Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 26 decembrie 2015

Meciuri cu casa inchisa, la finalul lui 2015





In acest an de Sfantul Nicolae ma aflam in casa mamei mele de la tara, pe frumoasa Vale a Dunarii din Caras Severin si nu dadeam mare atentie feluritelor evenimente politice ce se derulau la Bucuresti. Chiar si asa insa, am vazut in direct la televizor doua meciuri puternice, intreceri adevarate in care invingatorii isi adjudecasera victoria fara drept de apel, prin trimiterea adversarului la podea.
Pana ce am revenit eu la Timisoara, subiectul se racise, dar iata ca acum, in plina serbare a Nasterii Mantuitorului, mass media imi aduc noutati si imi dau prilejul sa revin la cele doua subiecte ratate anterior.

Gabriela Vranceanu Firea il pune la podea pe liberalul Cristian Busoi
Prima dintre acele teme era aceea in care Gabriela Vranceanu Firea, al carei nume se vehicula de ceva vreme in legatura cu candidatura la primaria generala a capitalei, l-a prins in off-side pe tanarul Busoi si rasucindu-se cu gratie pe un toc, i-a aplicat un elegant uppercut, trimitandu-l in tara viselor.
Fosta jurnalista, buna cunoscatoare a culoarelor destinate formatorilor de opinie, a intrat in platoul unei televiziuni exact la ora la care neexperimentatul Cristian Busoi era blocat in sediul sau de partid ca sa ceara aprobarea colegilor pentru a candida si el la aceeasi primarie generala. Tanara senatoare i-a dat un sah copilaresc adversarului ei inca din primele mutari, simplu, prin anuntarea propriului ei program electoral.

Tema electorala dezvoltata a lasat cu gura cascata intregul bazin hidrografic dambovitean: necesitatea lansarii si punerii in opera a conceptului Zonei Metropolitane Bucuresti! Proiect de mare anvergura, care odata operationalizat, urmeaza a influenta favorabil viata catorva milioane de oameni din regiune.

Prin asta, tanara politiciana a batut tarusul unui proiect care va fi vesnic legat de numele ei si de cel al partidului pe care il reprezinta, obligandu-si contracandidatul si partidul acestuia sa se situeze in opozitie fata de initiativa sa. Fusese mai mult un meci de sah, dar Busoi a ajuns totusi la podea si obligat sa asculte numararea.  



Preafericitul Daniel il pune la podea pe premierul Ciolos
Mult mai important a fost insa meciul in care Preafericitul Daniel, in aceeasi zi de sarbatoare, l-a pus la podea pe proaspatul prim ministru Dacian Ciolos, chiar din prima repriza.
Sosit din strainatate si aterizat la Bucuresti cu o agenda prefabricata de politici publice, alesul presedintelui nostru lutheran – care inca mai continua sa intarzie urmarea exemplului stralucitului sau antecesor Carol I de a se boteza in cultul ortodox - a anuntat ritos ca va taia fondurile Bisericii Ortodoxe Romane si ca astfel Catedrala Mantuirii Neamului va ramane un proiect nefinalizat.
Aceasta intempestiva intrare in ring avea sa il coste pe premierul Ciolos un prelungit drum in tara viselor, caci patriarhul BOR i-a aplicat, cu blandete, un fulgerator croseu ce l-a trimis in tara viselor, dar apoi i-a intins mana si l-a ajutat crestineste sa se ridice, lasandu-l sa intre din nou in garda.

Meciul continua, se asteapta gongul final
De atunci, de la sarbatoarea Sf Nicolae, in pofida declaratiilor de PR, meciul continua intr-una, cu importante puncte pierdute in mod vadit de catre politicianul tehnocrat.
Arbitrii judecatori, dar si publicul atent, au inregistrat importante evolutii ale meciului, care nu doar ca vor duce la descalificarea lui Ciolos daca managerii lui nu vor arunca prosopul, dar vor arata o data in plus intelepciunea armatei spirituale romanesti, cea care alaturi de alte armii credincioase, a pastrat natiunea unita in granitele Tratatului de la Trianon si a celui de la Paris din 1947.

Sigur ca premierul a primit ingrijiri, mai intai acolo la podea, din partea protectorilor, sustinatorilor si a colegilor sai ministri, si mai apoi la colt, doar nu era sa fie lasat sa piarda partida abia inceputa. Nimeni insa nu a inteles mesajul  croseului primit!

Dar ce argument atat de puternic a avut Daniel incat sa il puna la pamant pe Ciolos? Pai – mai intai i-a amintit ca Biserica Ortodoxa Romana nu a cerut Statului Roman sa ii fie retrocedate bunurile si averile secularizate in 1863 de catre Mihail Kogalniceanu, la cererea domnitorului lui Alexandru Ioan Cuza. Contrar celor prin care toate bisericile neoprotestante din Romania cerusera si primisera inapoi averile confiscate, biserica ortodoxa se tinuse departe de pacatul lacomiei, multumindu-se cu cele ce ii fusesera lasate pe vremea lui Nicolae Ceausescu.

La acea data, Patriarhul Daniel a spus clar intregii echipe adverse ca daca va fi taiata finantarea celui mai mare proiect al ortodoxiei romane, BOR, ca biserica autocefala, ar putea sa isi regandeasca existenta si odata cu alte masuri ce ar putea sa le ia, isi va cere inapoi averile confiscate. Ceea ce pentru Cilos a fost prea mult!


Al doilea knock-out!
Dupa numaratoarea de rigoare, revenit la pozitia bipeda, oxigenat si imbarbatat, pentru urmatoarele reprize Ciolos isi impinge ministrii sa desavarseasca taierile cu care venise in cap de afara, cand ce sa vezi, o noua bufnitura anunta ca cineva este din nou la podea! De data asta, publicul vede consternat cum intregul cabinet Ciolos se aduna de pe jos!

Ce se intamplase? Nimic mai mult decat ca doi din cei sase mitropoliti ai Bisericii Ortodoxe Romane, Ioan Selejan din Banat si  Irineu Popa din Oltenia – au intervenit in disputa si pe durata slujbelor de Craciun isi anunta sprijinul fata de pozitia Patriarhului Daniel si evident - opozitia fata de Ciolos si cei din coltul sau.
Primul dintre cei doi spune la Timisoara, nici mai mult nici mai putin, ca samanta curata a poporului roman este amenintata de tendinte sexuale nefiresti si ca ea trebuie aparata prin modificarea Constitutiei in sensul specificarii clare a faptului ca familia se incheaga doar cu un barbat si cu o femeie!

Simultan, al doilea mitropolit anunta de la Craiova ca  tara trebuie condusa după constiinta ortodoxa si ca trebuie sa se inceteze a fi copiate modele straine poporului, intrucat acelea vor distruge traditia, ceea ce ne va duce la o catastrofa nationala!

Ce va urma?

Este vadit ca daca biserica ortodoxa a reusit sa pastreze tara unita in clipele ei cele mai grele, ea insasi are o structura puternic unitara.

Adica – atitudinea celor doi mitropoliti, de sustinere a Preafericitului Daniel nu va fi una singulara. Ea va fi urmata si confirmata de catre ceilalti patru mitropoliti – cel al Munteniei si Dobrogei, cel al Moldovei si Bucovinei, cel al Ardealului si nu in cele din urma de catre cel al Clujului, Maramuresului si Salajului. Sase stalpi ai ortodoxiei romanesti!




*


2 comentarii:

  1. Un articol scris cu talent jurnalustic ! In ce priveste continutul, nu ma pot pronunta intrucat nu am urmarit cu atentie "meciurile" - politica ma scarbeste tot mai mult. O nelamurire, totusi : senatoarea - e chiar tanara-tanara ? Si o parere : nu stiam ca Preafericitul a reusit sa-l puna la punct pe bruxelez (ma bucur), dar, daca intr-adevar traieste in luxul denuntat de unii, nu am decat motive in plus sa deplang inabilitatea premierului de a pune in aplicare singura taiere motivata. Nora D.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru aprecieri! Comparativ cu autorul analizei (Saul B), senatoarea este o tanara!

    RăspundețiȘtergere