Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 25 februarie 2012

AUSTRALIA. SERVICII DE INFORMAŢII ŞI DE SECURITATE. EVOLUŢIE, ORGANIZARE ŞI RESPONSABILITĂŢI



.


AUSTRALIA

Serviciile de informaţii australiene au o istorie strâns legată de serviciile britanice.

Până la cel de-al doilea război mondial, ele erau integrate în reţelele britanice. Ca urmare, structurile australiene s-au inspirat, pe scară largă, din modelul britanic, cu scopul de a favoriza o mai bună coordonare între cele două ţări.

În timpul celui de-al doilea război mondial serviciile australiene s-au apropiat de seviciile americane din cauza operaţiunilor de pe teatrul Oceanului Pacific.

Comunitatea de informaţii australiană se compune din:

·Office of National Assesments (ONA) subordonat primului ministru şi responsabilului informării strategice, economice şi politice.

·Australian Security Intelligence Organizations (ASIO) – Organizaţia de Informaţii de Securitate Australiană – responsabilă cu contraspionajul, lupta contra sabotajului, subversiunii şi a luptei împotriva terorismului. ASIO întreţine aproximativ 50 de agenţi în ambasadele sale din străinătate, pentru a asigura legătura cu serviciile americane, britanice, canadiene şi neo-zeelandeze.

·Australian Secret Intelligence Service (ASIS) – responsabilul australian al informaţiilor externe. Cunoscut sub denumirea de MO9. A fost creat formal, în 1952, cu sprijinul Marii Britanii, având ca obiectiv nu numai strângerea şi exploatarea de informaţii din străinătate, dar şi conducerea acţiunilor clandestine în zona Pacificului. Întreţine contacte strânse cu MI6, unde personalul său este autorizat să urmeze stagii de pregătire. Oficial din 1976, ASIS întreţine contacte cu serviciul de informaţii japonez.

·Defence Intelligence Organization (JIO) – Organizaţia de Informaţii de Apărare – responsabilă de coordonarea informaţiilor militare strategice.

·Defence Signals Directorate (DSD) responsabil de securitatea electronică şi de informarea electronică.

·Defence Security Branch (DSB) responsabilă de securitatea şi de măsurile de protecţie a secretelor;

Serviciile de informaţii ale armatei (terestre, a aerului, a marinei) (Services Intelligence).

Serviciile australiene au completat şi completează în continuare – de o manieră impresionantă – informaţiile britanice şi americane din zona Pacificului.


.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu