importantă colaborarea lui Vasile Stoica la New York Times, Washington Post, New York Herald Tribune și New Republic?
- Cu cine a colaborat Vasile Stoica in SUA, dar mai ales cum a fost recompensat de către țară pentru acțiunile sale diplomatice?
– Care a fost rolul Legației Române de la Washington în sprijinirea Unirii?
– Câți voluntari americani de origine română au luptat în primul râzboi mondial?
 - Care a fost rolul președintelui Woodrow Wilson în recunoașterea drepturilor comunităților care trăiseră în Imperiul austro-ungar?
– Când, cum și cu ce preț a fost aplicat ”Dreptul popoarelor de a dispune de ele însele”, mai ales punctul 14 al Declarației?
– Care au fost instrumentele financiare și de propagandă prin care serviciile secrete germane și austro-ungare au influențat activitatea Armatei Române și ale guvernului?
– Cum pot fi explicate sentimentele filogermane ale unor mari personalități ale vieții politice și culturale ale României?
– Cum era perceput Imperiul Țarist de elitele românești și în ce măsură și-au respectat promisiunile militare în trimpul Primului Război Mondial?
– Cum a influențat Revoluția bolșevică deciziile politice și militare la sfârșitul Primului Război Mondial?
– Care a fost rolul lui I.C.Brătianu în realizarea Marii Uniri? etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu