Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 4 noiembrie 2018

Statul paralel pus la podea





de Saul Beloia


           



















De ziua tatalui meu, fiu de fost chiabur si in acelasi timp parinte de ofiter optzecist al Securitatii, pe care il serbam ieri, 3 noiembrie 2018 la aniversarea varstei de 81 de ani, patru formatori de opinie din mass media romanesti decisesera sa se intalneasca doi cate doi, pentru desfasurarea a doua meciuri (aproape) simultane.

S-a dovedit insa ca meciurile celor patru nu erau intre ei. Era vizat un al treilea jucator, unul cu privire la care este in mare voga controversa existentei sau inexistentei. Acesta al treilea insa, desi pus absent in cele doua ringuri, a fost pus totusi in situatia de a se ridica de la podea de o multime de ori (dovedita fiindu-i astfel existenta), gratie abilitatii adversarilor lui.

1. Competitorii si motivatiile
M-am referit aici la Bogdan Chirieac, ce a primit vizita lui Cozmin Gusa in platoul DC News, si in egala masura - la Octavian Hoandra, ce l-a gazduit pe Dan Andronic la Realitatea TV.
Gazdele celor doua intalniri si-au jucat rolurile foarte bine, punand musafirilor intrebarile potrivite si intretinand discutia in modul cel mai profesionist cu putinta.
Invitatii acestora, de asemenea foarte bine intrati in rol, au punctat, asa cum spuneam – in mod decisiv, de mai multe ori in barbia, plexul si ficatul celui de-al treilea.
Iar Statul paralel – caci el purta tricoul celui de-al treilea competitor, dupa cum spuneam a fost trimis la podea in mod repetat. Cu dezvaluiri nu neaparat de cel mai mare calibru si nu neaparat de mare noutate, dar toata lumea a vazut ca podeaua i-a fost de fiecare data de mare ajutor si sprijin ca sa isi revina.

Atat Dan Andronic cat si Cozmin Gusa s-au aflat in vremurile de odinioara in tabara statului paralel, unde din motive diverse dar contra cost de catre fiecare, au prestat consultanta politica. Ceea ce mi s-a parut cinstit in discursurile lor de ieri a fost recunoasterea si asumarea acelui trecut. De asemenea, cinstite mi s-au parut explicatiile cu privire la motivele dezistarii, motive in general axate pe tintele cu cercuri ce le fusesera desenate pe piept de catre statul paralel, cand nu au mai fost utili.

Acestea fiind clarificate, ramane intrebarea daca simultaneitatea intalnirilor a fost o pura intamplare.
Caci altminteri raman doua variante: prima – aceea ca Dan Andronic – cu vechi state jurnalistice de plata in desconspirarea actiunilor Statului paralel - l-a recrutat pe Gusa si l-a determinat sa paraseasca si el vechea tabara comuna, sa i se alature si sa contribuie la demolarea constructiei edificate de Basescu, Coldea si Kovesi in ultimii 10-15 ani.

Ori a doua varianta, potrivit careia altcineva, de deasupra lor, a decis ca este momentul sa li se uniformizeze mesajul public si ei sa devina vectori de schimbare a trendului public de gandire. Ori a decis ca este timpul sa ia sfarsit dictatura Statului paralel si viata romaneasca sa isi reintre in matca firescului. Daca acesta este raspunsul corect, asta va insemna ca in curand alte si alte figuri publice vor lua atitudini similare si ceasul din turla va incepe sa bata o numaratoare inversa.

Oricum, alaturarea opiniilor si atitudinilor celor doi jurnalisti de talie, surprinzatoare si demna de luat in seama, da un semnal oricarui receptor cat de cat atent la piata interna a bataliilor pentru putere, si nu numai. Cu atat mai mult este surprinzatoare aceasta alaturare cu cat, cautand un cliseu foto in care sa apara alaturati - google photos nu mi-a adus nimic. De aceea, ii afisez pe cei doi jurnalisti in poze separate una de cealalta.  

Trebuie spus din start ca Statul paralel parea obosit sau cel putin nedormit, nehidratat si lipsit de vitamine. Neatent, fara chef de bataie si fara vlaga. Cu o privire pierduta, asemanatoare cu cea a lui Iohannis cazut pe ganduri ori a lui Basescu cazut in depresie.  
(Va urma)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu