Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

luni, 20 februarie 2012

DICTIONAR EXPLICATIV SPECIFIC SERVICIILOR DE INFORMAŢII ŞI DE SECURITATE


.

A TRIMITE ÎN VACANŢĂ → a răni un adversar.

ACADEMIA → şcoala de cadre a MOSSAD-ului, în limba ivrit - MIDRASHA.

ACOPERIRE → (1) măsură sau un ansamblu de măsuri speciale de protecţie iniţiate pentru întreprinderea unor acţiuni, fapte sau operaţiuni informativ-operative ori tehnico-operative.

(2) Deghizare organizaţională sau de altă natură sub care un agent îşi camuflează legătura cu o agenţie de informaţii.

Esenţa acestora constă în desfăşurarea respectivelor activităţi fără a trezi suspiciuni de apartenenţă sau dependenţă faţă de un serviciu de informaţii, înscriindu-le pe direcţia preocupărilor unor alte organe, instituţii etc., ori în cadrul unor manifestări normale, fireşti, determinate de legenda (motivaţia) folosită în astfel de situaţii.

Forma de acoperire se practică în cazul derulării unor acţiuni speciale, în situaţia agenţilor ilegali (cărora li se dă şi o altă identitate) a agenţilor legali (cărora li se conferă un alt statut profesional), cadrelor deplin acoperite (ce acţionează conform statutului lor socio-profesional), precum şi pentru conspirarea unor sedii, birouri ori case de lucru folosite de un anumit organ de informaţii.

ACOPERIRE JURNALISTICĂ → activitatea oficială a unui ofiţer de informaţii care pozează în jurnalist pentru a-şi ascunde apartenenţa la un serviciu de informaţii şi pentru a-şi camufla munca operativă.

ACOUSTINT → termenul care desemnează procesul de culegere a informaţiilor din mediul subacvatic prin metode sonice. O parte din activitatea informativă din categoria ACOUSTINT se desfăşoară şi deasupra apei, având în vedere descoperirea de la distanţă a forţelor militare prin folosirea unor dispozitive capabile să detecteze sunetul, vibraţiile şi prezenţa substanţelor cu proprietăţi odorizante.

Serviciile specializate dispun de cataloage sonore care permit nu numai depistarea tipului de navă, ci şi identificarea ei cu destul de mare precizie. Din acest motiv, forma şi procedeele de fabricaţie a elicelor sunt secrete bine păzite.

Viteza sunetului în apă variază în funcţie de combinaţia multor parametri (salinitate, temperatură, claritate, adâncime, relief submarin, etc.), fapt pentru care analiza sunetelor în apă este un proces deosebit de complex.

Procedeul de interceptare şi analiză a informaţiilor provenite din undele acustice produse în mod voluntar ori involuntar se realizează prin:

- posturi de ascultare, cu ajutorul urechii umane sau alte instalaţii ajutătoare;

- reţele de microfoane sau geofoane legate prin fir sau prin radio la o centrală de exploatare sau la un sistem de alarmare.

Analiza spectrului sonor cu ajutorul calculatorului permite exploatarea reţelelor de microfoane pe spaţii foarte diferite ca natură (vehicule, elicoptere, infanterie, etc.).


.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu