Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

luni, 27 februarie 2012

DICTIONAR EXPLICATIV SPECIFIC SERVICIILOR DE INFORMAŢII ŞI DE SECURITATE



.


· Agent negru – ne găsim în prezenţa unui agent clandestin a cărei apartenenţă la serviciu trebuie să rămână necunoscută oricărei persoane care nu e abilitată să ştie acest lucru. Dacă e descoperit, va fi sancţionat cu ani lungi de închisoare, detenţie care va avea puţine şanse să fie scurtată printr-un schimb. mai puţin în cazul în care circumstanţele capturării sale şi întrebările care îi vor fi puse în timpul interogatoriilor sunt susceptibile de a aduce informaţii foarte preţioase. Astfel, un pilot american doborât pe teritoriul sovietic a făcut obiectul unui schimb pentru că putea încă să livreze informaţii din domeniul apărării aeriene a ţării sale...

Acum câţiva ani, această practică a schimbului era încă viabilă după tratative secrete, dar s-a ajuns repede la abuzuri. Astfel, Gerald Brooke, asistent universitar care se afla în posesia unor broşuri antisovietice tipărite de cei din exil, a fost închis ca spion de către sovietici. În 1969 a fost schimbat contra soţilor Kroger, care erau realmente spioni sovietici. Atunci a început o nouă eră şi s-a trecut la capturarea a nu importă cărui cetăţean străin pentru a servi drept monedă de schimb!

· Agent sacrificat (aruncat) – (1) dacă agentul descoperit şi capturat a reuşit să-şi păstreze apartenenţa sa secretă sau dacă nu reprezintă decât un interes minor pentru patronii săi, el va fi “sacrificat”. Interesul de stat şi bunele relaţii diplomatice trec înaintea modestei sale persoane.

(2) Agent sacrificat deliberat pentru a distrage atenţia de la alţi agenţi, mai importanţi.

Jonathan Pollard, funcţionar la Centrul de alertă anti-tero al Serviciului de Investigaţii Naval (SIN) din Maryland, a trăit experienţa pe propria piele. De confesiune israelită, s-a simţit “hărţuit” între un dublu jurământ, faţă de SUA şi faţă de Israel. A sfârşit prin a-şi înfrânge orice rezistenţă livrând israeliţilor informaţii care le-au permis acestora, în 1985, să întreprindă două raiduri împotriva cartierului general al lui Yasser Arafat la Tunis. Descoperit întâmplător, s-a refugiat la 21 noiembrie 1985 la ambasada Israelului la Washington pentru a cere azil politic. Douăzeci de minute mai târziu, a fost expulzat din local şi aruncat “în stradă”, unde îl aşteptau agenţii FBI. Grija de a păstra bunele relaţii diplomatice între cele două ţări l-a condamnat...

· Agent returnat – e vorba despre un agent descoperit de către contraspionajul advers, care se vede „obligat” să-l transforme pe noul său patron. El poate reprezenta rotiţa esenţială dintr-un plan de intoxicare, destinat să păcălească serviciul de bază. Livrând informaţii trunchiate sau falsificate, amestecate cu informaţii adevărate într-un melanj abil, ajunge să blocheze munca analiştilor.

Nu există joc fără riscuri. Nicholas Shadrin era un tânăr ofiţer sovietic care comanda un distrugător. După o vizită în SUA împreună cu logodnica sa, el a fost racolat şi a acceptat să lucreze pentru Defence Intelligence Agency. Câţiva ani mai târziu, FBI a început să-l bănuiască a fi agent dublu şi, de atunci, americanii nu i-au mai oferit decât informaţii false, pentru intoxicarea serviciilor sovietice. Escrocheria a fost descoperită de către ruşi, care i-au dat întâlnire în Austria. Deşi americanii i-au promis protecţie, aceasta a fost ineficace şi Shadrin n-a mai reapărut de atunci... Mai târziu, nişte informatori au confirmat moartea sa “accidentală” în RDG.

Adesea sau, în orice caz, când lucrul este posibil, serviciile de informaţii încearcă să ascundă agentului rolul pe care acesta va urma să-l joace. Iată de ce, după fiecare misiune sau călătorie în străinătate orice agent e verificat: pe cine a întâlnit? unde a fost? în ce împrejurări? etc.


.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu