Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 21 februarie 2010

Detectivul si asocierea. Dilema primara


Proprietari de agentii de detectivi sau de cabinete individuale de detectivi infiintate in baza Legii 329 din 2003 exprima frecvent intrebarea – „Bine, ma inscriu in asociatia profesionala, platesc cotizatie, dar ce voi primi in schimb, pentru ca pana acum nu am auzit ca cineva sa primeasca nici macar un banal caz de disparitie de la domiciliu?”.

Cu siguranta, dincolo de faptul ca este retorica, intrebarea este si o simulare de naivitate, caci, se stie, scrierea cererii si plata contributiei reprezinta doar actele formale prin care se dobandeste calitatea de membru al asociatiei. Abia dupa ce se consuma acestea, noului membru i se deschide un univers ce ii confera drepturi si obligatii, oportunitati comunicationale si organizatorice pe care inainte nu le detinea, odata cu multe altele din sfera protectiei drepturilor de membru.

Dar, totusi, pentru ca am auzit de mai multe ori formulari precum cea de mai sus, intreb ce ofera membrilor sai structurile asociative profesionale din care fac parte avocatii, expertii judiciari, executorii judecatoresti, notarii publici, lichidatorii judiciari si altii? Front de lucru? Putin probabil! Aceasta este o afacere pe care fiecare dintre ei si-o organizeaza conform propriilor abilitati manageriale!
Mai degraba, carnetul de membru al acestor asociatii profesionale este ravnit intrucat el ofera mai intai identitate, apoi prestigiu si protectie. Ce face un notar caruia i se incalca un drept in exercitarea profesiei? Inainteaza un protest si face o sesizare la o institutie. Dar ce face Camera Notarilor Publici cand unui membru i se intampla ceva asemenator? Nici nu vreau sa ma gandesc!
Membrii acestor asociatii isi creeaza expunere publicitara pe piata de servicii, isi promoveaza afacerea in vreun fel pe site-uri de profil? Nici macar, intrucat legislatia nu le permite! Si totusi, avocatii sunt sufocati de clienti, executorii nu fac fata volumului de decizii ale instantelor de judecata, lichidatorii la fel, mai ales in perioada de recesiune economica pe care o strabatem, notarii sa nu mai vorbim! Totul fara publicitate, doar din initiativa justitiabililor!
Ce ii duce pe clienti la usa practicienilor acelor profesii? In unele cazuri - dorinta de a castiga un drept printr-o judecata, in alte cazuri - beneficiul dreptului de a intra in posesia unui bun, drept acordat de catre o instanta.

Dar detectivii particulari? Internetul abunda de reclame aferente serviciilor oferite prin intermediul acestei profesii. Site-uri mai mult sau mai putin elaborate expun servicii de gen cat se poate de diversificate. Se bucura detectivii de aceeasi notorietate? Dispun ei de aceeasi patura groasa de clientela care sa le umple holurile?
Un pesimist ar spune ca nu se suporta compararea celor doua profesii, fara sa caute si raspunsul.Un analist ar putea sa spuna ca diferenta este facuta de cadrul in care socializeaza reprezentantii celor doua profesii. De asociere sau de abtinerea de la aceasta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu