Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

joi, 12 martie 2015

Lucrarea "Duplicitarii" - istorie a serviciilor de informatii si securitate din Romania populara/Romania Socialista


Opinie despre "Duplicitarii..."
S. Beloia

Domnul Cristian Troncota in lucrarea sa "Duplicitarii..." se pune in slujba adevarului si face foarte bine amintind faptul ca in Republica Populara Romana si mai apoi in Republica Socialista Romania - Departamentul Securitatii Statului nu a fost singura structura militara ce a operat cu informatii, asa cum in mod eronat s-a acreditat ideea, printr-o tacita si unanima trecere sub tacere a existentei structurii de spionaj a armatei.
De acum, aceia ce doresc sa afle adevarul in materie, o pot face parcurgand lucrarea in discutie.

Apreciindu-i favorabil atitudinea si mai ales sursele consultate, ma vad insa nevoit sa subliniez o mica eroare chiar pe coperta lucrarii sale.
Anume, ca regimul ce a fiintat pana in 1989 in RS Romania nu a intrunit elementele politice de "comunism", formula teoretica si faptica uzitata si aflata pe piata fiind aceea de "socialism".

In al doilea rand, ma intreb cu sinceritate daca domnul Troncota este convins ca serviciile de informatii si securitate de pana in 1989 chiar au apartinul regimului politic (comunist?) din cele doua republici succesive - populara si socialista? Adica regimului comunist, asa cum este scris pe coperta?

Ma intreb ca un ofiter care a lucrat timp de 4 ani in Departamentul Securitatii Statului, din 1985 pana in 1989 si care niciodata nu a avut impresia ca institutia ar fi apartinut regimului comunist, sau, ma rog, partidului comunist!
Imi intareste nedumerirea cu privire la titlul lucrarii faptul ca profilul de activitate pe care am lucrat cei patru ani la DSS si pentru care ma pregatisem - cu asiduitate - in alti trei ani anteriori, mi-au oferit front de lucru (chiar mai amplu!) si in noua structura infiintata dupa desfiintarea DSS. Urmand logica autorului lucrarii, trebuie sa inteleg faptul ca timp de 10-15 ani, noua structura informativa a apartinut si ea fostului regim din Romania? Sau cel putin profilul respectiv si-a pastrat apartenenta la regimul anterior?
Cu siguranta d-l Cristian Troncota nu cunoaste si nici nu il intereseaza pe ce linie a lucrat subsemnatul si inainte si dupa 1989!
CNSAS a facut public acest lucru fara nicio reticenta cand m-a trimis in judecata pentru a se constata de catre Curtea de Apel Bucuresti faptul ca am aparat unitatea teritoriala a statului roman.
Nu pe cea a regimului comunist, asa cum se pretinde pe coperta in discutie si poate si in continutul lucrarii!

De aceea zic, fiind la a doua editie, revazuta si adaugita, este pacat ca lucrarea a ratat sansa de a spune adevarul in integime! Cel putin pe coperta 1!
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu