Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 19 februarie 2012

Mama vitrega a detectivilor din Romania


.

de Saul Beloia

.

Sefu-i sef si-n santuri, traaaaaiti!

Recent, comentam pe marginea discursului doamnei Maria Bumbaru in vremea cand aparea la Tv sau lua cuvantul la sedintele cu detectivii. Ca sa inchei subiectul, imi amintesc ca vorbea cu placere evidenta si cu mare usurinta, avea dictie clara si proprietatea integrala a termenilor, aducea limbajul trupului in sprijinul celor spuse, cateva notiuni de retorica intregeau mesajul transmis spre auditoriu si uite-asa devenea de-a dreptul convingatoare. Mai mult, cu un zambet, cu o privire ori cu o simpla inflexiune a vocii, stia sa taie cheful vreunui interlocutor sa angajeze o disputa sau sa emita vreo opinie contrara. Uneori incerca si chiar reusea cate o persuadare a audientei. Chestiuni ce tin de oratorie si chiar de indemanare si pricepere, la urma urmei!

Cu atat mai mult se punea dumneaei in valoare cu cat cuvanta frecvent in fata unor detectivi ce provenind din mediul militar, aveau obisnuinta lipsei de contrazicere, caci se stia, mai ales in armata seful are dreptate, iar cand nu are, se aplica numarul 1!

Probabil ca acesta a fost motivul pentru care cei trei reprezentanti regionali desemnati sa o sprijine in provincie au fost cu totii politisti, buni comandanti la vremea lor, dar fara indoiala si buni executanti, care nu misca in front nici acum!

Promotor sau ce?

Si asa, incet-incet, alimentata de diverse situatii si contexte, dar fara indoiala sustinuta si de o buna strategie bazata pe tactici executate pas cu pas cu o rigoare aproape militara, s-a acreditat ideea ca doamna Maria Bumbaru ar fi singura cunoscatoare intr-ale detectivismului, o personalitate capabila, unica ce ar fi putut sa emita, prin postura afisata si asumata, judecati de valoare dar in acelasi timp sa promoveze detectivismul romanesc si sa il faca remarcabil, acum la cativa ani de la aparitie.

Adica singura capabila sa creeze si sa fixeze o imagine cat se poate de favorabila deopotriva in tara si peste hotare, cu atat mai mult cu cat referirile la reprezentativitatea domniei sale in exterior au fost omniprezente in luarile sale de cuvant din tara. Asadar singura abilitata sa devina un promotor de prim rang al imaginii si la urma urmei a intereselor tuturor detectivilor romani.

Idee plina de generozitate, fireste, daca nu ar fi fost de la bun inceput o eroare de mari proportii!

Om de afaceri sau ce?

Cu siguranta doamna Maria Bumbaru are merite, resorturi si capabilitati care in materia afacerilor sale ii aduce clientela straina si autohtona, de prima sau de ultima mana – asta nu conteaza, clientul e client si-atat, nu te uiti decat la portofelul sau, nu? De buna seama ca primul sau deziderat este satisfacerea obiectivelor subordonate realizarii de profit pe piata de detectivism, ceea ce e legitim si corect, insa doar pana la folosirea calitatii –false - de reprezentant al tuturor detectivilor.

Caci, in urmarirea profitului cu orice, dar absolut cu orice pret, a fost sacrificat dreptul la o imagine curata al detectivilor din Romania.

Dar, pentru ca survine si acest “dar”, detectivismului romanesc si detectivilor ce au intrat in profesie cu ganduri curate, doamna Maria Bumbaru le-a plasat dintr-o singura miscare tuturor, intr-un loc tare dureros, o lovitura absolut nemeritata si lipsita de orice sportivitate. Lovitura pentru care, pastrand tacerea, nu isi asuma nicio responsabilitate.

Tuturor detectivilor care avand dreptul sa lucreze intr-un mediu curat si neviciat de otrava afaceristilor verosi si delapidatorilor, de suspiciunile furtisagurilor din caravanele cu fonduri europene, doamna Maria Bumbaru le-a aratat dintr-o singura miscare si intr-o singura clipita tot ceea ce poate caracteriza cariera profesionala pe care vor trebui sa o inceapa si sa o duca in detectivism – plina de compromisuri, de traficuri de putere si de influenta, de coruptie, amenintare si santaj, dar mai ales - plina de minciuna!

Detectivi de practici neortodoxe?

Pentru ca, acceptand tacit apelativele facute de jurnalistii de tejghea (mama a detectivilor) si-a insusit o calitate ce a fost atacata cu duritate cand persoana sa a fost tinta unui atac fara precedent in mediul virtual. Ceea ce facem noi aici este doar sa analizam acel atac la adresa celei ce se autointituleaza reprezentanta detectivilor din Romania. Uitand sa precizeze ca de fapt ii reprezinta doar pe cei cativa zeci de detectivi inscrisi in asociatia sa.

Prin implicarea sa in descalcirea sau incalcirea itelor Aton, mediul virtual a apreciat-o pe doamna Maria Bumbaru drept “mama detectivilor de practici neortodoxe” si o numeste in mod explicit drept co-faptasa la o actiune de santajare a unui magistrat din Timisoara.

Implicata in santajarea judecatorului sindic?

Reluam fragmentul respectiv, desprins dintr-un material mai amplu, anterior postat integral, a carui sursa a fost precizata.

“… Disperati ca rahatul iese la suprafata, pe langa delapidarea a peste 50 de milioane de euro din fonduri europene SAPARD (caz musamalizat chiar la OLAF la Bruxelles), baietii de la Aton Transilvania si Aton GmbH au tras ei niste sfori locale la Timisoara. Incercand sa arunce pisica moarta in ograda afaceristului Nikolaus Mann si a catorva politicieni locali, acestia au urmat niste pasi smecheri, dar previzibili.

Intai au santajat judecatorul sindic din procesul dintre firma lui Mann si Aton: cu ajutorul mamei detectivilor de practici neortodoxe Mariea Bumbaru, au facut un film in care judecatoarea ii dadea un pusi scurt pe obraz admnistratorului judiciar Alic, care se ocupa de firma lui Mann. Santajul s-a facut pe fata, postand filmuletul neexplicit pe blogul de santaj si spaga pressalert.ro, un fel de blog de spalat cadavrele infractorilor financiari bine organizati si de santajare a politicienilor, indiferent de culoarea politica”.

Taceri intelepte? Taceri vinovate?

Se poate spune ca tacerea este inteleapta? Se poate! Dar se poate spune ca tacerea este vinovata? Se poate si asta!

De ce a tacut doamna Maria Bumbaru in fata acuzei de implicare in santajul la adresa unui magistrat, formulate de un jurnalist timisorean pe blogul sau, nu mai prezinta acum niciun interes. Faptul este fapt si fiecare il interpreteaza cum vrea!

Dincolo de toate acestea, fie ca a fost inteleapta, fie ca a fost vinovata, doamna Maria Bumbaru a adus din nou un mare prejudiciu detectivismului romanesc. Un al doilea mare prejudiciu, pentru ca pe primul, la fel de mare, l-a adus acceptand si chiar stimuland pupaturile fatucilor din presa, care au numit-o “sefa” si “mama” a tuturor detectivilor din Romania.

Nefiind nimic ireparabil, asteptam ca doamna Maria Bumbaru sa se delimiteze public de calitatea de reprezentanta a tuturor detectivilor din Romania si sa isi asume explicit aceasta calitate strict fata de membrii asociatiei sale. Sa explice ca nu este cazul sa mai fie apreciata asa cum in mod gresit a fost apreciata pana acum.

Si sa spere, daca crede in viitorul detectivului particular, ca va fi uitata asocierea acestuia cu practicile “neortodoxe” ale furtisagurilor din fondurile europene. Ca nici intelepciunea si nici vinovatia sa nu trebuie pe viitor sa fie probate prin taceri, chiar daca se vorbeste despre delapidatori si hotii de zeci de milioane de euro din fonduri europene, depre fapte de dare de mita, trafic de influenta sau santaj.

Detectivi ortodocsi si detectivi ne-ortodocsi

Daca tinta acelui atac fi fost doar doamna Maria Bumbaru, asociat unic al unei agentii de detectivi particulari si presedinte al unui ONG cu profil detectivistic, impactul dezvaluirilor in mediul virtual nu ar fi reverberat asupra intregii clase de detectivi romani. Scandalul s-ar fi produs doar acolo, intr-o agentie oarecare si ar fi fost o problema de bucatarie interna modul in care s-ar fi reglat in cele din urma un conflict economic inceput la Berlin, continuat la Biroul European de Lupta Antifrauda si ajuns spre rezolvare in justitia din Timisoara. Daca asa ar fi stat lucrurile, imaginea detectivilor romani nu ar fi avut de suferit.

Fiind insa implicata si persoana acreditata ca fiind sefa tuturor detectivilor, “mama” a acestora, fondatoare a profesiei si lidera indiscutabila, efectul detonarii internaute a fost de cu totul alte proportii, cel putin pentru detectivii de onoare, pentru cei ce se simt detectivi de practica ortodocsa. Caci asa sunt numiti detectivii romani pe situl incriminator - “detectivi de practici neortodoxe”.

Intre Internationale Kommission der Detektiv-Verbände si Magyar Detektiv Szovetseg

Care ar fi putut sa fie insa efectul in strainatate? In interiorul organizatiilor de detectivi la care doamna Maria Bumbaru si-a asociat ONG-ul si agentia? In cele carora le-a devenit partener de incredere? Sa existe acolo antidoturi contra unor asemenea cutremure si sa nu se fi intamplat nimic? Sa fie acolo un lucru obisnuit ca la adresa membrilor afiliati din strainatate sa fie proferate acuze de natura celor a caror tinta a fost in Romania doamna Maria Bumbaru? Asemenea atacuri sa fie un criteriu de acceptare in acele asociatii?


.

2 comentarii:

  1. Domnul Saul Beloia are dreptate,aceasta femeie este o sarlatana si o escroca ordinara.Cred ca domnul Negru Neculai din Bacau va poate spune mai multe despre escrocheriile acestei autointitulate presedinte a detectivilor particulari din Romania.
    Maria Bumbaru are si o complice,vesnica domnisoara Claudia Wotsch,cea care i-a facilitata din punct de vedre contabil,toate escrocheriile.
    Aceleasi escrocherii le desfasoara prin intermediul unei fundatii,fundatia ACUM(fundatia pentru o comunitate unita si moderna),o alta escrocherie si spalare de bani,marca Maria Bumbaru.Cei care nu cred,sa urmareasca site-ul Just.ro cu toate datele despre Maria Bumbaru(partaj,in timp ce ea este casatorita in Germania,pretentii din partea clientilor si executari silite pentru neplata intretinerii)
    Aviz autoritatilor statului pentru autosesizare,nu cele pe care le "manjeste" Maria Bumbaru.

    RăspundețiȘtergere
  2. Numarul certificatului de revolutionar apartinand Mariei Bumbaru 2920,emis de L.N.L.V.R.D.89 C.E.M., BUZAU.
    Va vine sa credeti ca o asemenea persoana detine un certificat de revolutionar?
    Cu acest certificat il farmeca pe Ion Iliescu?

    RăspundețiȘtergere