Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

joi, 23 februarie 2012

DICTIONAR EXPLICATIV SPECIFIC SERVICIILOR DE INFORMAŢII ŞI DE SECURITATE


.


ACŢIUNI OSTILE CONTRA STATULUI ROMÂN - Art. 274. C.p. → faptele prevăzute în art. 271 şi art. 273 săvârşite de un cetăţean străin sau de o persoană fără cetăţenie care nu are domiciliul în România sau de un străin care nu se află în serviciul statului român se pedepsesc cu detenţiunea pe viaţă sau cu detenţiunea severă de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi.

PROPAGANDĂ NAŢIONALIST – ŞOVINĂ -Art. 363 C.p. →este definită ca fiind acţiunea organizată de răspândire în mase a unor idei care prezintă şi susţin o teorie, o concepţie, un partid politic, etc., cu scopul de a convinge şi a câştiga adepţi.

Propagandistul - persoana care propagă. Propagarea - acţiunea de a propaga şi rezultatul acesteia.

Propagatorul - persoana care propagă idei, doctrine etc., care face propagandă, propagandist.

ACTE DE TERORISM - Art. 295 C.p. → (1) constituie acte de terorism următoarele infracţiuni atunci când sunt săvârşite în scopul tulburării grave a ordinii publice, prin intimidare, prin teroare sau prin crearea unei stări de panică:

a) infracţiunile de omor şi omor calificat prevăzute în art. 178 şi art. 179, vătămarea corporală şi vătămarea corporală gravă prevăzute în art. 186 şi art. 187, precum şi lipsirea de libertate în mod ilegal prevăzută în art. 201;

b) infracţiunile prevăzute în art. 105-108 din Codul aerian;

c) infracţiunile de distrugere prevăzute în art. 263 şi art. 264;

d) infracţiunile de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, nerespectarea regimului materialelor nucleare şi a altor materii radioactive, precum şi nerespectarea regimului materiilor explozive, prevăzute în art. 406-408;

e) introducerea sau răspândirea în atmosferă, pe sol, în subsol sau în apă de produse, substanţe, materiale, microorganisme sau toxine de natură să pună în pericol sănătatea oamenilor sau animalelor ori mediul înconjurător;

f) ameninţarea cu bombe sau cu alte materii explozive.

(2) În cazul infracţiunilor prevăzute în alin. (1) lit. a)-d) se aplică maximul special al pedepsei prevăzute de lege, care poate fi sporit până la maximul ei general, iar dacă maximul general este neîndestulător, pedeapsa poate fi sporită până la maximul general al pedepsei imediat superioare.

(3) În cazul infracţiunii prevăzute în alin. (1) lit. e), pedeapsa este detenţiunea severă de la 15 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi, iar în cazul infracţiunii prevăzute în alin. (1) lit. f), pedeapsa este închisoarea strictă de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.

(4) Tentativa se sancţionează cu pedeapsa prevăzută pentru infracţiunea consumată sau cu o pedeapsă în cadrul limitelor imediat inferioare pedepsei prevăzute de lege pentru infracţiunea consumată.

(5) Se consideră tentativă şi producerea sau procurarea mijloacelor ori instrumentelor, precum şi luarea de măsuri în vederea comiterii infracţiunilor prevăzute la alin. (1).

(6) Înţelegerea în vederea săvârşirii de acte de terorism se pedepseşte cu închisoare strictă de la 3 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.


.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu