Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

marți, 20 martie 2012

Mesaj catre detectivii aspiranti

.


de Liviu Gaitan

Detectiv particular... Însuşi numele invocă imagini provenite din televiziune, în general din filme americane. Adevărul însă, în special în ţara noastră diferă de aceste imagini strălucitoare. În timp ce este adevărat că aceasta este o profesie în dezvoltare, cu un grad de acceptare din ce în ce mai mare, tot atât de adevărat este şi faptul că mulţi eşuează în încercarea de a-şi deschide propria agentie.

Motive pentru aceasta sunt destul de multe. Cu legislaţia actuală, oricine se poate declara detectiv particular şi poate începe o astfel de afacere şi poate proceda ca atare. Argumentele pro şi contra privind acest aspect variază în domeniu de mai mulţi ani, şi, întrucât legislaţia nu este suficient de acoperitoare, agenţiile respectabile trebuie să accepte faptul că, din când în când, persoane lipsite de orice scrupule vor continua să strice reputaţia profesiei de detectiv particular.
Totuşi, motivul principal pentru care unele agenţii eşuează este lipsa cunoştintelor de bază şi incapacitatea (datorată lipsei de experienţă) de a îndeplini exact ceea ce clientul aşteaptă. Şi pentru acest motiv am pregătit acest manual.

Calea principală pentru cineva de a deveni detectiv particular este înfiintarea unei agenţii. Iar acest lucru este mai dificil decât pare la prima vedere.
În primul rând, în mare proporţie agentiile au un singur om operativ. Deci, găsirea uneia care intenţionează să-şi mărească forţa de lucru 100% nu va fi uşoară. Dacă găsiti pe cineva dispus să vă primească, acesta va fi perfect conştient de situaţia dumneavoastră iar plata va fi foarte mică...Cerere şi ofertă... Dumneavoastră aveţi mai multă nevoie de el decât el de dumneavoastră. În plus, va fi foarte atent cu dumneavoastră: antrenamentul de astăzi este competiţia de mâine. De ce v-ar împărtăşi experienţa şi anii de dobândire a cunoştinţelor când, la un moment dat, dumneavoastră vă veţi deschide propria agenţie pe o stradă alăturată şi îi veţi vâna clienţii? Veţi face muncă de salahor şi veţi fi atent urmărit de-a lungul întregii activităţi.
Prin intermediul acestui manual ne străduim să vă arătăm toate tipurile de investigare pe care probabil veţi fi nevoit să le întreprindeţi, felul în care trebuie să procedaţi şi cum puteţi raporta în final rezultatul.

Vă vom arăta cum ar trebui, după părerea noastră, ca un investigator profesionist să abordeze o operaţiune de supraveghere şi vom risipi multe din miturile inspirate din filme legate de cât de uşoară poate fi această operaţiune.
Vă vom arăta cum poate fi obţinută informaţia atât cea de bază, cât şi cea de detaliu – şi cum trebuie folosită informaţia pentru a economisi timp şi efort.
Mare parte din munca dumneavoastră va implica probleme financiare iar persoanele care s-au trezit în situaţia de a avea datorii nu sunt întotdeauna vinovate de acest lucru. Aceste persoane trebuie tratate cu curtoazie şi compasiune. O ureche dispusă să asculte aduce mai multe avantaje decât o gură care condamnă.
Mai presus de orice, dorim să apreciem că această profesiune este foarte necesară şi, asemenea forţelor de poliţie, nu suntem angajati să lucrăm doar cu cei mai răi membri ai societăţii ci şi cu cei mai vulnerabili. Astfel putem fi mândri de contribuţia noastră.

Aşa cum am mai menţionat, trebuie să aveţi simţul umorului foarte bine dezvoltat şi trebuie să fiţi prietenoşi cu toţi, în special cu clienţii cu care nu vă veţi întâlni niciodată dar cu care veţi comunica doar prin telefon sau internet. Nu încercaţi să fiţi prea serioşi şi evitaţi să incercaţi să-i impresionaţi. Tutuiţi-i cât mai curând posibil şi fiţi mereu gata să glumiţi. Toţi facem comerţ şi nimic nu vă deosebeşte de ceilalţi doar pentru că vă vindeţi o parte din personalitate împreună cu abilităţile pentru care aţi fost angajat.

Ceea ce dorim să subliniem este faptul că dumneavoastră aveţi o excelentă şansă să porniţi propria afacere de investigare. Nimic nu vă stă în cale mai presus de cunoştinţele pe care le veţi câştiga lecturând paginile acestui manual.
În concluzie, ceea ce vă oferim este un manual destinat celor care aspiră la o carieră de detectiv particular, dar conţine informaţii, tehnici şi principii care pot fi folosite de oricine pentru a obţine avantaje atât în afaceri cât şi în viaţa particulară. (Va urma)

Text preluat integral din lucrarea „MANUALUL INVESTIGATORULUI PRIVAT”, Ed. CONCORDIA, Arad, 2007.

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu