Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

marți, 20 octombrie 2015

Declaratie de presa – criza refugiatilor



Maria Grapini, co-presedintele Partidului Puterii Umaniste 


Europa trece printr-o perioada grea si la fel si institutia numarul 1 legiuitoare in comunitatea europeana, Parlamentul European, trece de asemenea print-o perioada grea. Grupurile parlamentare incearca sa gaseasca solutii si sa propuna solutii Comisiei Europene, acum la intersectarea mai multor crize.

Criza politica, pe care eu personal am criticat-o din pozitia de europarlamentar, pentru ca eu chiar am crezut si cred ca UE ar fi trebuit sa lucreze mai mult la criza refugiatilor, stind ca aceste conflicte – vorbim de cel din Siria care dateaza de patru ani, dar si despre cele din alte locuri din lume, care existau si care necesitau un program gandit din timp. 
O astfel de abordare preventiva nu ne-ar fi lasat fara solutii in fata valurilor de refugiati ca caror problema nu suntem pregatiti sa o rezolvam.


Sigur, politic vorbind, UE mai avea obligatia sa negocieze, sa discute cu institutiile internationale pentru rezolvarea cauzelor exodului de populatii inspre Europa. Este simplu sa asiguri ajutor temporar pentru un om ce are o problema de sanatate, de a trai in mijlocul unui conflict, de a se muta de acolo, dar nu se pot lasa deschise permanent aceste canale prin care se depopuleaza state intregi, ale caror populatii se delocalizeaza si iau calea migratiei. 
Sunt populatii cu culturi diferite, cu traditii specifice si pana la urma nu pot fi lasate sa dispara de pe glob tari aparute in istoria umanitatii in urma cu secole sau milenii. 

*

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu