Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

luni, 2 aprilie 2012

Telefonul mobil, redutabilul 007 al ultimilor ani. 2

.



Cine si cum ne intercepteaza telefonul?

Institutiile cu atributii in securitatea nationala, in baza unui mandat judecatoresc, recurg la interceptarea telefoanelor. Modalitatea este extrem de simpla deoarece fiecare operator de telefonie/comunicatii este obligat prin lege sa puna la dispozitia acestor institutii echipamentele pentru interceptare. Tehnic, se cloneaza cartela; intr-un fel, in retea mai apare un telefon care inregistreaza tot ce se opereaza de pe telefonul-tinta. Nu se produce niciun zgomot de fond, nu are ecou, nu poate fi depistat prin absolut nicio metoda si cu niciun aparat.
Accentuez acest lucru pentru ca sunt foarte multi "specialisti" sau persoane cu "acces inalt" care, pentru o anumita suma de bani, pretind ca pot verifica daca telefonul este ascultat – acestia nu sunt decat impostori si vand doar iluzii. Prin aceasta medoda de interceptare telefonul spionat furnizeaza toate informatiile prezentate mai sus, atat cele active, cat si cele pasive, fiind cea mai complexa metoda.

Cum sa ne ferim? Raspunsul este simplu – sa nu incalcam Legea securitatii natonale. Daca totusi gandim ca au mai existat si abuzuri si vrem sa fim protejati, avem o singura solutie: stam departe de telefonul nostru mobil in momentele pe care ni le dorim sigure. Ca solutii de urgenta putem scoate acumulatorul si cartela sau putem seta telefonul pe modul "avion" sau putem folosi un jamper care blocheaza semnalul telefonului. Pentru moment s-ar putea sa nu fim interceptati, dar vom crea cu siguranta o alarma in "sistem" si astfel vom motiva o monitorizare mult mai complexa pentru ca se presupune ca planuim cine stie ce atentat... Oricum, solutia cea mai la indemana ramane aceea de a lasa telefonul cat mai departe de locul intalnirii (la cel putin 500 m), daca avem de rezolvat sau vorbit ceva delicat.

Din pacate, persoane interesate pot achizitiona si folosi in mod ilegal aparatura de interceptare, in general de la companii din China, Rusia si Israel, cu sume cuprinse intre cateva mii de euro si sute de mii de euro. Performantele tehnice sunt in functie de marimea facturii si se apropie de cele ale statului.

Din punct de vedere legal, aceasta aparatura se vinde doar institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale. Trebuie stiut insa ca, in general, vanzatorii accepta copii ale documentelor de identificare ale cumparatorului, fiind interesati in primul rand in a-si vinde marfa, si nu in a verifica autenticitatea documentelor. Adica orice persoana care cunoaste “sistemul” poate sa editeze in photoshop orice document si apoi sa-si achizitioneze dispozitivul tehnic de care are nevoie. Astfel, aparatura de interceptare ajunge in biroul unei companii sau persoane interesate in spionarea telefoanelor. Cine detine astfel de aparatura poate avea acces la telefonul cui doreste intr-un mod cu totul ilegal. Din pacate, noi nu ne putem apara in niciun fel in fata unor astfel de practici. (va urma)

preluare http://www.finantistii.ro, Ioan Florin Todea
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu