Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 1 aprilie 2012

Telefonul mobil, redutabilul 007 al ultimilor ani.1

.


preluare http://www.finantistii.ro, Ioan Florin Todea

Si cel mai scump telefon din lume poate fi interceptat, perioada razboiului rece a apus de mult, spionii nu mai salveaza planeta si nici nu mai creeaza tensiuni intre tari. Interesant este ca au disparut si literatura de specialitate, comentariile asupra unor intamplari reale, cartile, emisiunile TV, chiar si filmele de spionaj. Ultimul deceniu pare sa fi plasat arta spionajului intr-un con de umbra sau de dezinteres sau sa o fi facut atat de performanta incat sa depaseasca puterea noastra de intelegere si perceptie

Cu toate acestea, nu suntem naivi sa credem ca nu suntem spionati, poate mai mult ca niciodata. Dar de catre cine? Au ajuns spionii sa nu mai poata fi identificati sau si in acest domeniu a invins masina? Sa fi fost spionii inlocuiti de tehnologie, humit (human intelligence) sa fi ramas undeva in istorie si in filmele cu agentul 007, iar noul spion sa fie compus din circuite electronice?

Este cert ca masina spioneaza perfect, 24/24, este rece, fara sentimente sau ideologii, fara tentatii materiale; nu are nicio dorinta, are nevoie doar sa-i fie incarcati acumulatorii. Tehnica de spionaj a nascut o industrie despre care putina lume vorbeste, o industrie ce a depasit de mult si cu mult granitele domeniului militar - dispozitivele de spionaj se vand pe Internet catre oricine doreste, pana si supermarketurile vand diverse astfel de articole.

Gama acestor produse este inimaginabila, de la cele mai banale reportofoane la tehnologie de spionat prin satelit. Insa dintre toate acestea, cel mai teribil si mai complex este telefonul mobil. Nu conduce masini, nu impusca o armata intreaga, nu seduce cele mai frumoase femei, nu are sentimente, nu are nimic din calitatile lui James Bond, dar poate avea milioane de ochi si de urechi si nu trebuie sa se ascunda pentru ca inamicul are grija sa-l tina mereu aproape.

Intram intr-o logica a lucrurilor pe care unii o vor privi cu scepticism. Cum adica telefonul sau de ce telefonul este mai de temut decat un spion in carne si oase? Raspunsul este relativ simplu: spionul urmareste sa obtina anumite informatii, pe cand telefonul sau orice alt mijloc tehnic colecteaza odata cu informatiile dorite absolut tot, inclusiv viata noastra privata. Tehnica nu are nici etica, nici morala, iar cel care se afla in "spatele" ei, cel care manipuleaza aceste aparate poate fi un angajat de rand cu o pregatire medie, o sotie orbita de gelozie sau un concurent economic care din nestiinta/orgoliu/razbunare/concurenta neloiala obtine informatii despre viata noastra intima.

Degeaba ne protejam viata privata si afacerile aproape in mod paranoic, avem locuinte sigure, seifuri supercriptate sau incuietori digitale, atata vreme cat, imediat ce am urcat in masina, ne-am asezat la birou sau am ajuns acasa, primul nostru gest este sa scoatem telefonul mobil si sa-l asezam exact in fata noastra, asa cum sunt asezate microfoanele la o conferinta de presa. (va urma)

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu