Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 14 martie 2012

Care sunt veniturile pentru care nu se platesc contributii la pensii

.


In 2012, contributia angajatului la sistemul public de pensii este de 10,5%, in timp ce angajatorul datoreaza la sistemul de asigurari sociale contributii diferentiate de 20,8%, 25,8% sau 30,8%, in functie de conditiile de munca: normale, deosebite si, respectiv, speciale. Exista, insa, anumite venituri care sunt exceptate de la plata contributiilor la pensii datorate de angajat si angajator, ele nefiind cuprinse in baza de calcul a acestora.

Veniturile pentru care contributiile la pensii nu se percep sunt enumerate in HG nr. 50/2012, actul normativ care a modificat la inceputul lunii februarie Normele de aplicare a Codului fiscal.

Potrivit actului normativ citat, sunt scutite de plata contributiilor la pensii indemnizatiile lunare de neconcurenta prevazute in contractele individuale de munca si indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale, suportate de angajator sau de la Fondul national de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.

De asemenea, sunt exceptate de la plata contributiilor de asigurari sociale atat ajutoarele lunare, cat si platile compensatorii care se acorda personalului militar, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, la trecerea in rezerva sau direct in retragere, respectiv la incetarea raporturilor de serviciu, cu drept la pensie, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale.

O alta categorie de venituri pentru care nu se datoreaza contributia la pensii sunt indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate suportate de angajator, potrivit legii, pentru partea care depaseste nivelul prevazut la art. 29611 din Codul fiscal, si anume, 35% din castigul salarial mediu brut.

In mod similar, si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate suportate de la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate sunt scutite de la plata contributiei de asigurari sociale, tot pentru partea care depaseste nivelul prevazut la art. 29611 din Codul fiscal.

HG nr. 50/2011 mai stabileste ca nu se datoreaza contributii la sistemul public de pensii nici pentru:
• veniturile acordate la momentul disponibilizarii, venitul lunar de completare sau platile compensatorii, suportate din bugetul asigurarilor de somaj, potrivit actelor normative care reglementeaza aceste domenii;
• indemnizatiile de sedinta primite de consilierii locali, judeteni sau ai municipiului Bucuresti;
• prestatiile suportate din bugetul asigurarilor sociale de stat.
Important! Incepand cu 1 iulie 2012, contributiile sociale la pensii datorate de persoanele fizice trec in administrarea ANAF. Modificarea este prevazuta in OUG nr. 125/2011, actul normativ care a modificat Codul fiscal in ultimele zile ale anului trecut.

Potrivit art. V din acest act normativ, de 1 iulie 2012, contributiile sociale datorate de persoanele fizice se vor achita la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale in raza carora sunt luati in administrare contribuabilii, in conturi de venituri bugetare distincte, codificate cu codul de identificare fiscala al contribuabililor.

.
Preluare www.avocatnet.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu