Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 4 aprilie 2012

DICTIONAR EXPLICATIV SPECIFIC SERVICIILOR DE INFORMAŢII ŞI DE SECURITATE

.


CĂUTAREA INFORMAŢIILOR → proces primar ce implică orientarea efortului informativ, pe baza unor criterii prestabilite, spre locuri, medii, probleme şi domenii în care pot fi decelate ameninţările la adresa securităţii naţionale, inclusiv asupra actualilor ori posibililor vectori, a preocupărilor şi formelor lor de manifestare contrare intereselor naţionale.


CĂUTAREA PRIN GUNOAIE → termen care descrie căutarea unor informaţii valoroase prin deşeurile aruncate de o companie (adesea într-o pubelă din afara firmei, expusă).
Cantitatea de informaţii referitoare la o „ţintă” este uluitoare.
Agenţiile de spionaj, recurg de mulţi ani la această metodă. Spionii sunt mai puţin mofturoşi când ceva de valoare poate fi împachetat alături de coji de banane şi zaţ de cafea, ziare şi liste de cumpărături. În special că obţinerea informaţiilor în acest fel este lipsită de pericole.
Cazul lui ALDRICH HAZEM AMES, arestat in anul 1994 sub acuzaţia de spionaj în favoarea Federaţiei Ruse, este semnificativ în sprijinul celor susţinute mai sus. Pe lângă supravegherea operativă şi folosirea mijloacelor tehnice speciale de interceptare a legăturilor telefonice, a convorbirilor din imobilul în care locuia, precum şi a legăturilor prin calculator, grupa comună de investigare CIA – FBI, în mod legendat, a ridicat şi cercetat periodic gunoaiele ce proveneau de la familia ALDRICH. Această activitate a adus dovada că spionul era activ prin descoperirea unei notiţe, scrise de acesta, din care reieşea stabilirea unei întâlniri în a treia ţară.

CÂRTIŢĂ → termen generic folosit pentru desemnarea unui agent infiltrat, plasat sau recrutat în interiorul serviciului de informaţii advers sau în structura altei instituţii guvernamentale ţintă.
Sensul acestui termen implică o penetrare profundă, calculată cu grijă, în structurile de bază ale unui oponent, fiind unic pentru meseria spionajului.
De obicei, o operaţiune de penetrare are un scop dublu. Mai întâi, este menită să pătrundă în structurile superioare ale inamicului pentru a-i cunoaşte secretele şi a descoperi ce gândeşte şi ce plănuieşte. Al doilea scop, constă în inducerea în eroare a părţii adverse, fie determinându-1 să-şi direcţioneze eronat forţele, fie ascunzându-i adevăratul scop al acţiunii. Totuşi, ca un labirint în expansiune, acest al doilea scop poate implica niveluri multiple de dezinformare în interiorul altor dezinformări, până când ambiguitatea devine o ceaţă deasă.

CENTRALĂ → denumire generică a organului specializat care conduce şi coordonează activitatea şi buna desfăşurare a întregii munci de căutare şi valorificare a informaţiilor pe diferite profile.


CENTRU DE INTERCEPTARE RADIO (pe unde scurte) → element de cercetare radio destinat interceptării emisiunilor radio ale inamicului. Este constituit din forţe şi mijloace radioelectronice.

CENTRUL DE ANALIZĂ ŞI DECIZIE → se constituie conceptual, din persoane cu funcţii importante în cadrul unei anumite structuri informative, care participă nemijlocit la analiza situaţiei, evaluarea informaţiilor şi luarea deciziei.
În unele situaţii, un astfel de Centru sau Comandament se constituie, la ordin, pentru coordonarea activităţii într-o acţiune derulată la nivel zonal sau naţional, un eveniment ce poate genera implicaţii în planul securităţii naţionale sau pe anumite tematici informative ordonate.

CENTRUL DE COORDONARE OPERATIVĂ ANTITERORISTĂ (CCOA) → este structura organizatorico-funcţională ce asigură continuitatea şi coerenţă funcţionării sistemului de legătură ce articulează componentele Sistemului naţional de prevenire şi combatere a terorismului.

CENTRUL DE SURSE DESCHISE → structură specializată în cadrul SRI care asigură:
- selectarea, evaluarea şi procesarea analistică a datelor relevante din surse deschise interne şi externe în vederea obţinerii informaţiilor relevante din pentru securitatea naţionala a României;
- identificarea anticipativă şi analizarea provocărilor şi oportunităţilor strategice pentru promovarea intereselor de securitate ale statului român;
- analiza proceselor şi tendinţelor pe termen mediu şi lung, care au consecinţe directe asupra susţinerii intereselor strategice ale României şi aliaţilor săi;
- contribuţia la dezvoltarea analizelor integrate din surse deschise şi secrete, care contribuie la evaluarea stării de securitate a României şi la susţinerea intereselor ţării noastre în plan european şi euro-atlantic;
- cooperarea în domeniul OSINT cu parteneri externi, precum şi sprijinirea dezvoltării acestei componente la nivelul cooperării în cadrul UE şi NATO;
- contribuţia la dezvoltarea culturii de securitate şi a comunicării instituţionale în cadrul comunităţii naţionale de informaţii.
Principalele priorităţii în cadrul Centrului de surse deschise sunt axate pe îmbunătăţirea celor două componente de avertizare, respectiv analiză, pe dezvoltarea expertizei multidisciplinare pe palierele de diagnoză şi prognoză specifice analizei în domeniul securităţii, precum şi pe extinderea cooperării în domeniul OSINT cu alte structuri şi instituţii interne şi externe, precum şi cu parteneri din societatea civilă.

CENTRUL OPERAŢIONAL PENTRU SITUAŢII DE CRIZĂ → structură specializată, reprezentând principalul instrument al executivului, pentru cunoaşterea, monitorizarea şi evaluarea situaţiei, promovarea deciziilor adoptate şi conducerea operaţională a structurilor implicate în desfăşurarea de acţiuni nominalizate în planurile pentru situaţii de criză, în conformitatea cu legislaţia unui stat.

CENTRUL NAŢIONAL CYBERINT → are misiunea asigurării capabilităţilor de prevenire, protecţie, reacţie şi management al consecinţelor în situaţia unor atacuri cibernetice. Centrul oferă platforma de colaborare a instituţiilor din cadrul sistemului de securitate naţională cu responsabilităţi în domeniu şi interfaţă de cooperare cu structurile similare din cadrul NATO.

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu