Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 15 ianuarie 2017

Europa ca un market




Saul Beloia

Traitor intr-o tara fosta aliata URSS iar acum aliata SUA, fac eforturi ca sa imi pastrez mintea independenta si consult toate sursele la indemana. Putine surse, ce-i drept, daca ar fi sa nu iau in considerare si  televizoarele ce vorbesc toata ziua despre asta, de multe ori singure.

Cine isi muta frontiera?
Cu exceptia celor care stiu deja raspunsul, multa lume isi pune intrebarea daca Federatia Rusa doreste sa isi mute frontierele catre apus, si daca asta este de natura a ingrijora sincer anumite state situate la apus.
De asemenea, cu exceptia celor care stiu deja raspunsul, multa lume isi pune intrebarea daca America a ales sa isi amplaseze bateriile de rachete tocmai in mijlocul continentului european anume ca sa linisteasca tarile ingrijorate, sau pentru a-si atinge alte scopuri?

Rusia in expansiune
Pe de o parte, potrivit celor spuse zilnic la televizor, in sustinerea ideii expansioniste a Federatiei Ruse (constituita din 21 de republici) vine mai intai faptul ca pana in urma cu trei decenii, influenta exercitata sub flamura sovietica ce ingloba si interesele celorlalte 14 popoare din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Estonia, Georgia, Kazahstan, Kîrgîstan, Letonia, Lituania, Moldova, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina si Uzbekistan, acea influenta era extinsa in intregul lagar socialist, sub flamurile Tratatului de la Varsovia.

Epopeea Tarilor Baltice
In siajul acestei idei, pare dezirabila o reeditare a acelei performante, chiar daca o parte dintre fostele state sovietice – tarile baltice in speta - si-au parasit fostul protector din rasarit si au trecut cu arme si bagaje in tabara statelor occidentale. Deh, acelea isi schimbasera aliatul intr-o perioada in care Rusia, Belarus si Ucraina parasind Uniunea Sovietica la sfarsitul anului 1991, au dat in jur semnalul a ceea ce parea o slabiciune ce ar fi adus odata cu dezintegrarea URSS si colapsul republicilor sovietice componente. Asta ar putea constitui o prima scuza, serioasa, din partea statelor baltice ce au semnat tratate cu vecinii de la vest. Astazi insa, e dificil de spus daca in acele capitale vantul bate inspre est sau inspre vest. Poate ca si acolo sunt vanturi si vanturi, dar rusii considera cu siguranta ca in zona Marii Baltice soarele se iveste intotdeauna dinspre rasarit. Si din mai multe puncte de vedere rusii au avut dreptate, intrucat gestul celor trei republici care parasind URSS au infiintat Comunitatea Statelor Independente - CSI, a captat in doar doua saptamani atentia celorlalte 11 foste republici sovietice socialiste ramase pe dinafara, care au aderat in mare viteza la noul conglomerat politico-militar.

URSS este moarta, traiasca CSI!
De asemenea, pofta rusilor de noi teritorii pare alimentata si de recentele miscari tacute din Crimeea dar mai ales de cele rasunatoare din Ucraina, pe de urma carora in mod evident nestingherita, Federatia Rusa cu CSI continand 10 din cele 15 republici sovietice socialiste, si-au extins influenta la Marea Neagra in modul cel mai clar. A fost atata tacere si inainte si dupa referendumul din Crimeea incat eu unul nu am mai fost sigur daca rusii si-au recuperat doar danele si adaposturile fostelor submarine nucleare sovietice, sau chiar si submersibilele ce controlau nu atat marea cat mai ales stramtoarea dintre Asia si Europa!

De la Moscova la Madrid
O alta idee ce sustine teza dorintei de extindere catre vest este aceea ca Rusia ar vrea din nou sa isi oficializeze limba de la Moscova pana la Madrid, fapt ce se presupune ca l-a ratat in 1945 ca urmare a debarcarii anglo-americane. Hmmm, desi nu se manifesta in mod insistent in lume, pe alocuri fiind pusa la obroc, cultura rusa este totusi suficient de cunoscuta ca sa nu fie nevoie sa taca muzele si sa vorbeasca armele pentru a se sublinia  acest lucru. De ce ar incerca cultura sa si-o adjudece pe cea occidentala si sa o puna la podea atata vreme cat aceasta nu are nicio restrictie de acces pe teritoriile de dincolo de Urali?

Cu pusca si cu sapa
Pe de alta parte, in contra ideii cu pricina vine realitatea conform careia orice demers militar in afara granitelor are loc ca sa il sustina pe cel menit sa exploateze resurse. Adica soldatul merge cu pusca in teritoriul ocupat pentru a-si apara conationalul ce scoate aur galben sau aur negru. Dar, puse in balanta, resursele ruse atarna de departe mai greu decat cele puse laolalta ale intregii Europe. Si-atunci? De ce-ar pleca rusii cu tancul inspre resursele altora, cand le au pe ale lor?
O alta realitate a zilelor noastre ce ar necesita conflicte armate este nu cea privind exploatarea de resurse, ci cea care asigura desfacerea de produse.

Opinii din amfiteatru
E nevoie de piete pentru ca, exploatandu-ti resursele, sa iti poti vinde produsele finite, spune orice manual dupa care invata viitorii economisti. Asadar, are Rusia resurse? Evident, ridica mana cineva din primul rand. Are mana de lucru? Cred ca da, zice un student din spate! Deci are produse finite? Cu siguranta, spun mai multi! Are si piete pentru export? Pfff! In Romania am vazut produse rusesti? Nu e nevoie de ele, zic mai multi deodata. Dar produse americane vedem? Nu, raspunde cineva de pe la mijlocul amfiteatrului! Dar suntem aliati cu americanii? Suntem aliati de nadejde, se raspunde in cor. Dar ce produse se vand pe piata romaneasca? Nemtesti si austriece, se striga! Bine, sunt de inteles, am fost sub cizma lor doua secole, intre 1718 si 1918 (noi, banatenii), e aproape normal ca au revenit! Frantuzesti? Nu prea, raspund cativa! Olandeze? Da-da-da, striga altii, ne dau lalele si vor sa ia portul Constanta in loc! Dar produse bulgare, ungare, cehe, slovace, polone, belgiene, engleze, italiene, spaniole etc etc? Nu.  Pai si-atunci? Americanii de ce nu exporta produse in Romania? Pai a cazut Tratatul de liber schimb. Cine l-a trantit? Nemtii cu austriecii! Aha, ca sa ne vanda noua prin lanturile lor de magazine de la masini la mancare si hartie igienica. Na bine, fie, treaca de la noi, ne lipsim de painea si laptele american, sunt bune si cele nemtesti.

Tratatul de liber schimb

Ca sa ne intoarcem: ar putea rusii sa porneasca un razboi cu occidentul ca sa castige o piata de desfacere? Pai care ar fi scopul unui razboi cu occidentul? Ca sa isi economiseasca propriile resurse, ca sa ii secatuiasca pe aliatii nostri din vest, ca sa se imbogateasca rusii si mai mult, se raspunde de-a valma din sala. Mda! Si admitand ca ii cucereste, nu le mai poate vinde gaz si petrol, nu-i asa? Ar trebui sa le dea pe degeaba! Nu e mai simplu sa ii puna pe nemti sa tranteasca tratatul de liber schimb si blocand importurile din America, sa le stimuleze pe cele din Rusia? Da, da, da, e o idee buna! Si-atunci americanii ce solutie au? Sa aduca in Europa marfa la negru, zice careva! Sa renunte la productie, mai zice altcineva, sa isi inchida fabricile de paine si de lapte! Buuun!

*****

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu