Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 8 aprilie 2012

ASIGURAREA DREPTULUI LA PROTECŢIA DATELOR CU CARACTER PERSONAL ŞI LIBERA CIRCULAŢIE A ACESTORA ÎN ACTIVITATEA AGENTIILOR DE DETECTIVI. 2

.



de Liviu Gaitan

1. Furnizorii de servicii internet
În scopul administrării sistemului lor de computere, furnizorii de servicii internet colectează o mare cantitate de date cu caracter personal. S-ar părea că persoanelor/firmelor care intră sub incidenţa Directivei 95/46/EC nu le este permisă utilizarea serviciilor internet ale furnizorilor care au centre în state ce nu dispun de un nivel de protecţie adecvat.

2. E-mail-urile
Transmiterea unui e-mail, simplu sau cu document ataşat, va fi guvernată de definiţia „prelucrării datelor cu caracter personal” (art. 2). Numai transmiterea unui e-mail de „o persoană fizică în timpul activităţii sale pur personale sau casnice” nu va intra sub incidenţa scopului Directivei.
Perspectiva Directivei asupra problemelor legate de e-mail nu sunt deloc clare, existând obstacole jurisdicţionale privind aplicarea sa persoanelor care primesc e-mail-uri în afara spaţiului Uniunii Europene.

3. Faxurile
Faxurile primite prin computer într-un stat terţ vor intra sub incidenţa prevederilor Directivei, putând fi supuse aceluiaşi tratament ca şi e-mail-urile. Din această perspectivă, un document trimis prin metoda tradiţională (telefon care are încorporat şi echipament de fax) şi imprimat pe hârtie, va fi supus reglementărilor Directivei 95/46/EC numai dacă face parte sau urmează a face parte dintr-un sistem de fişiere, definit de art. 2 lit. c.

4. Sistemele de plată
Efectuarea plăţilor în formă electronică pune problema utilizării suplimentare sau secundare a datelor cu caracter personal, după ce aceastea au ieşit în mod legal de pe teritoriul U.E. Dacă o persoană de pe teritoriul U.E. doreşte să facă o plată către un stat terţ, numele celui care plăteşte, numărul contului şi mărimea tranzacţiei trebuie transferate în afara teritoriului U.E. Banca clientului poate transfera astfel de date, deoarece sunt „necesare pentru executarea unui contract între un destinatar şi un operator” (art. 26, parag. 1, lit. b).
Banca poate transfera către alte bănci din interiorul UE informaţii privind plata, care includ date cu caracter personal. Aceste bănci pot transfera aceste date în afara UE, deoarece transferul poate fi „necesar pentru închiderea sau executarea unui contract încheiat în interesul subiectului datelor” (art. 26 parag. 1, lit. c).

5. Laptop-urile
Laptop-urile deţinute de oamenii de afaceri care călătoresc sunt susceptibile a deţine date cu caracter personal. Prin urmare, transportarea unor asemenea laptop-uri de pe teritoriul statelor membre UE către state terţe care nu dispun de un nivel adecvat de protecţie va viola prevederile Directivei. O persoană care oferă altei persoane o carte de vizită, în principiu nu va avea obiecţii pentru ca acea carte de vizită să fie păstrată în laptop-ul acelei persoane.
Acelaşi lucru este valabil şi pentru listele de participanti la diverse conferinte internaţionale. În aceste condiţii, persoanele vizate sunt susceptibile de a-şi fi dat acordul pentru prelucrarea datelor. Este discutabil dacă derogarea de la art. 25, inclusă în art. 26, parag. 1 (dacă persoanele vizate şi-au dat în mod clar acordul) poate fi aplicată în acest caz.

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu