Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

joi, 5 aprilie 2012

GERMANIA. SERVICII DE INFORMAŢII ŞI DE SECURITATE. EVOLUŢIE, ORGANIZARE ŞI RESPONSABILITĂŢI.

.
OBIECTIVELE Oficiului Federal pentru Apărarea Constituţie - BFV

Obiectivele Oficiului Federal pentru Apărarea Constituţiei sunt, desigur, multiple, sarcina centrală o constituie spionajul. O întrebare pentru anul 1993 a fost „dacă este cazul ca interesul BFV să se extindă şi asupra criminalităţii organizate”. Oricum, după unificare, câmpul operaţional al Serviciului a crescut, în prezent fiind urmariti informativ şi foştii agenţi şi ofiţeri ai Ministerului pentru Securitatea Statului din fosta RDG. Au fost demascaţi 800 de agenţi STASI până în 1992, iar dosarele lor au fost trimise Procuraturii Federale Generale. Se înregistrează o amploare a sarcinilor, în urma apariţiei crescânde a extremiştilor de dreapta şi a persoanelor care au o aversiune împotriva străinilor.

Naţionalismul ofensiv şi violent ar putea deveni, în locul comunismului, obiectivul principal al contraspionajului. Este posibil ca, pentru a nu intra in somaj, contraspionajul german insusi sa fi stimulat aparitia gruparilor neonaziste si in felul acesta sa isi fi creat front de lucru – metoda de altfel intalnita adeseori fie in Europa fie pe continentele apropiate. De altfel, încă din decembrie 1991, cele două sarcini -supravegherea extremismului de dreapta şi supravegherea terorismului de stânga - au intrat în obiectivele de bază ale instituţiei.

În consecinţă, supravegherea străinilor care au tangenţă cu astfel de grupări, precum şi activităţile de spionaj -preponderent economic şi tehnico-ştiinţific - constituie principale direcţii de acţiune ale BFV-ului.

Fiind organizată pe landuri, în plan teritorial, oficiul BFV din Berlin se confruntă cu probleme deosebite, apreciindu-se că aici se află centrul spionajului rus, deosebit de activ în culegerea de informaţii din domeniul economic, sub acoperire economica, în care lucrează foşti agenţi KGB şi STASI.


SERVICIUL DE CONTRASPIONAJ MILITAR (MAD)


• SERVICIUL DE CONTRASPIONAJ MILITAR (MAD) îşi are sediul într-o cazarmă din Koln. Are 1.800 angajaţi şi un buget anual de 180 milioane euro. MAD a fost înfiinţat în 1956 (când s-a alcătuit BUNDESWEHR-ul ca "Serviciu pentru securitate", de către viitorul şef ND, colonel în Marele Stat Major, GERHARD WESSEL.
Obiectivele MAD constau în contraspionajul militar, protecţia împotriva destabilizării armatei şi verificările de securitate ale persoanelor care deţin secrete.

Arhiva serviciilor secrete este actualmente adăpostită în Berlin,într-o vilă din WASSERKAFERSTEIG 1, unde înainte vreme s-a aflat centrala GESTAPO-ului de interceptare a telefoanelor. După 49 ani de la terminarea războiului, "BERLIN DOCUMENT CENTER" (BDC) a fost predat, de către americani, Arhivei Federale Germane.

"Bijuteria" arhivei o constituie cartoteca centrală a membrilor NSDAP, pe care în 1945 soldaţii au descoperit-o într-o fabrică de hârtie de lângă Miinchen. Se adaugă dosarele personale a peste 300.000 membri SS şi 550.000 membri SA. Autorităţile germane şi americane au negociat în legătură cu predarea documentelor încă din anii '50. Pentru orice eventualitate, americanii au dus la Washington o copie a documentelor microfilmate. Conform declaraţiilor lui TILMAN KOOPS, purtătorul de cuvânt al Arhivei Federale, BDC, urmează a fi transferat în Lichtenfeld, într-o fostă bază militară americană - ANDREW BARRACKS. Acolo vor fi depozitaţi 11 km de documente BDC.

Se subordonează Ministerului Federal al Apărării, fiind organul specializat cu asigurarea protecţiei contrainformative a personalului militar al armatei germane.


OFICIUL FEDERAL AL POLIŢIEI CRIMINALE - BKA

• OFICIUL FEDERAL AL POLIŢIEI CRIMINALE (BKA)se subordonează Ministerului Federal de Interne şi poate culege informaţii şi efectua investigaţii privind delicvenţa juvenilă, crima organizată, spionaj, terorism, numai cu mandate emise de Procurorul General.

Dispune de oficii în fiecare land, dar are oficii şi în străinătate unde lucrează un numar de 79 de persoane, preconizându-se o extindere a acestora.
Conform unor date făcute publice, se are în vedere o reorganizare, care vizează stabilitatea obiectivelor centrale, sporirea eficienţei şi utilizarea optimă a resurselor, fără a se pune problema reducerii de personal.
Coordonarea serviciilor secrete germane se realizează de către un ministru de stat din Cancelaria Federală, anume desemnat de către Cancelar.


OFICIUL FEDERAL PENTRU SECURITATE INFORMATICĂ (BSI)

• OFICIUL FEDERAL PENTRU SECURITATE INFORMATICĂ (BSI) a fost creat în 1990, având sediul central în BONN - MEHLEM. Are un buget de peste 65 milioane euro anual.
Responsabilităţile sale sunt axate în principal pe:
- evaluarea riscurilor pentru securitate în exploatarea sistemelor informatice de către organele de informaţii;
- dezvoltarea criteriilor de procedură şi de materiale pentru testarea securităţii sistemelor informatice;
- avizarea infrastructurii informatice şi logistice destinate a fi utilizate pentru materialele solicitate de către institutiile de stat sau private ce lucrează pe un mandat oficial;
- sprijin tehnic acordat diferitelor organe oficiale în
selectarea si achizitionarea echipamentelor informatice;
- sprijin acordat organelor de poliţie şi BFV-ului în
materie de antiterorism şi contraspionaj;
- evaluarea sistemelor informatice existente şi eliberarea certificatelor de securitate.

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu