Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 26 februarie 2012

DICTIONAR EXPLICATIV SPECIFIC SERVICIILOR DE INFORMAŢII ŞI DE SECURITATE



.

AGENT → (1) persoana care acţionează în mod secret, organizat şi permanent, sub îndrumarea unui serviciu de informaţii, în scopul obţinerii sau ajutării să se obţină informaţiile solicitate de respectivul organ informativ sau contrainformativ.

(2) Un spion plătit în mod regulat, salariat al serviciului de informaţii al unei naţiuni, cu statut de funcţionar guvernamental.

Acesta presupune o activitate de instruire, pregătire şi chiar o autorizare instituţională pentru obţinerea datelor, informaţiilor şi materialelor solicitate de respectivul serviciu de informaţii.

AGENTURĂ → desemnează sursele umane aflate la un moment dat la dispoziţia unui cadru de informaţii, al unei unităţi, diviziuni sau serviciu de informaţii şi contrainformaţii, plasate în diverse locuri, medii sau obiective ţintă.

AGENT DE INFORMAŢII → persoana recrutată pentru a culege şi furniza conştient informaţii, într-un sistem de lucru organizat şi secret, în baza unei pregătiri contrainformative adecvate şi a unui instructaj specific.

Ca orice profesiune, spionajul are termeni specifici, iar fiecare tip de agent are o denumire particulară. Fără a urmări să facem o anume clasificare, e important pentru o mai bună înţelegere să distingem diferitele categorii de agenţi şi să definim pe scurt rolul fiecăruia în parte.

· Agent alb informaţia (privată sau de stat) denumeşte un domeniu în care absolutul nu există. Nimic nu e numai alb sau numai negru... dar anumiţi agenţi sunt numiţi albi! Sunt cei care lucrează sub acoperire în domeniul informaţiei, cei a căror apartenenţă la un serviciu e aşa-zis oficială; e cazul funcţionarilor care acţionează sub acoperire diplomatică (deci “spionaţi” şi supravegheaţi) sau care intră zilnic într-o clădire oficială. (va urma).


.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu