Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 19 februarie 2012

Provocarea


.


de Saul Beloia

.

Atentia acordata in ultima vreme detectivismului a fost fara indoiala observata si comentata in fel si chip de apropiati ai domeniului, cea mai mare parte facand afirmatii serioase si la obiect – e drept, de pe margine, in chip de spectatori, fiecare avand libertatea de a alege modalitatea de implicare.

Cred ca au dreptate cei ce au apreciat in context ca detectivismul se invecineaza aproape limitrof cu securitatea, caci ceea ce pare sa aiba in comun cele doua domenii, in afara de putinatatea informatiilor existente in constiinta publica, este cu siguranta intinderea nemasurata a posibilitatilor de studiu si dezvoltare conceptuala.

Caci, daca despre detectivism se crede in general ca a aparut pentru a se putea urmari sotii adulterini, despre securitate se stie ceva mai mult – anume ca a fost un ceva ce urmarea pe cei 23 de milioane de romani pe vremea lui Ceausescu.

Dincolo de aceste glume, cele doua concepte reprezinta totusi doua mari pete albe pe o harta a cotidianului contemporan.

Din acest motiv, o aducere mai in fata a unor pachete de concepte tematice, catusi de putin de dragul exercitiului ci doar pentru a determina eforturi si placeri de parcurgere si insusire a notiunilor, poate fi o buna compensatie pentru aceia care se simteau pregatiti sa intre in focul luptei de pe marginea fenomenului detectivistic din Romania.

Pornim aceasta intreprindere cu sprijinul a doi atenti observatori si analisti ai celor doua domenii, implicati efectiv si afectiv deopotriva si purcedem, in vremea ce sta sa vina, la o largire a plajei de abordari in materia conceptelor, limbajelor si terminologiilor specifice detectivismului si ale securitatii, sociale la urma urmei, dar intreprinsa cu mijloace private.

Mizam pe o buna primire a initiativei noastre in mediile informate. Cunoscand marele interes cu care renumiti detectivi si-au centrat discursurile pe teme din sfera culturii de securitate, a conceptelor de securitate cu mijloace private si nu in ultima instanta a necesitatii upgradarii terminologiei si diseminarii acesteia cel putin in mediile ce opereaza pe taramul in discutie, estimam chiar ca vom beneficia de aportul domniilor lor, critic sau de fireasca sustinere.

Caci, se stie, o idee nu progreseaza decat daca este dezbatuta contradictoriu, pe cate vreme opinia unamima o condamna la inchistare si pietrificare.

.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu