Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

joi, 19 martie 2015

SRI - file de poveste. SRI Timis isi recladeste relatia cu propriii rezervisti






de Saul Beloia

Dupa aproape doua decenii, Directia Judeteana de Informatii Timis – DJI TM - permite din nou rezervistilor sai sa intre in corpore pe poarta unitatii! Noul sef al directiei locale de intelligence a decis sa gazduiasca in incinta unitatii sale sedinta de alegere a conducerii filialei judetene a Asociatiei Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere (ACMRR) din SRI.

Evenimentul, incarcat de indiscutabile semnificatii, se produce la scurt timp dupa numirea noului Director SRI - Eduard Hellvig, si cu siguranta este rodul atitudinii consecvente a actualului comandant, resimtita dupa momentul numirii sale la Timisoara, fata de categoria intelligence-ului de rezerva. Producandu-se intr-un moment aniversar, cand Serviciul Roman de Informatii aniverseaza 25 de ani de activitate, intamplarea pare sa dea tonul unui proces mai amplu de readucere in proximitatea institutiei a corpului fostilor ofiteri de informatii din Banat, in mare parte indepartat, marginalizat, exclus si nemeritat lustrat dupa iesirea din structurile operative ale serviciului.

Fara a mai vorbi de faptul ca actul se petrece sub astrii favorabili ai echinoctiului de primavara si se bucura in deschidere de eclipsa partiala a astrului zilei, se poate spune ca asistam la un gest de adanc simbolism.

Dincolo de toate semnificatiile sale, ajustarea atitudinii SRI Timis fata de corpul sau de rezerva se produce intr-un moment in care membrii filialei judetene din Timisoara a ACMRR intentioneaza sa ii realeaga pe cei doi - trei pensionari ce i-au condus destinele si pe durata ultimelor legislaturi. Nu are importanta ca zarurile sunt aruncate inca dinaintea votului, prin intrarea in block-start-uri a unei singure echipe, care dorind sa conduca si pe mai departe, cere din nou voturi, iar membrii filialei par doritori sa le dea votul din nou, ceea ce nu contravine statutului organizatiei.

Daca si-a atins obiectivele din statut si din proiectul de management asumat la alegerile trecute, daca a facut sau nu ceva pentru membrii sai, daca s-a luptat in vreun fel sa le apere drepturile, sa le solutioneze problemele, asta nu mai conteaza. Masa festiva de dupa alegeri, bucuria revederii dintre fostii colegi, maruntele intamplari povestite simultan de toata lumea vor estompa obiectivele si scopul principal al intalnirii si la final toata lumea va pleca acasa multumita.


Ziua portilor deschise in fata armatei de rezerva aduce cu siguranta un punctaj bun la proxima notare de serviciu a comandantului, care pare sa isi fi convins superiorii ca vechea atitudine fata de rezervistii timisoreni a fost falimentara, ea trebuie depasita si ca aceasta categorie sociala necesita o alta abordare.

Prin ricoseu insa, evenimentul de la DJI Timis va aduce anumite prejudicii de imagine acelora care pana nu demult au pus si au tinut la obroc intreaga rezerva de intelligence din Timisoara. Atitudinea lor are stranii asemanari cu actul samavolnic prin care in decembrie 1989, unitatea de securitate din Timisoara a fost desfiintata odata cu cele din Cluj, Sibiu, Brasov si Bucuresti, personalul militar pe nedrept pus la zid, judecat sumar si cu suficient subiectivism in piata publica si in mod nemeritat supus oprobiului public al strazii inundate de manipularea prin Radio-Tv, incarcerat, umilit amenintat cu moartea prin impuscare si santajat. S-ar mai gandi cineva la reparatii fata de cei cateva sute de oameni, chiar dupa un sfert de secol? Probabil ca nu!

Nu mi-am propus sa detaliez, dar, pasager prin multe si nedrepte lustratii deopotriva in perioada activitatii si in cea a rezervei, imi iau dreptul la confesiune, cu speranta ca nu va mai incerca si altcineva sa mi-l ia.
Nici nu mai conteaza acum daca filiala din Timisoara este sau nu unita. Nici daca o parte a membrilor e multumita ca li s-a majorat pensia in perioada de criza, ori ca alta parte e nemultumita ca sub pretextul crizei economice, aceasta le-a fost diminuata. Ori daca asociatia a stat de vorba si cu unii si cu altii, sau doar cu unii. Nu mai are importanta dialogul in care juniorii rezervisti clameaza „Noi am dus tara in NATO, noi am fost trecuti in rezerva si tot noua ne-a fost diminuata pensia”!, iar rezervistii seniori le dau replica spunand ca „Pentru ca ati bagat tara in NATO, de-aia se taie din pensia voastra si se adauga la a noastra!”.

Cu o saptamana inainte ca SRI sa aniverseze un sfert de secol de activitate in slujba natiunii, ACMRR Timis isi va alege conducerea pe care o merita. In urmatorii doi ani dupa eveniment nu se va putea spune ca filiala nu isi va merita conducerea aleasa.



Eu ma voi abtine din nou de la vot, intrucat unanimitatea nu da bine imaginii asociatiei, acum la un sfert de secol dupa alte alegeri, in cadrul carora unanimitatea juca un important rol in cadrul democratiei acelor vremuri.
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu