Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

marți, 16 februarie 2010

Detectivul si croitorul


Destul de intrigat de posibilitatea sa fie adevarate cele spuse intr-un comentariu de un coleg anonim ingrijorat de posibile atacuri la adresa detectivilor, marturisesc ca am inceput sa cercetez in retea si dupa cateva ore am aflat la ce se referise.
Departe de a deschide un atac mediatic la adresa detectivilor, cineva interesat intr-o cu totul alta problema daduse drumul la vale, pe un blog, unei informatii in chip de bulgare de zapada, pentru a-si intregi datele detinute si a vedea reactiile mai multor categorii de persoane. Fara a intentiona vreun atac nici la adresa acelor persoane, autorul spunea ca daca ele ar apela la serviciile specializate ale unor detectivi, si-ar da banii degeaba, caci faptele suspectate neexistand, rapoartele detectivilor vor fi zero.

De la acea lectura, agreabila de altfel, dar cu destule elemente de science-fiction, fac o usoara divagatie pe tema cererilor formulate de client catre agentia de detectivi particulari, si in context, pe tema continutului contractului de furnizare de servicii detectivistice.

Discutam despre un contract civil ce se incheie intre doua parti - clientul si agentia de detectivi, obiectul tranzactiei constituindu-l furnizarea unor servicii specifice. Singurii care raspund, in toate modurile posibile, pentru indeplinirea sau nu a clauzelor contractuale sunt cei doi semnatari. Nu pot decide nici eu, nici un alt tert ca banii au fost luati, ca serviciile au fost multumitoare sau nu.
Avocatul ia banii clientului sau contra unor servicii de reprezentare juridica, notarul pentru autentificari diverse, expertii pentru cercetarea si experizarea unor situatii, iar detectivul particular o face pentru a oferi servicii specifice profesiei sale. Inclusiv de a urmari persoane! Sau de a face security in favoarea clientului sau, in toate formele permise de lege.

Cine decide ca este slaba sau nu calitatea serviciilor de carwashing? Fireste ca doar clientul, nicidecum vreun tert. Clientul stie ce a pretins, stie cum trebuie sa arate la final masina sa si ridica sau nu obiectiuni cand plateste. Merg eu sa contest, sau altcineva? Ma indoiesc! Nu am calitatea sa o fac, nu am motive, nu am timp, dar daca ar fi sa gasesc vreo motivatie sau vreun pretext, mi-as face timp sa imi bag nasul, sa stric imaginea acelei spalatorii auto si atunci voi incepe sa vehiculez ideea ca acolo masinile nu se spala ci mai rau se murdaresc, angajatii le zgarie, pateaza tapiseriile, stropesc geamurile etc. Doar daca as avea nu stiu ce motive ascunse as face asta, altfel – nu!

Calitatea serviciilor unui detectiv este cuprinsa intre anumiti indicatori calitativi si cantitativi, care ii sunt explicati clientului, pentru ca acestia dau pretul global al contractului, iar el ii poate accepta sau nu in contractul pe care il semneaza.

In general, clientul doreste un lucru concret, care l-a adus in agentie – sa ii fie gasita ruda disparuta, sa obtina proba loialitatii unui angajat, sa stie cu exactitate ce este real si ce nu in CV-ul angajatilor sai si multe, multe altele. El vine si solicita servicii de urmarire a casieritei sale de la serviciu pana la banca si inapoi, intrucat crede ca aceasta pleaca de la firma cu banii din incasari si in loc sa ii depuna la banca, face speculatii la un birou de schimb valutar, deturnand fondurile societatii.

In această faza a evaluarii cererii clientului, poate la fel ca si la croitor, acestuia i se cer lamuriri. El nu este intrebat dacă doreste sacou cu guler rusesc, iar la pantaloni - manseta, buzunare oblice, drepte sau aplicate.
Detectivul il intreaba ce fel de probe doreste sa fie obtinute de catre agentie pe durata contractului: rapoarte de filaj? Fotografii? Imagini video? Documente de schimb valutar? Doreste sa i se creeze cadrul sa o surprindă personal pe casierita in timp ce deturnează fondurile firmei? Doreste altceva de natură probatională? Intentionează doar sa stopeze activitatea infractionala a angajatei sale, ori vrea sa o deferească justitiei? Prefera discretia la momentul flagrantului sau doreste sa fie si presă de fata?

Acestea sunt doar o serie de aspecte ce se discuta cu clientul si in functie de optiunea sa, contractul le cuprinde sau nu, integral sau selectiv.

In final, ca sa fiu putin retoric, intreb: care agentie de detectivi particulari isi poate permite sa rateze publicitatea gratuită pe care i-o face un client mulţumit? De ce i-ar da teapa, cand pentru el este cat se poate de simplu sa intreprinda efectiv cele de mai sus, adica sa spuna clientului ce servicii ii poate oferi si care e pretul lor?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu