Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

marți, 6 noiembrie 2018

Pe urmele Anei Stoican



De Saul Beloia

La fel ca toata lumea din Sichevita, am urmarit cu atentie audienta crescuta de care s-a bucurat articolul Georgetei Petrovici privind drama familiei lui Adam Stoican prin care si-a pierdut una dintre fiicele gemene imediat dupa nastere. 

Din cele peste 25 de mii de accesari ale articolului a devenit evident faptul ca relatarea a creat o imensa emotie in randul cititorilor Evenimentului zilei si cu siguranta simpatie si compasiune in randul consatenilor sicheviceni.

In saptamana de dupa publicarea articolului, m-am aflat in apropierea familiei lui Adam Stoican in mijlocul consatenilor si am constatat ca fara exceptie, toti cei cu care am discutat m-au intrebat daca ar fi posibil ca fata Mariei si a lui Adam sa fie in viata, sa fi fost furata din spital si vanduta, iar acum sa citeasca articolul si sa vina sa isi caute parintii naturali.

La aproape 10 zile dupa aparitia articolului, pentru a vedea audienta acestuia in arealul sichevicean, am preluat pe blog articolul integral si am facut promovare pe grupul facebook “Sichevita postelectorala”. Rezultatul a fost o imensa surpriza: intr-un rastimp de doar cinci ore, cele peste trei mii de acesari ale paginii de blog mi-au demonstrat faptul ca receptorul local – si nu numai - avea o mare asteptare: sa apara fiica geamana, disparuta in spital si declarata decedata de catre personalul spitalicesc.

O asemenea audienta pe blog mai inregistrasem in urma cu cativa ani,  in ziua in care am postat in timp real cateva zeci de fotografii in vreme  ce focul mistuia locuinta unui satean de pe Valea Sichevitei, astfel incat miile de vizitatori putusera sa vada distrugerile focului aproape in direct.

Si in cazul de fata, dorinta de a o vedea si cunoaste pe Ana, sora Marioarei, devenise o stare de spirit comuna tuturor satenilor, toata lumea vorbea despre asta, cu totii isi doreau sa se petreaca un lucru nemaiauzit in istoria comunei – un copil sa apara dupa 30 de ani si sa isi gaseasca familia.
De ceva vreme asadar, emotia stapaneste mica localitate de pe malul Dunarii, tenta generala fiind cea de asteptare a aparitiei Anei!

Cu unele exceptii, insa: cineva nutreste sentimente de teama. Rapirea  copilului de la pieptul mamei si incredintarea lui altcuiva este o fapta aspru pedepsita de legislatia tuturor regimurilor politice. Falsificarea actelor de stare civila este o a doua infractiune ce defineste cazul.

Faptul ca politia locala a tot fost trimisa la domiciliul parintilor ar putea denota grija cuiva, ce voia sa se asigure ca toate urmele sunt sterse si ca familia nu are indicii ce sa o conduca unde nu trebuie. 

Faptul ca fiul familiei este zgandarit si montat sa se revolte impotriva parintilor sai in legatura cu  posibila aparitie a surorii sale este un al doilea indiciu ca articolul a ingrijorat pe cineva anume.

Faptul ca cel impins in fata sa il manipuleze si sa isi bata joc de sufletul sau de o mare ingenuitate, este ruda prin alianta cu politistul ce a vizitat familia, cerand de fiecare data actele fetitei “decedate”, serveste aceluiasi rationament – ca cineva se teme si face tot ce poate ca sa isi salveze pielea si se constituie in al treilea indiciu.

In sfarsit, al patrulea indiciu in favoarea ideii enuntate, faptul ca cineva, batandu-si joc de sentimentele intregii familii, lanseaza zvonul ca geamana disparuta ar fi sunat de la Targu Mures la sora sa aflata la tratament la Oradea, este, in sfarsit, dovada ca cineva se preocupa serios de amagirea lui Adam Stoican, de aruncarea intregii lui familii in ceata incertitudinii si a deznadejdii.
Cineva insa vegheaza la familia sa, lucru presupus de toata lumea dar nestiut de nimeni.    
Si acela nu este Bill Clinton!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu