Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

luni, 5 noiembrie 2018

Statul paralel pus la podea (II)






















De Saul Beloia
La data de 3 noiembrie 2018, patru jurnalisti de televiziune de mare talie, grupati in doua redactii, adverse pana atunci ca si politica editoriala, hotarasera sa le faca o mare surpriza telespectatorilor lor. Si sa dechida foc incrucisat asupra pozitiilor inaintate ale Statului paralel.
In acea zi, Dan Andronic, Cozmin Gusa, Bogdan Chirieac si Octavian Hoandra aveau sa produca prima gaura de proportii in zidul imprejmuitor al Statului paralel, spulberandu-i crenelurile, taindu-i lanturile portii centrale si aruncandu-i arcasii in santul cu apa. 

2. Reactii in redactii. Reactii in receptori
La momentul aparitiei lui Cozmin Gusa fata in fata cu Bogdan Chirieac, receptorii productiilor de la DC News erau deja obisnuiti cu atitudini contrare Statului paralel, cu precadere prin pozitiile critice ale cuplului Chirieac - Valcu, adoptate prin platourile altor televiziuni de stiri. Asa se face ca efectul declaratiilor, chiar de mare surpriza ale lui Gusa nu poate fi etichetat decat uzual si in ton cu asteptarile acestui public.

Marea surpriza starnita de discursul lui Gusa in dialog cu Bogdan Chirieac a fost aceea ca - fostul consultant politic al lui Basescu la alegerile din 2004 schimbase macazul! Ca, fara sa anunte dinainte, anume ca sa produca un surprinzator cutremur pe piata de stiri, Cozmin Gusa vorbea acum ca un autentic adversar al Statului paralel! Ca, fara nicio pregatire de artilerie, acum isi coordona focul in directia contrara tuturor asteptarilor celor ce ii cunosteau lungile interventii analitice la Realitatea TV. Ca nu discuta in contradictoriu cu gazda sa, ci in consens. In deplin consens! 
Pe langa bombele de presa ce le-a dat in acea seara, consensul dintre cei doi era o stire de proportii! De mari proportii! Nucleara! O spirala de atitudini se inchidea intr-un cerc de atitudini.

Dincolo, la Realitatea TV insa, lucrurile au fost departe de a fi cel putin asemanatoare, ba din contra: in momentul aparitiei lui Dan Andronic fata in fata cu Octavian Hoandra, in redactie s-au produs trei explozii simultane: Rares Bogdan, Denise Rifay si Andra Miron au varsat o perdea de foc si fum de la pamant pana la cer, nevenindu-le sa creada ca Andronic in carne si oase, autorul serialului ucigas “Noi suntem Statul!”, a venit in fieful lor. De fapt, nu le venea sa creada ca a fost adus in platou - pentru ce? Pentru a le declara – lor, dar mai ales telespectatorilor lor, cei atat de greu adunati cioport-cioport – ca a facut parte din statul paralel si ca stie din interior Lucruri, pe care le si spune cu nonsalanta, pozand complet relaxat in fata camerelor  de luat vederi. A camerelor ce i-a filmat pe ei ani de zile!

In valvataia asurzitoare a primelor lor reactii nu s-a auzit cu exactitate ce au tot spus ei despre colegialitate, loialitate, daruire, perseverenta, recunostinta si alte alea asemanatoare, dar cert este ca s-a auzit cuvinte precum “tradare”, “demisie”, “ma sa”, “prulivara” si alte asemenea. Undeva a fost trantita sau azvarlita o vaza ce a daramat un prompter ce a cazut peste un monitor. Altundeva au izbucnit lacrimi, s-au trantit usi si s-au aruncat documente si birotica. Asta pe de o parte!

Pe de alta parte, redactia a devenit subit centrul atentiei publice si au inceput sa sune telefoanele, inbox-urile s-au umplut rapid de mesaje, pe conturile din retelele de socializare a inceput sa ploua cu emoticoane care mai de care mai nepoliticoase, semn ca receptorul cerea explicatii cu privire la acea imposibila aparitie in fata lui Hoandra, numita Dan Andronic.

In focul primelor reactii determinate de incredibila aparitie, nimeni nu s-a gandit care vor fi cu adevarat proportiile pierderilor dupa ce musafirul avea sa isi fi terminat dezvaluirile. Dar acestea s-au relevat, incet-incet, pe masura ce fumul dezastrului se risipea! 
Nimeni nu s-a gandit in acele clipe ca Dan Andronic ar putea reveni in platourile Realitatii cu noi si noi dezvaluiri. 
(Va urma)

Un comentariu:

  1. Un ambasador american cu nume nemtesc, probabil fie nemultumit de noua atitudine a Realitatii TV, fie stresat de ziua apropiatei plecari de la post, da dispozitie sa se arunce pe piata o lista cu mass media romanesti, in care Realitatea figureaza pe o pozitie modesta ca impact si apostilata ca apropiata Berlinului, ma rog - PNL-ului.
    In deplinatatea dreptului sau, Cozmin Gusa pretinde in mod public scuze de la diplomatul ce sade cu bagajele la usa, uitand insa ca acesta si-a inchis pixul pe fundul valizei. Drept pentru care cererea sa va ramane nesolutionata. Nicio paguba, succesorul va rezolva cu siguranta chestiunea!

    RăspundețiȘtergere