Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

marți, 17 ianuarie 2017

SRI fata in fata cu tradarea?



Saul Beloia
Scriam nu demult ca in pofida legislatiei americane, anumiti militari ucraineni au primit decoratii de peste ocean, ca semn de pretuire fata de atitudinea lor pro-occidentala avuta pe durata conflictelor de strada de la Kiev din iarna lui 2014. 
De fiecare data, sau ma rog, in anumite situatii, o medalie este insotita si de o bonificatie materiala care de cele mai multe ori are o componenta pecuniara. Sub acest aspect, pentru bugetul american nu a fost nicio problema sa isi fidelizeze un numar oarecare de generali si ofiteri superiori ucraineni, situatia militara explicita din strada cerand in mod vadit adeziune, sprijin si credinta.

Iata insa ca potrivit declaratiilor televizate ale lui Sebastian Ghita, SUA ar fi facut gesturi de oarecare similitudine si in Romania, adica si-ar fi fidelizat doi exponenti de varf ai sistemului de forta romanesc chemat sa identifice, sa documenteze si sa sesizeze DNA fapte si demnitari implicati in marea coruptie. Coruptie pregnant politica in cazul romanesc, acest domeniu fiind de altfel unicul canal prin care coruptia putea razbi cu succes, ca urmare a faptului ca politicienii par sa isi fi adjudecat in totalitate canalele de traficare a influentei si de incasare a spagii, in pofida micii functionarimi din teritoriu.

Ceva medalii au fost acordate si aici de catre diverse ambasade din vest, dar Sebi Ghita nu le da importanta, el vorbind despre cu totul altceva. Anume, Sebi Ghita declara ca sefa DNA si primul adjunct de la SRI ar fi ofiteri (activi, presupunem noi, ca doar nu o fi in rezerva sau in retragere!) ai unui serviciu secret aliat din strainatate.
E limpede ca afirmatia lui Ghita sugereaza auditoriului ca in cauza ar fi americanii de la CIA si cei de la Secret Service, care, ca orice serviciu de informatii ce se respecta, au antene la Bucuresti, adica sedii oficiale ocupate cu personal la vedere. Sau ma rog, doar partial la vedere, nu conteaza! Si asta inca de pe vremea presedintiei lui Ion Iliescu!

Nivelul redus insa de cunostinte in materia intelligence-ului lasa sa scape din vedere faptul ca Serviciul Secret american find omologul SPP-ului romanesc, indeplineste doar atributii de paza si gardare a demnitarilor americani si a sediilor. Asadar, ca si tinta a publicului, ramane doar CIA care ar putea fi suspectata ca ar plati solda celor doi demnitari romani. Sau – de-acuma, militari americani?

E clar pentru toata lumea ca spionajul american nu a venit la Bucuresti ca sa ii spioneze pe romani, toata lumea stiind ca dupa aderarea la NATO, romanii si-au pus de indata poalele in cap si nu au mai pastrat secrete fata de aliatul de peste Atlantic. Atunci pentru cine sa se fi instalat agentia pe malul Dambovitei?

Unii spun ca pentru a face protectia contrainformativa a ambasadei americane. Dar asta se facea dintotdeauna, de catre Secret Service, cum am mai spus.
Ca sa apere locatiile de la Mihail Kogalniceanu, Deveselu si Campia Turzii, zic altii. Hm, putin probabil, intrucat scutul contrainformativ al acelor unitati revine structurilor de contraspionaj militar romanesc, alaturi de structurile Agentiei Nationale de Informatii Geospatiale – NGA,  ale Agentiei de Informatii a Armatei si ale celei de Informatii, Supraveghere si Recunoastere a Fortelor Aeriene – ISR. Atunci?

Ca sa combata ofensiva informativa ruseasca dincoace de Prut, mai spun si altii, avand in vedere repetatele temeri exprimate mediatic, conform carora Vladimir Putin ar sti tot ce misca in Bucuresti! Posibil, dar totusi putin probabil, CIA fiind organ de spionaj, nu de contraspionaj.

Pai atunci, inseamna ca asa cum Romania este un avanpost militar american, ea este in mod obligatoriu si un avanpost informativ, o rampa de lansare a actiunilor de spionaj americane in adancimea dispozitivelor informative rusesti, de dincoace si de dincolo de Prut! Dar si bulgare! Si sarbesti! Si ungare! Hmmm, de ce nu si turce? Medii informative cam toate circumscrise spionajului rusesc, potrivit unor opinii mediatic lansate, care precizeaza ca ar exista o tot mai clara evidenta ca Romania a devenit o insula americana intr-o mare de tari filomoscovite.

In orele ce au urmat dezvaluirii lui Sebastian Ghita, cele cateva televiziuni de stiri din capitala au luat foc, redactorii si invitatii facand insa varza toate notiunile de drept pe care ar fi trebuit sa se intemeieze aprecierile, comentariile si interventiile din platou si de pe telefon.

Mai intai, nu a remarcat nimeni ca CIA are dreptul si obligatia, potrivit legii americane operante inclusiv in locatii situate pe teritoriul romanesc, sa recruteze straini, adica ne-posesori de pasaport american, pe care sa ii includa in categoria de informatori, agenti, colaboratori, adica surse de furnizare de informatii secrete. Pentru tara a carei cetatenie o poarta, aceia devin tradatori. Nimeni nu a facut remarca potrivit careia fiecare cetatean roman are obligatia sa ramana credincios tarii sale, iar cei ce au mai depus si un juramant, in calitate de demnitar civil sau de cadru militar, cu atat mai mult sunt obligati sa refuze oferte in sensul celor facute de servicii straine de informatii!

Pentru ca un roman sa devina ofiter al unui serviciu strain de informatii, american, in cazul de fata, el trebuie sa fie cetatean american, adica in prealabil sa fi depus juramantul de credinta fata de natiunea americana si sa fi primit un pasaport american, cu toate drepturile ce decurg de aici. In secunda doi, CIA nu il mai putea recruta pe acel roman in calitate de informator, agent, colaborator sau sursa de informatii, pentru ca agentia recruteaza doar non-americani.

Daca totusi Ghita stie ce spune si cei doi detin intr-adevar calitatea de ofiteri intr-o structura americana din sfera intelligence-ului, vine intrebarea care structura de intelligence ar fi putut totusi interveni ca lui Florian Coldea si Laurei Codruta Kovesi sa li se faciliteze obtinerea cetateniei americane, pentru ca mai apoi sa ii poata incadra in structurile sale ofiteresti? Intrebarea nu este usoara, avandu-se in vedere faptul ca peste ocean exista 16 institutii ce formeaza Comunitatea Americana de Informatii.

Fireste, Departamentul de Stat ar fi facut formalitatea de acordare a cetateniei, dupa ce un anume serviciu secret abilitat si-ar fi incheiat verificarile. Dar care serviciu?
CIA am demonstrat ca nu este implicata, cel putin nu sub acest aspect. Contactele ulterioare, denuntate de catre Ghita, derulate la vedere in sediile de protocol ale SRI de fata cu parlamentari, par sa apartina mai degraba domeniului oficial de cooperare inter-aliati, decat celui bazat pe activitati conspirate, asa cum ar necesita clasicele contacte de spionaj in vederea transmiterii de informatii si primirii de instructaje.

Atunci, sa fie la mijloc Biroul Federal de Informatii – FBI? Daca cei doi ar fi detinut cetatenia americana, FBI ar fi cel mai indrituit sa treaca la incadrarea lor in propria structura. Cu ce finalitate insa, caci pe cata vreme ei traiesc in Romania, pe cand FBI activeaza strict intre frontierele americane!? Agentia Nationala de Securitate - NSA? Departamentul National de Recunoastere – NRO? Agentia Nationala de Informatii Geospatiale – NGA? Cea de Informatii a Armatei? Cea de Informatii, Supraveghere si Recunoastere a Fortelor Aeriene – ISR?  Cea de Informatii a Fortelor Navale – ONI? Cea de Informatii a Corpului Puscasilor Marini - MCI? Departamnentul de Securitate Interna - DHS? Administratia Antidrog? Celelalte cinci structuri informative departamentale din domeniile finantelor, energiei, uscatului, coastelor, si infrastructurii continentale? Greu de spus!

Lucrasem cu informatii intreaga mea cariera si specificul mediului in care am dobandit specializare m-a obligat in permanenta sa iau in calcul, in fata fiecarei note informative obtinute de la membrii retelelor informative din legatura, varianta dezinformarii. Asta m-a condus invariabil la obligatia de a verifica prin alte surse continutul notei. 
Eu nu stiu daca Sebastian Ghita intoxica piata de intelligence, strecurand printre dezvaluiri ce privesc fapte reale si cateva ce sunt false, dar inteleg din capul locului ca personal nu am nicio posibilitate sa verific informatiile pe care ni le livreaza. Si nicio curiozitate, ca sa fiu si sincer si sarcastic!
(va urma)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu